keskiviikko 26. joulukuuta 2018

Niilo Yli-Vainio. Herätyssaarnaajan elämäntarina puhuttelee yhä

Herätyssaarnaajan elämäntarina puhuttelee yhä

Harvinainen kuva Niilo ja Linnea Yli-Vainiosta. Niilon suosion vuosina kummallakin oli omat kamppailunsa Jumalan kanssa. Perheen lapset olivat tuolloin jo aikuisia. Kuva: Aikamedian arkisto / Jukka PakarinenPuhujamatkalla Espanjassa marraskuussa 1981 kuollut Niilo Yli-Vainio on edelleen Suomen helluntailiikkeen historian tunnetuin yksittäinen saarnamies.
Etenkin keski-ikäiset ja sitä vanhemmat suomalaiset muistavat hänen nimensä. 


Nuoremmalle sukupolvelle ikkunan herätysjulistajan elämäntarinaan tarjoaa viime lauantaina Lapuan helluntaiseurakunnassa ensi-iltansa saanut näytelmäelokuva Valkoinen yöperhonen. Elokuvan käsikirjoittaja-ohjaajan, kokkolalaisen Seppo Lahden mukaan Yli-Vainiosta puhutaan edelleen yleisesti ainakin Pohjanmaalla. 
– Kotiseudullaan Etelä-Pohjanmaalla Niilo on edelleen kansan huulilla ja häntä pidetään suurena sananjulistajana. Myös täällä Kokkolassa varsinkin vanhemmat ihmiset muistavat hänet hyvin: moni on ollut hänen tilaisuuksissaan. Hän on yhä hyvin suosittu, Lahti toteaa.


Noin kymmenen vuotta sitten uskoon tullut Lahti, 72, muistaa itsekin 1970–80-lukujen taitteen julkkissaarnaajan. Lahti työskenteli toimittajana ja luki lehdistä juttuja Yli-Vainiosta ja hänen tilaisuuksissaan tapahtuneista ihmeistä.

– Mieleeni jäi muun muassa jossakin maallisessa lehdessä ollut uutinen, jossa kerrottiin, kuinka Niilo oli ollut Afrikassa ja miten johonkin tilaisuuteen oli tullut ryhmä heimouskontojen johtajia häiritsemään – ja kuinka Niilon puhuessa nämä poppamiehet ja suuri osa muistakin kuulijoista oli kaatunut Jumalan voimasta maahan.

– Toimittajan uteliaisuus heräsi. Lisäksi olin jo tuolloin hengellinen etsijä ja olin tehnyt lehtijuttuja myös herätyskristillisistä tapahtumista. Siksi Niilo näyttäytyi jo silloin kiinnostavana henkilönä.
Uupunut ja masentunut mies

Seppo Lahden ohjaama, noin 80-minuuttinen Valkoinen yöperhonen keskittyy Yli-Vainion elämän viimeisiin ja tunnetuimpiin vuosiin. Elokuvallaan Lahti pyrkii katsomaan suosion ja menestyksen ohi ja kuvaamaan Yli-Vainiota ihmisenä: kertomaan siitä, millainen henkilö tämä oli julkisuusminänsä takana.Idean elokuvan tekemiseen Lahti sai pari vuotta sitten, kun hän luki Yli-Vainion elämäkertaa. Sen jälkeen hän pyrki hankkimaan käsiinsä kaiken kirjoitetun aineiston saarnaajan elämästä, luki lehtikirjoituksia, kuunteli Niilon puheita ja haastatteli hänet tunteneita ihmisiä.

Kokenutta näytelmä- ja elokuvakäsikirjoittajaa kiehtoi Yli-Vainion tarinassa se, miten 30 vuotta ilman isompia tuloksia saarnanneesta, fyysisesti heikentyneestä, oppimattomasta miehestä yhtäkkiä tuli suuria väkijoukkoja ja mediaa kiinnostanut puhuja – ja kuinka tämä samaan aikaan näytti käyneen jatkuvaa sisäistä kamppailua Jumalan kanssa.

Viimeksi mainittu puoli Yli-Vainion elämästä antoi kipinän myös elokuvan erikoiselle nimelle.

– Mauno Saaren kirjoittamassa, Yli-Vainiosta kertovassa Saarnaaja -kirjassa on Niilon päiväkirjamerkintä, jossa hän kertoo valkoisesta yöperhosesta, joka pyrki valoa kohti ja sisään huoneeseen. Valkoisen yöperhosen tavoin hän itsekin pyrki kohti valoa, Seppo Lahti toteaa.


Traileri Kokkola  - Valkoinen yöperhonen
Jari Ruotsala - Julkaistu 21.11.2016
https://www.youtube.com/watch?v=V_QDzETEneQ

Vuonna 1976 Niilo ja Linnea Yli-Vainio asuivat Lapuan kupeessa Härmässä. Niilolla oli 1950-luvulla todettu sepelvaltimotauti, vuonna 1967 hänen vatsastaan oli leikattu paksusuolen syöpä, ja vuonna 1976 hän oli joutunut uupumuksen vuoksi työkyvyttömyyseläkkeelle. Syöpäleikkauksessa asennettu avannepussi aiheutti päivittäistä vaivaa ja muistutti ihmiselämän hauraudesta.

Samana vuonna Linnealta oli löydetty syöpäkasvain kaulan alueelta, mutta koko kasvainta ei ollut saatu leikkauksessa poistettua. Vaikka seuraavana talvena tehdyssä tarkastuksessa syöpäsoluja ei enää löytynyt – minkä Yli-Vainiot tulkitsivat Jumalan ihmeeksi –, Niilo ehti jo pelätä vaimonsa kuolemaa.

Syksyllä 1976 monenlaiset epäilyt ja kysymykset kalvoivat miehen mieltä: Miksi Jumala salli hänelle ja hänen vaimolleen niin paljon sairautta? Miksi heillä oli aina taloudellisesti niin tiukkaa? Miksi Jumala oli vuosikymmeniä aiemmin, vuonna 1956, antanut hänen nähdä näyn suuresta herätyksestä mutta ei ollut toteuttanut sitä?

Jumalan valtakunnan työhön aina kaikkensa antanut Yli-Vainio oli vakuuttunut, että hänen uransa saarnaajana on ohi.

– Hän oli tuohon aikaan todella väsynyt ja masentunut. Siitä, kuinka syvää hänen masennuksensa oli, on olemassa erilaisia tarinoita: erään tarinan mukaan hän olisi ollut jo varaamassa itselleen hautapaikkaa, Lahti toteaa.


