Salakavala tulehdus riivaa satojatuhansia suomalaisia
Heini Maksimainen
Sadattuhannet
suomalaiset saattavat kärsiä matala-asteisesta
tulehduksesta. Se on yhteydessä muun muassa masennuksen,
diabeteksen ja syövän puhkeamiseen.
Se
aiheuttaa syöpiä ja verisuonitauteja. Sitä saattavat
potea jopa sadattuhannet suomalaiset. Sillä on pelottava
nimikin: matala-asteinen tulehdus.
On
vain yksi ongelma. Se ei tunnu miltään, eikä sitä
tutkita lääkärissä.
Mistä
tietää kärsivänsä tulehduksesta? Pitääkö
siitä huolestua? Miten sitä voi torjua?
MATALA-ASTEINEN tulehdus ei ole sairaus.
MATALA-ASTEINEN tulehdus ei ole sairaus.
Se on tila, jossa elimistö reagoi ärsytykseen
erittämällä tulehdusvälittäjäaineita.
Kun
tulehdus jatkuu vuosikausia, kehon toiminta häiriintyy:
esimerkiksi verisuonten seinämät tukkeutuvat helpommin, ja
soluissa tapahtuu mutaatioita(?).
Lopulta ihminen saattaa saada esimerkiksi sydäninfarktin tai syövän.
Lopulta ihminen saattaa saada esimerkiksi sydäninfarktin tai syövän.
"Matala-asteinen
tulehdus on selitysmalli, joka valottaa sitä, miksi
epäterveellisinä pidetyt elintavat ovat haitallisia",
sanoo matala-asteisesta tulehduksesta väitellyt lääkäri Tiina
Ahonen.
Tulehduksen
haitallisuudesta on alettu puhua julkisuudessa vasta viimeisten
kymmenen vuoden aikana, eikä tulehduksen roolia sairauksien
synnyssä vieläkään tunneta tarkkaan. Tulehdus ei
ole ainoa kansantautien aiheuttaja, mutta vähintään
merkittävä osasyyllinen.
OMAA tulehtuneisuuttaan on helppo arvioida. Riittää, että katselee vatsanseutuaan peilistä.
Pahin
tulehdusta aiheuttava tekijä on rasvakudos. Mitä enemmän
rasvaa on etenkin vatsassa, sitä todennäköisemmin
tulehdus tekee tuhojaan.
Myös
normaalipainoinen saattaa kärsiä tulehduksesta, jos arki
täyttyy vuosikausien ajan pullalla kuitatuista lounaista,
stressiin juoduista drinkeistä ja yömyöhään
venyvistä työprojekteista.
Ylipainon
lisäksi tulehdusta aiheuttaa oikeastaan kaikki epäterveellinen,
kuten liikunnan vältteleminen, tupakointi, liiallinen
alkoholinkäyttö sekä kovan rasvan, valkoisen vehnän
ja sokerin syöminen.
Varma
yhdistelmä on viettää illat sohvalla olut toisessa ja
sipsipussi toisessa kädessä ja pitää löhöilystä
tupakkataukoja.
Sairastuttavan
tulehduksen kehittyminen vie jopa vuosikymmeniä, ja yleensä
se ilmaantuu vasta keski-iässä. Kaksikymppisen ei silti
kannata upottaa kättä takaisin sipsipussiin.
Jos
parikymppisenä alkaa lihoa puolen kilon vuosivauhtia,
ylimääräisiä kiloja on viisikymppisenä
viisitoista.
"On
helpompi estää riskejäkuin hoitaa niiden aiheuttamia
sairauksia", Tiina Ahonen sanoo.
TUTKIMUKSISSA tulehdus
todetaan seuraamalla veren tulehdusmerkkiaineiden määrää.
Yksi usein seurattava arvo on veren CRP, valkuaisaine, jota maksa
tuottaa tulehduksissa.
Matala-asteinen
tulehdus todetaan niin sanotulla herkällä CRP-kokeella,
jolla voidaan seurata myös matalia CRP-pitoisuuksia.
Mutta
vaikka kokeita on kehitelty, lääkärit eivät
yleensä tutki potilailtaan mahdollista matala-asteista
tulehdusta.
