lauantai 20. syyskuuta 2014

Green Tea Antioxidants Benefit Skin Health in Women


 
By Greg Arnold, DC, CSCS, July 18, 2014, abstracted from “Green Tea Polyphenols Provide Photoprotection, Increase Microcirculation, and Modulate Skin Properties of Women” in the June 2011 issue of the Journal of Nutrition
When it comes to protecting your skin from the harms of ultraviolet radiation, there is a class of antioxidants called flavonols (1) that maintains skin health and is the reason why consuming cocoa products has been shown to maintain skin health and improve blood circulation (2,3). Beyond cosmetic skin health, flavonols also help protect against skin cancer. This is the most common form of cancer in the United States, with more than 1 million new cases estimated in 2010 (4) and a significant contributor to the $216 total cost of cancer each year (5).
Now a new study (6) suggests that another source of flavonols, green tea, may help maintain skin health in a number of ways. The study involved 60 female subjects between the ages of 40 and 65. For 12 weeks, they consumed either:
-         A green tea beverage providing 1,402 milligrams of a class of flavonols called catechins per day (30 subjects) 
-         A placebo drink (30 subjects)
Before the study began and at weeks 6 and 12, researchers simulated sun exposure to the upper back of each subject, specifically a “minimal erythemal dose (7) of radiation from a solar simulator” and measured skin redness with a method called chromametry (8).
The researchers noted a significant benefit of the green tea supplementation compared to the placebo on skin health. Specifically, skin redness from sun exposure (called UV-induced erythema) was 16% lower than the placebo group by week 6 (p < 0.05) and 25% lower than the placebo group by week 12 (p < 0.05). In addition, the green tea group experienced a 16% decrease in skin roughness, 20% decrease in skin volume, 25% decrease in scaling, and a 17% increase in skin hydration and 20% increase in skin blood flow after 12 weeks compared to the placebo group (p < 0.05).
For the researchers, ““Regular consumption of a beverage rich in tea flavonols contributed photoprotection against harmful UV radiation and helped maintain skin structure and function.”
Greg Arnold is a Chiropractic Physician practicing in Hauppauge, NY.  You can contact Dr. Arnold directly by emailing him at PitchingDoc@msn.com or visiting his web site at www.PitchingDoc.com
Reference:
1.     Dinkova-Kostova AT. Phytochemicals as protectors against ultraviolet radiation: versatility of effects and mechanisms. Planta Med. 2008; 74:1548–59
2.     Heinrich U, Neukam K, Tronnier H, Sies H, Stahl W. Long-term ingestion of high flavanol cocoa provides photoprotection against UVinduced erythema and improves skin condition in women. J Nutr. 2006; 136:1565–9.
3.      Neukam K, Stahl W, Tronnier H, Sies H, Heinrich U. Consumption of flavanol-rich cocoa acutely increases microcirculation in human skin. Eur J Nutr. 2007;46:53–6.
4.     “Skin Cancer” posted on the National Cancer Institute website
5.     “Economic Impact of Cancer” posted on the American Cancer Society Website
6.     Heinrich U. Green Tea Polyphenols Provide Photoprotection, Increase Microcirculation, and Modulate Skin Properties of Women J Nutr 2011 Jun;141(6):1202-8. doi: 10.3945/jn.110.136465
7.     Sies H, Stahl W. Nutritional protection against skin damage from sunlight. Annu Rev Nutr. 2004;24:173–200
8.    
Alaluf S, Heinrich U, Stahl W, Tronnier H, Wiseman S. Dietary carotenoids contribute to normal human skin color and UV photosensitivity. J Nutr. 2002;132:399–403
 
TeaShop

Green Tea 100% Natural

Tuoteryhmä
 > 

Vihreä tee on eniten tutkittuja luonnon tuotteita.
Parhaiten tunnetut ainesosat ovat puriinialkaloideja, kofeiini (josta teen yhteydessä joskus käytetään nimitystä teiini), teobromiini, sekä teofylliini, joka on myös tehokas astmalääke.


Katekiinit (tärkein ryhmä)
Ehkäisee ikäihmisten muistin heikkenemistä
Polttaa kaloreita/laihduttaa
Parantaa insuliiniherkkyyttä
Suojaa auringon UV-säteiltä
Estää syöpää
Pienentää kasvainten kokoa
Estää mutaatiota
Estää vapaita radikaaleja
Alentaa kohonnutta kolesterolia
Estää verenpaineen nousua
Tappaa bakteereja
Tappaa influenssaviruksia
Estää kariesbakteereja
Estää pahanhajuista hengitystä


Kofeiini (teiini): Piristää ja virkistää, Diureetti
C-vitamiini:   Ehkäisee stressiä, Ehkäisee flunssaa
B-vitamiinit:    Edistää hiilihydraattien aineenvaihduntaa
Aminobutyyrihappo (GABA): Alentaa kohonnutta verenpainetta
Flavonoidit:     Vahvistaa verisuonten seinämiä
Polysakkaridit:  Alentaa kohonnutta verensokeria
Fluori:      Estää hammasmätää
E-vitamiini:   Hidastaa vanhenemista, Suojaa soluja
Theaiini (aminohappo): Antaa tyypillisen maun vihreälle teelle

Ainesosissa on runsaasti kasviantioksidantteja, jotka tuhoavat elimistössä syntyviä haitallisia vapaita radikaaleja. Niitä syntyy elimistössä ylimäärin sekä ulkoisista että sisäisistä syistä. Ulkoisia aiheuttajia ovat muun muassa ympäristömyrkyt, ilman epäpuhtaudet (kaupunki-liikenne- ja teollisuuspäästöt), otsoni, UV-säteily ja tupakansavu. Sisäisiä syitä radikaalien syntyyn ovat muun muassa tulehdustaudit ja muut pitkäaikaissairaudet (esim. nivelreuma), runsas kahvin ja alkoholin käyttö sekä monet lääkkeet.
Vihreäteeuute nopeuttaa rasvan palamista, todettiin äskettäin tutkimuksessa, joka tehtiin Geneven yliopistossa. Koehenkilöille annettiin vihreää teetä kapseloituna uutteena; puolet koehenkilöistä sai vastaavia lumekapseleita. Tutkijat mittasivat aineenvaihdunnan nopeutta 24 tunnin ajan. Teeuutetta saaneiden kalorit paloivat neljä prosenttia nopeammin ja kokonaisenergian kulutus lisääntyi lähes viisi prosenttia.

Vihreän teen laihduttava vaikutus perustuu sen sisältämiin katekiini-polyfenoleihin.
Tutkijat korostavat nimenomaan, ettei kyse ole pelkästään teen sisältämän kofeiinin (teiinin) vaikutuksesta, vaan kofeiinin ja katekiiniaineiden yhteisvaikutuksesta, joka kiihdyttää aineenvaihduntaa.

//


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

You are welcome to show your opinion here!