”Puhu Jumalan rakkaudesta”

Sitten tapahtui jotakin. Masentunut saarnamies sai kutsun puhujamatkalle Australiaan, ja matka toteutui joulukuussa 1976. Etelän auringon alla Yli-Vainio sai Jumalalta uuden sanoman. Tulikivenkatkuisista parannussaarnoistaan tunnettu mies koki Pyhän Hengen puhuvan hänelle voimakkaasti, että hänen ei tulisi enää puhua niin tuomitsevaan sävyyn vaan alkaa saarnata Jumalan rakkaudesta ja armosta.

Yli-Vainio otti ohjeen todesta. Hän antoi sydämessään anteeksi eräälle häntä loukanneelle henkilölle ja sai kokea Pyhän Hengen virkistystä. Hänen saarnoihinsa tuli uudenlaista lämpöä. Samalla Pyhä Henki alkoi koskettaa kuulijoita aivan uudella tavalla. Jo Australiassa ihmisiä alkoi kaatua, täyttyä Pyhällä Hengellä ja parantua, ja kun Yli-Vainio alkuvuodesta 1977 palasi Suomeen, samoja asioita alkoi tapahtua täällä. Viestit Pyhän Hengen uudenlaisesta vaikutuksesta levisivät nopeasti, ja tilaisuuksiin alkoi tulvia väkeä. Pian myös media kiinnostui originellina pidetystä pohjalaissaarnaajasta.

Samalla kun Yli-Vainion kalenteri täyttyi puhujakutsuista – tilaisuuksia oli usein viisi tai enemmän viikossa ja matkapäivät päälle –, hän itse oli edelleen sama raihnainen, vastikään loppuunpalanut mies.

Vaikka masennus oli hengellisen uudistuksen myötä väistynyt, yhtälö oli hurja.

Seppo Lahden tietojen mukaan tunnettu saarnamies tunsi kaikki herätyksen vuodet 1977–81 suurta väsymystä ja kärsi ajoittain unettomuudesta. Säilyneiden valokuvien ja videotallenteiden perusteella tätä on vaikea uskoa, sillä niissä Yli-Vainio näyttää energiseltä, iloiselta ja terveeltä. Lahti uskoo, että niin hän puhujalavalla olikin.

– Niilo itse selitti jaksamistaan jossakin niin, että kun hän meni yleisön eteen, hän sai Jumalalta voimia ja jaksoi, vaikka rukousjonoissa olevien ihmisten palveleminen kesti tuntikausia. Todennäköisesti uupumus kuitenkin palasi, kun valot sammuivat ja hän jäi yksin.

– Hänen väsymyksestään ovat monet kertoneet.

Ja vaikka Yli-Vainio oli ikänsä rukoillut herätystä, liikehdinnän aikana osa hänen kamppailuaan tuntui olevan sekin, miksi Jumala käytti juuri häntä, vanhaa ja väsynyttä miestä.

Alkuvaiheessa mietitytti myös toiminnan oikeellisuus.

– Kun kaatumisia ja muita karismaattisia ilmiöitä alkoi tapahtua, hän kipuili sen kanssa, olivatko ne Jumalasta, sillä ne olivat niin erilaisia kuin mihin oli totuttu. Olen ymmärtänyt, että rukouksissaan hän sitten kyllä aika nopeasti sai tähän asiaan rauhan, Lahti toteaa.

Pintajulkisuudelta jäivät piiloon myös Linnea-puolison sisäiset kamppailut. Lahden käsityksen mukaan Niilolla ja Linnealla oli lämmin ja läheinen suhde – ainakin siinä määrin kuin se paljon työnsä vuoksi kotoa poissa olevalla miehellä voi olla. Silti Linnea tuskaili sen kanssa, että Niilo kävi niin harvoin kotona.

– Vaikka Linnea oli luovuttanut Niilon Jeesuksen käyttöön ja hyväksyi tämän työn, hän kärsi yksinäisyydestä. Eteläpohjalaisena miehenä Niilon näyttää myös olleen vaikea tunnustaa rakkautta vaimolleen.Sanottavaa myös 2000-luvun kristikansalle

On arvioitu, että vuosien 1977–81 ”ylivainiolaisen” herätyksen seurauksena helluntaiseurakuntiin liittyi noin 6 000 henkilöä. Lisäksi uskoon tulleista nousi vaikuttajia muihin vapaakristillisiin yhteisöihin ja luterilaisiin herätysliikkeisiin.

Pieneen Missio Kokkola -seurakuntaan kuuluva Seppo Lahti uskoo, että Niilo Yli-Vainiolla on sanottavaa myös 2010-luvun suomalaiskristityille.

– Niilo uskoi koko elämänsä ajan Suomeen tulevaan suureen herätykseen, ja mielestäni se on hänen perintönsä meillekin: meidänkin pitää olla valmiina herätyksen tulemiseen. Toiseksi Niilon mukaan olennaista herätyksen tulemisessa on se, että Kristus nostetaan seurakunnissa ykköseksi. Se, onko kirkoissa paljon väkeä tai kuinka hienoa ohjelmaa siellä on, ei ole tärkeää. Herätys lähtee liikkeelle, kun seurakunnissa palvotaan yksin Kristusta.

Seppo Lahti on elämänsä aikana kirjoittanut useita näytelmiä ja elokuvakäsikirjoituksia. Viime vuosina hän ja Valkoisen yöperhosen kuvaajana, editoijana ja toisena ohjaajana toiminut Jari Ruotsala ovat tehneet kolme kristillistä elokuvaa.

Vuonna 2015 julkaistu draamaelokuva Lasilinna kertoo masennusta sairastavasta nuoresta naisesta ja siitä, kuinka hengellinen herääminen voi toimia apuna vaikeassa elämäntilanteessa. Vuotta aiemmin valmistuneen dokumenttielokuvan Pyhä Kosketus (2014) aiheena ovat ihmeparantumisen kokeneet henkilöt. Ja nyt vuorossa oli siis elokuva Niilo Yli-Vainiosta.

Elokuvia yhdistää sairauden ja parantumisen tematiikka. Kristittynä aihe kiinnostaa Lahtea. Hän uskoo, että Jumala parantaa nykyäänkin, olipa sitten kyse fyysisistä tai henkisistä vaivoista. 