"Tutkimuksissa
on käytetty erilaisia laboratoriomäärityksiä,
mutta niitä ei käytetä toistaiseksi
terveydenhuollossa, sillä yksiselitteistä laboratoriokoetta
ei ole", Ahonen kertoo.
Ahonen
on sitä mieltä, että ilman tutkimuksiakin pärjätään.
Koska tulehdus yhdistyy korkeaan kolesteroliin, kohonneeseen
verenpaineeseen ja korkeaan verensokeriin, niiden seuraaminen
riittää.
Jos
veriarvot ovat rempallaan, kehossa on todennäköisesti myös
tulehdusta. Tähän käsitykseen perustuvat arviot siitä,
että tulehdus voisi kiusata jopa satojatuhansia suomalaisia.
KOSKA ylivoimaisesti
pahin kehon tulehduttaja on rasvakudos, matala-asteisen tulehduksen
hoitaminen on teoriassa yksinkertaista. Riittää, että
laihduttaa.
Artikkeliin liittyvät
- Näin vähennät vaarallista tulehdusta 4.7.2014
"Esimerkiksi
paleoruokavalion on todettu lievittävän tulehdusta, vaikka
siinä on paljon lihaa", kertoo ravitsemusterapeutti Reijo
Laatikainen.
Toisaalta
toivoa on, vaikka ajatuskin laihduttamisesta ahdistaisi.
Tulehdusarvot paranevat ilman painonpudotustakin, kun suosii
tulehdusta lievittäviä ja välttää sitä
pahentavia ruokia. Helpointa on syödä paljon kasviksia ja
välttää kovaa rasvaa, valkoisia jauhoja, sokeria ja
alkoholia.
Tulehduksen
hoitamiseksi on myös kehitelty erityinen anti-inflammatorinen
ruokavalio. Se ei ole ihmedieetti, vaan ruokavalio, jonka periaatteet
on lainattu Välimereltä. Tulehdusarvoille tekevät
hyvää etenkin kasvikset, hedelmät, marjat, pähkinät,
oliiviöljy ja kala.
Tutkimusten
mukaan ruokavalio alkaa pienentää tulehdusarvoja jo parin
viikon jälkeen, ja esimerkiksi CRP-lukema saattaa laskea parissa
kuukaudessa jopa 30 prosenttia alkuperäisestä.
"Ja
näissä tutkimuksissa ihmiset eivät ole edes
laihtuneet", huomauttaa Laatikainen.MYÖS seuraava
tulehduksenkesytysvinkki on kuin laihdutusoppaasta: harrasta
liikuntaa ainakin kolmesti viikossa ja vaihda autoilu kävelyyn.
Se
kannattaa, vaikka ei laihtuisikaan, sillä liikkuessa elimistössä
syntyy tulehdusta vastustavia välittäjäaineita.
Himourheilijaksi
ei tarvitse ryhtyä, sillä liian rankka urheileminen, kuten
maratonien juokseminen, rasittaa elimistöä ja pahentaa
tulehdusta.
Matala-asteisessa
tulehduksessa onkin yksi hyvä puoli. Kaikki meistä tietävät
ainakin periaatteessa, miten sitä voi estää. Syö
paljon kasviksia. Vältä voita ja sokeria. Kävele
töihin ja harrasta liikuntaa. Älä tupakoi tai
juopottele.
Neuvot
ovat ikivanhoja. Vain syy noudattaa niitä on uusi.
Asiantuntijoina
myös UKK-instituutin tutkimusjohtaja, lääketieteen
tohtori Riitta Luoto ja Helsingin yliopiston apulaisprofessori,
HUS:in Lihavuuskeskuksen lääkäri Kirsi Pietiläinen.
http://www.hs.fi/hyvinvointi/a1404275102793?jako=f77e77561e62b527032e424833c00d2c&ref=og-url
http://www.hs.fi/hyvinvointi/a1404275102793?jako=f77e77561e62b527032e424833c00d2c&ref=og-url
___
___
___
___
___
___
___
___
___
___
___
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
You are welcome to show your opinion here!