sunnuntai 10. heinäkuuta 2016

Salakavala tulehdus riivaa satojatuhansia suomalaisia

Salakavala tulehdus riivaa satojatuhansia suomalaisia

HYVINVOINTI  
Heini Maksimainen
Sadattuhannet suomalaiset saattavat kärsiä matala-asteisesta tulehduksesta. Se on yhteydessä muun muassa masennuksen, diabeteksen ja syövän puhkeamiseen.
Se aiheuttaa syöpiä ja verisuonitauteja. Sitä saattavat potea jopa sadattuhannet suomalaiset. Sillä on pelottava nimikin: matala-asteinen tulehdus.
On vain yksi ongelma. Se ei tunnu miltään, eikä sitä tutkita lääkärissä.
Mistä tietää kärsivänsä tulehduksesta? Pitääkö siitä huolestua? Miten sitä voi torjua?

MATALA-ASTEINEN tulehdus ei ole sairaus. 
Se on tila, jossa elimistö reagoi ärsytykseen erittämällä tulehdusvälittäjäaineita.
Kun tulehdus jatkuu vuosikausia, kehon toiminta häiriintyy: esimerkiksi verisuonten seinämät tukkeutuvat helpommin, ja soluissa tapahtuu mutaatioita(?).
Lopulta ihminen saattaa saada esimerkiksi sydäninfarktin tai syövän.
"Matala-asteinen tulehdus on selitysmalli, joka valottaa sitä, miksi epäterveellisinä pidetyt elintavat ovat haitallisia", sanoo matala-asteisesta tulehduksesta väitellyt lääkäri Tiina Ahonen.
Tulehduksen haitallisuudesta on alettu puhua julkisuudessa vasta viimeisten kymmenen vuoden aikana, eikä tulehduksen roolia sairauksien synnyssä vieläkään tunneta tarkkaan. Tulehdus ei ole ainoa kansantautien aiheuttaja, mutta vähintään merkittävä osasyyllinen.

OMAA
 tulehtuneisuuttaan on helppo arvioida. Riittää, että katselee vatsanseutuaan peilistä.
Pahin tulehdusta aiheuttava tekijä on rasvakudos. Mitä enemmän rasvaa on etenkin vatsassa, sitä todennäköisemmin tulehdus tekee tuhojaan.

Myös normaalipainoinen saattaa kärsiä tulehduksesta, jos arki täyttyy vuosikausien ajan pullalla kuitatuista lounaista, stressiin juoduista drinkeistä ja yömyöhään venyvistä työprojekteista.
Ylipainon lisäksi tulehdusta aiheuttaa oikeastaan kaikki epäterveellinen, kuten liikunnan vältteleminen, tupakointi, liiallinen alkoholinkäyttö sekä kovan rasvan, valkoisen vehnän ja sokerin syöminen.
Varma yhdistelmä on viettää illat sohvalla olut toisessa ja sipsipussi toisessa kädessä ja pitää löhöilystä tupakkataukoja.
Sairastuttavan tulehduksen kehittyminen vie jopa vuosikymmeniä, ja yleensä se ilmaantuu vasta keski-iässä. Kaksikymppisen ei silti kannata upottaa kättä takaisin sipsipussiin.
Jos parikymppisenä alkaa lihoa puolen kilon vuosivauhtia, ylimääräisiä kiloja on viisikymppisenä viisitoista.
"On helpompi estää riskejäkuin hoitaa niiden aiheuttamia sairauksia", Tiina Ahonen sanoo.