– Todistukset parantumisihmeistä viehättävät, sillä niissä näkyy Jumalan voima, hänen läsnäolonsa ja se, että hän on elävä Jumala ja toimii samalla tavalla kuin 2 000 vuotta sitten. Koen, että näiden todistusten kautta usko vain vahvistuu. Toinen elokuvia yhdistävä asia on se, että ne on tehty käytännössä nollabudjetilla. Tämä on mahdollistunut, kun tuotantotiimi on työskennellyt talkoilla.

– Olemme myös joutuneet tekemään koko ajan ratkaisuja, jotka ovat kustannuksiltaan halpoja. Tämä on vaikuttanut esimerkiksi kuvauspaikkoihin. Lisäksi olisimme halunneet sisällyttää tähän Yli-Vainio-elokuvaan aitoa filmimateriaalia hänen kokouksistaan, mutta meillä ei ollut rahaa ostaa sitä Yleltä. Silti olen lopputulokseen melko tyytyväinen: onnistuimme ihan hyvin niillä resursseilla, jotka käytössämme olivat. Kiitän tästä työryhmäämme.

– Haimme apurahoja, mutta hengellisiin tuotantoihin niitä on vaikea saada.


”Toivon, että ihmisiä tulee uskoon”

Kahden vuoden takaisen Pyhä kosketus -elokuvan ensi-ilta Kokkolassa oli loppuunmyyty, ja   kolmessa muussakin näytöksessä oli yhteensä satoja katsojia. Lisäksi elokuvaa on näytetty lukuisissa seurakunnissa Suomessa ja siirtolaisseurakunnissa ulkomailla.

Nyt toiveena on samanlainen suosio.

– Jännä nähdä, miten yleisö ottaa Yli-Vainio-elokuvan vastaan; etukäteiskiinnostusta sitä kohtaan ainakin näyttää olevan. Kun ennakkonäytöksessä Kokkolassa näytimme elokuvan parillekymmenelle eri kirkkoihin kuuluvalle katsojalle, filmin päätyttyä kaikki istuivat vain hiljaa paikoillaan. Ehdin jo huolestua, kunnes kävi ilmi, että he olivat kokeneet elokuvan vaikuttavana.

– Luonnollisesti meille oli tärkeää, että elokuva olisi taiteellisesti hyvä. Silti haluan levittää sen avulla myös Jumalan sanaa. Elokuvalla on vahva sanoma, ja toivon, että ihmisiä tulisi uskoon sen kautta.

Dokumentaarisuutta Valkoinen yöperhonen -elokuvaan tuo sen alussa oleva noin 10-minuuttinen Yli-Vainioiden tyttären Aino Yli-Vainion haastattelu.

Valkoinen yöperhonen -elokuva näytetään tämän viikon torstaina ja perjantaina BioRex-elokuvateatterissa Kokkolassa. Kysynnän perusteella luvassa on mahdollisesti lisänäytöksiä. Lisäksi elokuvaa on mahdollista saada näytettäväksi esimerkiksi seurakunnissa.

https://www.ristinvoitto.fi/ristin_voitto/muut/heratyssaarnaajan_elamantarina_puhuttelee_yha/?numero=47/2016

Heikki Salmela

Kuka

Niilo Yli-Vainio» Syntyi 1920 Alahärmässä työläiskotiin. Avioitui vuonna 1940 Linnea Romppalan kanssa. Pari sai viisi lasta ja asui eri puolilla Suomea sekä vuosina 1964–71 kahdessa jaksossa Ruotsissa.
» Aloitti hengellisen työn 1947. Nousi vuonna 1977 valtakunnalliseen julkisuuteen tilaisuuksissaan tapahtuneiden karismaattisten ilmiöiden seurauksena. Oli aikansa julkkis; piti muun muassa omaa kolumnipalstaa Nykyposti-lehdessä.
» Kirjallinen tuotanto pääasiassa evankelioivia kirjasia, joita on painettu yhteensä satoja tuhansia kappaleita.
» Elämästä kirjoitettu kaksi teosta: Mauno Saaren ”Saarnaaja – Niilo Yli-Vainion taistelu, testamentti ja päiväkirjat” (WSOY, 1983) ja Tytti Träffin ”Elämä voittaa – Niilo Yli-Vainion tarina” (Ristin Voitto, 1978).
» Kuoli sairauskohtaukseen Espanjassa 16. marraskuuta 1981. Linnea Yli-Vainio kuoli vuonna 1987.

___


Niilo Yli-Vainio nousi 1970-luvulla julkisuuteen "kyvystään kaataa ja parantaa" ihmisiä uskon voimalla. 
Yli-Vainio oli tullut uskoon vuonna 1946. Saarnaajaksi hän ryhtyi 1950-luvun lopulla, kun hän koki parantuneensa vakavasta sydänsairaudesta.
Yli-Vainio edusti ns. karismaattista liikettä, joka painottaa jumalanpalveluksissa armolahjojen käyttöä.
Tuhannet ihmiset hakivat parannusta ja lohtua Yli-Vainion herätyskokouksista. Helluntaiseurakunnan määrä kasvoikin Yli-Vainion ansiosta vuosina 1977-1980 useilla tuhansilla. 
Herätyskokoukset olivat suuria mediatilaisuuksia. Radio ja tv seurasivat niitä kiinteästi.
Kokoukset myös nauhoitettiin myyntitarkoituksessa. Vuoden 1977 dokumentissa ollaan Lapuan herätyskokouksessa, missä esiintyvät myös Vaasan, Lapuan ja Seinäjoen helluntaiseurakuntien kuorot.
Termi täysi evankeliumi viittaa Paavalin sanoihin Roomalaiskirjeessä:
"En näet rohkene puhua mistään muusta kuin siitä, mitä Kristus on minun kauttani tehnyt saattaakseen maailman kansat kuuliaisiksi, puheiden ja tekojen, tunnustöiden ja ihmeiden avulla, Jumalan Hengen voimalla. Näin olen vienyt päätökseen Kristuksen evankeliumin julistamisen [engl. I have fully preached the gospel of Christ, olen täydesti saarnannut Kristuksen evankeliumin] kiertäen kaikkialla Jerusalemista aina Illyriaan saakka" (Room. 15:18–19).


Karismaattisessa liikkeessä puhutaan Aimee Semple McPhersonin sanoin myös nelinkertaisesta evankeliumista. Tämä tarkoittaa sitä, että julistetaan Jeesusta pelastajana, parantajana, Pyhällä Hengellä kastajana ja takaisin tulevana Kuninkaana. - Yhdessä nämä aspektit muodostavat täyden evankeliumin.
Yli-Vainio kaatoi ja paransi
https://www.youtube.com/watch?v=kpraxxgQXJ0&Valikoituja saarnoja 

- Tribute to the famous, full cospel preacher and evangelist, Mr. Niilo Yli-Vainio - 


0. Uskon perusta. 
- Kuka Hän on - Lapua 20.7.1980
https://youtu.be/buM9FQTv9Eg


1. Sinut on vapautettu.
- Pyhän Hengen vuodatus - Alajärvi 13.10.1977
https://youtu.be/YlCvQnlRsfE

2. Minä olen Herra, teidän lääkärinne.
- Jumalan sanan voima - Kouvola 14.3.1978
https://youtu.be/O1fRdMpEFek

3. Ylistä Herraa sydämesi pohjasta.
- Vapaaksi sielunvihollisen vallasta - Espoo 12.3.1978
https://youtu.be/Ee7yyrBJZuY


4. Jeesuksen vaikuttama usko 
Lapua 28.2.1978 
https://youtu.be/oYNkw7DLm70

5. Jeesuksen nimessä on voima
Lapua 12.7.1980
https://youtu.be/y3i95_fRS9g


6. Niilo saa Pyhän Hengen.
- Pyhän Hengen voima - Jerusalem Israel 1981.
https://youtu.be/4XOJFmrst9M

7. Tähtitorninkadulla, lapsuudestaan astmaa sairastanut 78 v. parani.
- Minä ylistän sinua Herra - Lapua 29.8.1978
https://youtu.be/ibDX58Kembw


8. Hauska ja värikäs evankelista. 
- Käännä katseesi Jeesukseen - Tampere 4.3.1979 
https://youtu.be/XzME-QUEOVs

9. Rukousliinan ihme Australia.
- Herra luo uuden elämän - Nokia 17.8.1979
https://youtu.be/Y3dRxM5c9Xs


10. Canberran kanat vaikenivat.
- Uskolla suuri voima - Nokia 9.2.1979
https://youtu.be/0dkd937kZrQ


11. Ihmeparantuminen Italiassa.
- Pelastus ei ole luulon asia - Jyväskylä 10.5.1981
https://youtu.be/pkfURelXJkc

12. Voit jo nyt valita seurasi iäisyydessä.
- Pelastuminen ja parantuminen Jumalan työ - Oulu 18.10.1981
https://youtu.be/Is26HePT5TA


13. Jumala pitää lupauksensa. Abrahamille ja Saaralle.
- Tahtooko Jumala parantaa -
https://youtu.be/-38JVBaMTXI


14. Uudestisyntyminen.
- Miten saada pelastusvarmuus - Tampere 1.8.1981
https://youtu.be/cC_9pEi8-Wg


15. Oletko haalea kristitty, vai saatko kivuttoman hammashoidon ylistyksessä.
- Pyhä Henki - Lapua 23.8.1977
https://youtu.be/zrW1Kk1rnLg


16. Pyydätkö elämällesi jatkoaikaa.
- Varmista iankaikkinen elämä - Kotka 24.10.1981
https://youtu.be/baRvU_iaVe0


17. Tulkoon valkeus.
Luota siihet mitä toivot. Ojentaudu sen mukaan mikä ei näy.
- Usko on luja luottamus Jeesukseen - Lapua 21.5.1981
https://youtu.be/CL8tae1YrLM
Kirlian -kuvaus. Niilon aura kuvattiin ennen- ja rukouspalvelun puolivälissä.


18. Nukutko nyt ja törmäät omaisiisi Helvetissä.
Lazarus ja rikas mies, joka pyysi yhtä vesipisaraa.
- Tuttuja molemmilla puolilla -
https://youtu.be/NfG8APE5pDg


19. Hän kävi edellämme ja tuhosi vihollisen leirin.
2. Sam. 5:12. "Kun kuulet puiden latvoista kuin askelten kahinaa,lähde silloin hyökkäykseen. 
Se on merkkinä siitä, että Herra on lähtenyt edelläsi tuhoamaan filistealaisten leirin."
Jeesus kantoi meidän edellämme ruumiissaan hautaan vihollisemme aseet,syntimme ja sairautemme. 
Hän nousi voittajana ylös kuolleista kolmantena päivänä, 
Sinulle kuuluu voiton tähden, Pyhän Hengen tuomana, vapaus ja terveys.
- Pyhän Hengen vuodatus - Alajärvi 13 10 1977
https://youtu.be/YlCvQnlRsfE


20. Vapautettu synnin ja kuoleman laista
- Pelastuksen ihanuus - Seinäjoki 26.7.1977.
https://youtu.be/w6CdHbaIsVA


21. Ylistys kiitos ja palvonta. 
- Jumalan temppeli - Lapua 11.9.1979.
https://youtu.be/4A2tX49zBqE
Jumala itse asuu kansansa kiitoksen keskellä.
Ps. 22:4: ”Ja kuitenkin sinä olet Pyhä, jonka istuin on Israelin kiitosvirtten keskellä.”
http://www.helsinginraamattukoulu.fi/index.php/18-raamattukoulu/rakennuspuita-raamatusta/127-kohottakaa-huuto-korkeimmalle22. Yhdeksän (9) lääkäriä totesi aivokasvaimen kadonneen
ja amputoitava jalka parani päivässä.

- Uskalla antaa koko elämäsi Jeesukselle - Tampere 13.5.1981
https://youtu.be/c14_lHG6RGE23. - Tahtooko tulla terveeksi - Lapua 1.11.1977.
https://youtu.be/qeJeZKci_Gk


24. Rappioalkoholisti parantui ja johti ystäviäänkin pelastukseen. 
 - Surusta kiitokseen - Seinäjoki 4.6.1980
https://youtu.be/Qqsj0cTWfMo


25. Vantaan metsissä lautahökkelissä 4 v. asunut rappioalkoholisti pelastui ja parani. 
- Pelastus on kokemus - Kouvola 30.8.1980.
https://youtu.be/193r_sSVzHE26. Jeesus on ylösnoussut.
Hän elää ja tekee yhäti työtä toisen Puolustajan, Pyhän Hengen kautta, sinun hyväksesi. 