TUTKIMUKSISSA tulehdus todetaan seuraamalla veren tulehdusmerkkiaineiden määrää. Yksi usein seurattava arvo on veren CRP, valkuaisaine, jota maksa tuottaa tulehduksissa.
Matala-asteinen tulehdus todetaan niin sanotulla herkällä CRP-kokeella, jolla voidaan seurata myös matalia CRP-pitoisuuksia.
Mutta vaikka kokeita on kehitelty, lääkärit eivät yleensä tutki potilailtaan mahdollista matala-asteista tulehdusta.
"Tutkimuksissa on käytetty erilaisia laboratoriomäärityksiä, mutta niitä ei käytetä toistaiseksi terveydenhuollossa, sillä yksiselitteistä laboratoriokoetta ei ole", Ahonen kertoo.
Ahonen on sitä mieltä, että ilman tutkimuksiakin pärjätään. Koska tulehdus yhdistyy korkeaan kolesteroliin, kohonneeseen verenpaineeseen ja korkeaan verensokeriin, niiden seuraaminen riittää.
Jos veriarvot ovat rempallaan, kehossa on todennäköisesti myös tulehdusta. Tähän käsitykseen perustuvat arviot siitä, että tulehdus voisi kiusata jopa satojatuhansia suomalaisia.

KOSKA ylivoimaisesti pahin kehon tulehduttaja on rasvakudos, matala-asteisen tulehduksen hoitaminen on teoriassa yksinkertaista. Riittää, että laihduttaa.

Artikkeliin liittyvät

Melkeinpä mikä tahansa laihdutuskeino toimii, jos tulos kestää pidempään kuin seuraavaan rantakauteen. Vaikka esimerkiksi kovan rasvan ja punaisen lihan syöminen lisää tulehdusta, jopa lihaisa ruokavalio voi auttaa, jos sillä laihtuu.
"Esimerkiksi paleoruokavalion on todettu lievittävän tulehdusta, vaikka siinä on paljon lihaa", kertoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen.
Toisaalta toivoa on, vaikka ajatuskin laihduttamisesta ahdistaisi. Tulehdusarvot paranevat ilman painonpudotustakin, kun suosii tulehdusta lievittäviä ja välttää sitä pahentavia ruokia. Helpointa on syödä paljon kasviksia ja välttää kovaa rasvaa, valkoisia jauhoja, sokeria ja alkoholia.
Tulehduksen hoitamiseksi on myös kehitelty erityinen anti-inflammatorinen ruokavalio. Se ei ole ihmedieetti, vaan ruokavalio, jonka periaatteet on lainattu Välimereltä. Tulehdusarvoille tekevät hyvää etenkin kasvikset, hedelmät, marjat, pähkinät, oliiviöljy ja kala.
Tutkimusten mukaan ruokavalio alkaa pienentää tulehdusarvoja jo parin viikon jälkeen, ja esimerkiksi CRP-lukema saattaa laskea parissa kuukaudessa jopa 30 prosenttia alkuperäisestä.
"Ja näissä tutkimuksissa ihmiset eivät ole edes laihtuneet", huomauttaa Laatikainen.MYÖS seuraava tulehduksenkesytysvinkki on kuin laihdutusoppaasta: harrasta liikuntaa ainakin kolmesti viikossa ja vaihda autoilu kävelyyn.
Se kannattaa, vaikka ei laihtuisikaan, sillä liikkuessa elimistössä syntyy tulehdusta vastustavia välittäjäaineita.
Himourheilijaksi ei tarvitse ryhtyä, sillä liian rankka urheileminen, kuten maratonien juokseminen, rasittaa elimistöä ja pahentaa tulehdusta.
Matala-asteisessa tulehduksessa onkin yksi hyvä puoli. Kaikki meistä tietävät ainakin periaatteessa, miten sitä voi estää. Syö paljon kasviksia. Vältä voita ja sokeria. Kävele töihin ja harrasta liikuntaa. Älä tupakoi tai juopottele.
Neuvot ovat ikivanhoja. Vain syy noudattaa niitä on uusi.

Asiantuntijoina myös UKK-instituutin tutkimusjohtaja, lääketieteen tohtori Riitta Luoto ja Helsingin yliopiston apulaisprofessori, HUS:in Lihavuuskeskuksen lääkäri Kirsi Pietiläinen.


http://www.hs.fi/hyvinvointi/a1404275102793?jako=f77e77561e62b527032e424833c00d2c&ref=og-url___
___
___
___
___
___
___
___
___
___
___

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

You are welcome to show your opinion here!