- Läsnäoleva Vapahtaja - Vaasa 26.7.1978
https://youtu.be/5apUHRxCXZE

27. Jeesus, rakastan sinua koko sydämestäni.
Kiitos että Sinä olet ensin rakastanut minua!

Ota jo valmiiksi tehty syntiesi sovitustyö vastaan.
- Pelastus Jeesukselta - Jyväskylä 1.8.1980.
https://youtu.be/SC5k-WR2Bzs28. Parantumisen salaisuus (video: maisema Kolilta)
https://youtu.be/bSaB2brlLpM29. Jumalallinen voitelu - Lapua 28.11.1978.
https://youtu.be/PkqVnpYZjFc30. Viinan kiroukset. 
- Laupias samarialainen, Jeesuksen esikuva - Jyväskylä 17.8.1980
Hän maksaa haavoittuneen hoitajalle kaikki kulut takaisin tullessaan.
https://youtu.be/5fuj3XfqJh4

31. "Kaatumistapaukset" Raamatussa. Pelastuminen.
 - Jumala toimii omalla tavallaan - Helsinki 21.3.1981.https://youtu.be/cyo2BakCUis32. Jumala näkee paljon vaivaa pelastaakseen ihmisen - Lapua 5.9.1978
https://youtu.be/Alx9l-eNzQI
33. "Yksilön arvo"- Seinäjoki 6.2.1980
SaalemTV https://www.youtube.com/watch?v=Z10wJgfVQag

______________
20+ more to come!
______________


KÄÄNNÄ KUULE ELÄMÄSI SOITTOLEVY...  LOPETA MARINA. 
ALA PÄIVITTÄIN KIITTÄMÄÄN JA YLISTÄMÄÄN HERRAA KAIKISTA VAIKEUKSISTASI, KÖYHYYDESTÄSI, YKSINÄISYYDESTÄSI, SAIRAUKSISTASI JA VASTOINKÄYMISISTÄSI.- Älä hellitä. Kahleet kirpoavat!  - Huomaat elämäsi muuttuneen voittokuluksi 1-2 kuukaudessa.
____
Ainoastaan uudestisyntyneillä on henki, sielu ja ruumis (1 Tess. 5:23). Jotka eivät ole uudestisyntyneitä ovat kuin eläimiä. Heillä on vain ruumis ja sielu eli liha ja veri ja sellainen ei voi periä Jumalan valtakuntaa (1 Kor. 15:50).Kun ihminen lankesi syntiin, Jumalan kuva ei ainoastaan turmeltunut vaan suorastaan katosi. Hänen henkensä kuoli ja hänestä tuli kuin eläin jolla on vain sielu ja ruumis.Paratiisissa syntiinlankeemuksessa ihmisen henki kuoli, yhteys Jumalaan katkesi.
Jumala oli sanonut että sinä päivänä jona ihminen syö hyvän- ja pahantiedon puusta, hän kuolee ja niin kävi, ihmisen
henki kuoli, yhteys elämän lähteeseen katkesi (1 Moos. 2:16,17).

Myöhemmin myös ruumis kuoli.
Ilman parannuksen tekoa ihminen kuolee iankaikkisesti, kuolemalla kuolee, toinen kuolema.

Siksi Jeshua sanoi että pelastuakseen on uudestisynnyttävä ylhäältä (Joh. 3:3,5).

Kun hän tulee Jeshuaan uskovaksi, uudestisyntyy hänen henkensä ja sellaiseen ihmiseen toisella kuolemalla ei ole valtaa.
_____


Niilo Yli-Vainio

Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Niilo Yli-Vainio
Yli-Vainio sodan lopulla.jpg
Henkilötiedot
Syntynyt23. helmikuuta 1920
AlahärmäSuomi
Kuollut16. marraskuuta1981 (61 vuotta)
Espanja[1][2]
KansallisuusSuomi
AmmattiSaarnaaja, evankelista, kirjailija
PuolisoLinnea (1940-)
LapsetAino, Leevi, Ruut, Antti, Eeva
VanhemmatEmil ja Saima
Uskonnollinen kantaKristitty
Kirjailija
ÄidinkieliSuomi, ruotsi
Tuotannon kieliSuomi, ruotsi
Kirjallinen suuntausHelluntaiherätys
EsikoisteosMiten voisin pelastua
Aiheesta muualla
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjailijoitaKirjallisuuden teemasivulta
Niilo Antti Johannes Yli-Vainio[3] (23. helmikuuta 1920 Alahärmä – 16. marraskuuta 1981 Espanja) oli suomalainen saarnaaja, kansainvälinen evankelista ja kirjailija. Yli-Vainio oli 1970-luvun ja 1980-luvun alun tunnetuin helluntailainen saarnaaja Suomessa.

Sisällysluettelo

Henkilöhistoria

Niilo Yli-Vainio oli jääkärivääpeli Emil Yli-Vainion ja Saima Yli-Vainion (Vesterbacka) neljästä lapsesta ensimmäinen. Niilo vietti varhaislapsuutensa Alahärmässä Eskolan kylässä omakotitalossa, joka paloi myöhemmin.[4] Eemilin äiti sanoi lääkärille päivänä jona Niilo syntyi: "Tuo poika ei kuole. Eikä kuole Saimakaan. Eemil on taistellut suurilla sotarintamilla, oli jääkäripataljoonan vääpelinä ja sai mainetta ja kunniamerkkejä. Mutta meidän suvussa ei ole toistaiseksi ollut miestä, joka olisi taistellut Jumalan sotarintamalla. Tuosta pojasta (Niilosta) tulee sellainen, vaikka te ette sitä usko: Pappi." Tämän jälkeen Yli-Vainion perheeseen syntyi kolme lasta lisää, joista kahden ensimmäisen nimet olivat Lauri ja Eila.[5]Niilo Yli-Vainio oli aluksi töissä apteekkarin apulaisena, mutta siirtyi sitten patruunatehtaaseen töihin, jossa tapasi Linnean, tulevan vaimonsa, jonka kanssa avioitui vuonna 1940.[6]

Yli-Vainio sodan lopulla.

Perhekuva vuodelta 1959.
Sota-aikana, ennen uskoontuloa tai ns. "kääntymättömänä" Yli-Vainio toimi rintamalla Itä-Karjalassa lääkintätehtävissä etulinjassa, missä joukko-osastot etenivät nopeasti Syvärin joen itäpuolelle saakka.[7] Joukkojen perääntyessä SyväriltäYli-Vainio eksyi suomalaisten virittämään miinakenttään. Huomatessaan tämän, hän oli lähellä astua erään laukaisulangan päälle, mutta miina ei kuitenkaan lauennut. Yli-Vainio kuvaa vetäytymisen henkisesti raskaaksi, koska hän ei ollut kahdeksaan vuorokauteen nukkunut, joukot olivat hajallaan ja hoidettavia oli paljon. Yli-Vainio rukoili rintamalla pää painautuneena mutaan: "Hyvä Jumala, varjele noita kavereita! Älä anna niiden kuolla! Voi, hyvä Jumala, säästä meidän kaikkien henki!"[8]
Joukkojen vetäydyttyä Suomen vanhalle rajalle heinäkuussa Yli-Vainio ihasteli Laatokkaa erään karjalaistalon vieressä. Talon takaa ilmestyi yllättäen suuri venäläinen tankki. Suomalaiset tykkimiehet huomasivat sen ja alkoivat tulittaa sitä 75 mm suorasuuntaustykillä. Hyökkäysvaunun torni alkoi liikkua ja se kohdistui suoraan Yli-Vainioon, joka hyppäsi läheisempään poteroon selälleen. Kranaatit räjähtelivät joka puolella ja yksi kranaatti räjähti niin lähellä Niiloa, että viiden sentin sirpale osui häntä oikeaan käsivarteen. Haavoittumisen takia Yli-Vainio oli lähes sodan loppuun saakka sotasairaalassa.[9]
Yli-Vainio ei ollut uskossa vielä sodan aikana ja hän mainitsee, ettei edes ruumiiden näkeminen herättänyt häntä huomaamaan, että hänkin tarvitsee pelastusta sielulleen. Vasta sodan jälkeen hän tuli uskoon, kun löysi Raamatusta tarpeen pelastua. [10]
Niilo Yli-Vainion toiminnan aloittamiseen vaikutti muun muassa hänen kokemansa parantuminen 1950-luvun lopulla sydämen laajentumisesta ja sepelvaltimon vioittumisesta.

Helluntailaisena julistajana 1947–1976

Niilo Yli-Vainio aloitti uransa helluntaiherätyksen saarnaajana Pohjanmaalta, Soinin kylästä, jossa hän piti ensimmäisiä kokouksiaan vuonna 1947. Kokoukset aloitettiin laulamalla muutamia virsiä, sitten Yli-Vainio puhui tunnin verran ja lopuksi laulettiin vielä virsi. Sen jälkeen Yli-Vainio kysyi tahtooko joku kuulijoista antaa elämänsä Jeesukselle, tämän jälkeen sitten rukoiltiin yhdessä.[11]

Niilo Yli-Vainio Lapuan Betania-seurakunnan rukoushuoneen vihkiäisissä joulukuussa 1950.
Niilo Yli-Vainio toimi vuodet 1967–1970 työntekijänä Boråsin Suomalaisessa Golgata-seurakunnassa, joka tunnettiin vuodesta 1968 nimellä Suomalainen helluntaiseurakunta. Yli-Vainio kävi puhumassa myös Gävlessä, Köpingissä, Sundsvallissa, Södertäljessä, Upplands Väsbyssä, Västeråsissa ja Örebrossa. Hän toimi vuodet 1970–1971 Södertäljen helluntaiseurakunnan työntekijänä.[12]
Niilo Yli-Vainiolla todettiin syöpä vuonna 1967, jolloin suoritettiin leikkaus. Hänelle oli myös tehty syövän vuoksi avanne.
Södertäljestä lähdettyään Yli-Vainio toimi vuonna 1972 Espoossa Matinkylän seurakunnan saarnaajana, ja muutti 1973 Vaasaan.[13]
Uupumuksen vuoksi Yli-Vainio joutui vetäytymään syrjään Vaasan Helluntaiseurakunnan saarnaajan tehtävistä.[14]. Vuonna 1976 hän oli työkyvyttömyyseläkkeellä, mutta hänen sairautensa ei haitannut julistustyötä.
Niilo Yli-Vainio osti mökin ja muutti Vaasasta vuonna 1976 Härmään. Helmikuussa 1976 hänen vaimollaan Linnella todettiin syöpäkasvain, joka saatiin leikkauksessa osittain poistettua.[15]
Syksyllä ja alkutalvella 1976 Yli-Vainio oli ajoittain syvästi masentunut, koska hän luuli saarnaajantyönsä olevan ohi, ilman että hänen vuonna 1956 saamansa näky suuresta hengellisestä herätyksestä (monien ihmisten nopeasta uskoontulosta) oli toteutunut. Hetkisen tuona aikana hän jopa epäili Jumalan olemassaoloa.[16]
Niilo Yli-Vainion Australian matka sai alkuunsa kirjeestä, jonka kirjoittaja kertoi tulleensa uskoon Yli-Vainion kokouksessa Ruotsissa ja pyysivät Niiloa matkustamaan Australiaan, jossa he nykyisin asuivat, he lupasivat maksaa matkan.[17]

Karismaattisena julistajana 1977–1981[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Niilo Yli-Vainio matkusti 18.12.1976 Australiaan. Australiassa oli järjestetty suuri uskonjuhla, konferenssi johon Yli-Vainiokin osallistui. Hän oli Australiassa seitsemän viikkoa ja palasi Suomeen helmikuun puolivälissä 1977.[18]
Australiasta tultuaan Niilo Yli-Vainio piti uudentyyppisiä kokouksia Turussa ja Jyväskylässä ja sitten Yli-Vainio matkusti Tukholmaan, Södertäljeen ja Boråsiin. Näissä kokouksissa havaittiin se jokin, joka teki Niilo Yli-Vainiosta hyvin tunnetun ja kuuluisan saarnaajan.[19]
Yli-Vainio nousi julkisuuteen Australian puhujamatkallaan kokemansa "uuden voitelun" jälkeen vuonna 1977, jolloin suuret ihmisjoukot ympäri Suomea saapuivat Lapualle evankelioimistilaisuuksiin, joissa kerrottiin tapahtuvan parantumisia ja muita hengellisiä ilmentymiä.[20] Erityistä hänen kokouksissaan olivat myös niin sanotut kaatumiset rukousjonoissa (ks. Karismaattinen liike).
Yli-Vainion saarnatyyli oli muuttunut entisestä tuomionpasuunasta enemmänkin armolliseksi rakkauden julistukseksi. Myös lehdistö ja televisio seurasivat tunnetun saarnamiehen toimintaa tiiviisti. Yli-Vainio järjesti 13. syyskuuta 1980 Helsingin Senaatintorilla niin sanotun "olutmarssin", jolla vaadittiin keskioluen myynnin palauttamista vain Alkon myymälöistä tapahtuvaksi.[21] Ennen Yli-Vainion saarnojen aikaan saamaa herätysaaltoa hän oli ollut Seinäjoen helluntaiseurakunnan vakavamielinen saarnaaja, joka pelotteli kuulijoitaan helvetillä.
Tuhannet ihmiset kokivat Yli-Vainion toiminnan yhteydessä henkilökohtaisen uskon heräämisen ja helluntaiseurakuntien jäsenmäärä kasvoikin Yli-Vainion julkisen toiminnan aikana (1977–1981) noin 6 000 hengellä. Lisäksi Yli-Vainion karismaattiset kokoukset rohkaisivat Pyhän Hengen armolahjoihin myönteisesti suhtautuvia luterilaisia järjestämään noita kokouksia muistuttavia tilaisuuksia, joissa he rukoilivat sairaiden puolesta. Yli-Vainio suhtautui loppuvuosinaan ystävällisemmin luterilaisiin kuin aikaisemmin. Lapuan hiippakunnan piispa Yrjö Sariola oli hänen hyvä ystävänsä ja Yli-Vainio korosti, ettei hän houkutellut ketään uskoontullutta luterilaista helluntaiherätykseen. Tärkeintä oli hänen mielestään se, että näiden ihmisten pastorit olivat uskovaisia ja siten pystyivät antamaan heille elävää Raamatun opetusta[22]. Yli-Vainio kuoli sydämen pettämiseen lenkkipolulla Espanjassa.

Saarnojen sisältö

Äänitteiden ja kirjallisuuden perusteella Yli-Vainion suurin huolenaihe oli yksittäisen ihmisen sielun pelastus (kirjoissa: Miten voisin pelastua?, Sinä voit täyttyä Pyhällä Hengellä ja Voiman salaisuus) ja sairauksista parantuminen. Yli-Vainion Raamatun julistuksesta käy ilmi, että ihminen voi saada pelastusvarmuuden, kun vastaanottaa Jeesuksen henkilökohtaisena Vapahtajana. Suurin harhakäsitys oli, että Yli-Vainio parantaa, mutta hän itse sanoi, ettei asia ole näin vaan yksin Jumala. Tämä epäselvyys selvitettiin usean kokouksen alkuvaiheessa uusille kuulijoille. Monissa saarnoissa tätä oikaistiin sanomalla "Tätä tekee Jeesus". Saarnaajalle itselleen yksi kipeimmistä kysymyksistä oli, että "Miksi ihan kaikki eivät parane?", joka käy ilmi Yle:n julkaisemasta haastattelusta.
Yli-Vainio toi monelle kuulijalle lohtua, toivoa ja uskoa julistuksensa kautta. Iloisuus oli yksi vahva piirre, joka kumpusi saarnojen sisällöstä. Hänen päiväkirjastaan löytyy noin 170 sivua listauksia pelastumis- ja parantumisihmeistä eri puolilta maailmaa.

Lehtikirjoitukset

Silloisista lehtikirjoituksista Erkki Petman toteaa, että Yli-Vainion kokouksia uutisoitiin lehdissä lähinnä uhrilahjojen markkamäärillä, kirja- ja kasettimyyntiluvuilla sekä luonnollisesti sillä, "aiheuttaako kaatumisilmiön hypnoosi vaiko raju tönäisy". Uutiskirjoituksissa huomioitiin varsinainen herätys, parantumiset, pelastumiset, uskoon tulleet ihmiset, siinä määrin, että heihin oli kiinnitetty huomiota usein vain epäilevän maininnan verran, jatkaa Petman.[23]
Lapualla tapahtuu ihmeellisiä asioita. Tai eikö se ole ihmettä, että kesästä asti on joka tiistai Lapualle suuri kansanvaellus. Pari tuhatta ihmistä sulloutuu avaraan urheilutaloon. Linja-autoja on pihassa kuin suurella linja-autoasemalla. Pikkuautoja kuin meren mutaa. Ja kansaa, joka tuntikaupalla jaksaa odottaa, iloita ja itkeä. Sanokaa mikä aate tai ideologia tai uskonsuuta saisi tällaista liikettä aikaan. Ei mikään. Jumala käyttää vanhaa sairasta miestä ja katso, vavahdus on käynyt yli maan.[24]
Tässä vaiheessa ei kerrottu, tapahtuuko parantumisia. Illan alussa mainittiin edellisenä iltana jonkun saaneen kuulonsa takaisin. Saattajan kanssa lavalle mennyt sokea poistui sieltä saattajan kanssa sokeana, vaivoin kävelevä siirtyi takaisin penkkiin yhtä vaikeasti kulkevana.[25]
Niilo Yli-Vainio suostui haastatteluihin mielellään, vaikka hänen mielestään hänen toimintansa on herättänyt vähän liikaakin huomiota. Varsinkin Pohjanmaan lehdet ovat tiiviisti seuranneet hänen tilaisuuksiaan ja kertoneet ihmeellisistä parantumisista ja satojen ihmisten vaipumisesta lattiaan näissä kokouksissa. `Ei Jumalan työ tarvitse mitään sensaatiota. Tämä kaikki kuuluu Raamatun elämään, ihmiset pelastuvat ja sairaat paranevat. Uskon, että tämä perustuu Jumalan lupaukseen: Minä vuodatan Henkeni viimeisinä aikoina kaiken lihan ylle´, toteaa Yli-Vainio. Yli-Vainio huomauttaa, ettei Pyhän Hengen laskeutumisen näkyvä puoli, maahan lankeaminen ja kielillä puhuminen, ole uutta ja viittaa vajaan parin sadan vuoden takaiseen tapahtumaan Lapinlahdella, jossa kahden talon heinätöissä ollut väki kaatui Pyhän Hengen vaikutuksesta. Lapuan urheiluhallissa pidetyssä kokouksessa 500 ihmistä kaatui lattiaan ja puhui kielillä. Monet putoavat lattiaan penkeiltään olematta rukousjonossa. `Tämä leviää kuin kulovalkea. Erikoisinta on se, että kääntymättömiä tulee jokaiseen kokoukseen kymmenittäin ja haluaa pelastua.´[26]
Sen jälkeen on sairaiden vuoro. Heitä riittää aamuyöhön saakka. Niilo kysyy jokaiselta, mikä sairaus häntä vaivaa. Sen jälkeen hän panee kätensä sairaan paikan päälle ja sanoo: "Jeesus, Jeesus, katso tätä sairasta, paranna hänet." Pyhä Henki ilmeisesti kulkee sairaan läpi, koska Niilo sanoo niin. Joka tapauksessa he toinen toisensa perään menevät tainnoksiin ja kaatuvat. Kaksi vahvaa vastaanottajaa on heitä auttamassa. Niilo Yli-Vainio ei missään tapauksessa kykenisi heittämään kumoon yli satakiloista miestä. Joku tulee kainalosauvat mukanaan. Noustuaan lattialta hän heittää kainalosauvat pois ja lähtee iloisesti hyppien yleisön joukkoon. Isännällä on ollut selkä sairautta, eikä hän varmasti eteläpohjalaisena isäntänä ole koskaan ennen kaatunut kenenkään käskystä, mutta nyt hän putoaa hervottomana lattialle, viruu siinä aikansa ja lähtee iloisesti hyppien pois Niilon luota[27]

Tutkimus parantumisista

Matti Miettinen julkaisi vuonna 1980 Kirkon tutkimuskeskuksen julkaisusarjassa väitöskirjan "Uskonnolliset ihmeparantumiset lääketieteellis-psykologisesta näkökulmasta". Yhteistyössä Yli-Vainion kanssa jaettiin vuonna 1980 kyselylomakkeita 2000 kpl, joista 744 palautettiin. Seurannassa karsiutui määrä 611 henkilöön, jotka ilmoittivat 1403 sairautta, oiretta ja vaivaa, joiden kohdalla myönteisiä kokemuksia kertyi 829, pettymyksiä 574. Tutkijan oman arvion mukaan ainoakaan elimellinen sairaus ei parantunut, ja mielenterveyden häiriöissä oli joitakin yksittäisiä enemmän tai vähemmän ohimeneviä myönteisiä vaikutuksia, joista valtaosan kohdalla on aiheellista nähdä ne pelkästään tunnelmointiefekteinä. Kokonaisuutena ei tullut esiin mitään tavanomaisesta ennusteesta poikkeavaa. Vain yhtä viidestä niistä, jotka testattiin psykologisesti MMPI-testillä, voitiin pitää persoonallisuudeltaan normaaleina.[28][29]

Paikkoja, joissa Yli-Vainio saarnasi sekä piti kokouksia[30]

Suomessa

Ulkomailla

Kirjoja

 • Järkyttyvä maailma. Ristin Voitto, 1965.
 • Kirjoitelmia 60- ja 70-luvulta. RV-Kirjat, 1980. ISBN 951-605-657-1
 • Kristitty vai käännynnäinen? Ristin Voitto, 1978.
 • Kuolema ajaa takaa. Ristin Voitto, 1962.
 • Käskynjaolla. Ristin Voitto, 1975.
 • Miten voisin pelastua? Ristin Voitto, 1978. ISBN 951-605-502-8
 • Nälkä. Ristin Voitto, 1965.
 • Oli mies Jumalan lähettämä. Ristin Voitto, 1982.
 • Palmukaupungin sokea poika. Ristin Voitto, 1964.
 • Sinä voit täyttyä Pyhällä Hengellä. Ristin Voitto, 1969.
 • Toinen korjataan talteen ja toinen jätetään. RV-Kirjat, 1980.
 • Tuttuja molemmilla puolin. Ristin Voitto, 1969.
 • Vapautuminen kuolemanpelosta, synnistä, sairaudesta. RV-Kirjat, 1978.
 • Voiman salaisuus, Ristin Voitto. Ristin Voitto, 1967.
 • Yö ilman unelmia. Ristin Voitto, 1966.
 • Öljyn ihme. RV-Kirjat, 1981.
 • Otatko Sinä?David Wilkerson ja Niilo Yli-Vainio, 102s, Kuva ja Sana, 1981, ISBN 951-9203-07-9

Lähteet

 • Useita tekijöitä: Ruotsin suomenkielisen helluntaiherätyksen historiaa, Ruotsin suomalainen helluntailähetyssäätiö, Gummerus, Jyväskylä, 1996, ISBN 91-630-4847-7
 • Ahonen, Lauri K.: Suomen Helluntaiherätyksen historia, Päivä Oy, Gummerus, 1994, ISBN 951-622-603-5
 • Saari, Mauno: Saarnaaja. Niilo Yli-Vainion taistelu, testamentti ja päiväkirjat, Wsoy, 1983, ISBN 951-0-12075-8
 • Träff, Tytti: Elämä voittaa: Niilo Yli-Vainion tarina. Tikkurila: Ristin voitto, 1978. ISBN 951-605-503-6.
 • Petman, Erkki: Vai ei Jumala paranna?, Ristin Voitto, 1979, ISBN 951-605-589-3

Viitteet

 1.  Träff 1978. Saari 1983
 2.  ”Tulenkantaja Alahärmästä”, Seija Maria Tarvainen, s. 15, 2001, Joensuun Yliopisto
 3.  Träff, s. 15
 4.  Träff, s. 11, 15.
 5.  Träff, s. 14–17.
 6.  Träff, s. 48.
 7.  Träff, s. 51.
 8.  Träff, s. 51–55.
 9.  Träff, s. 55–56.
 10.  Kuinka voisin pelastua?, Ristin Voitto 1978, s. 13–14, ISBN 951-605-502-8
 11.  Saari, s. 9–11.
 12.  Ruotsin suomenkielisen helluntaiherätyksen historia, s. 124, 128, 187, 225, 283, 302–303, 309, 339, 362, 372.
 13.  Saari, s. 25.
 14.  Saari, s. 20
 15.  Saari, s. 21
 16.  Saari, s. 21–28.
 17.  Saari, s. 30.
 18.  Saari, s. 32, 61, 83.
 19.  Saari, s. 88–89.
 20.  Kojo, Pauli: Mitä Missä Milloin 1979, s. 97. Kustannusosakeyhtiö Otava, 1978. ISBN 951-1-04873-2.
 21.  "Marssittiin, olutta vastaan." s. 222 kirjasta "Saarnaaja"
 22.  Saari, s. 91, 164–167, 173, 215, 252–253, 266
 23.  Vai ei Jumala paranna? – Erkki Petman , Lukijalle, sivu 7, RV, ISBN 951-605-589-3
 24.  Suomen Viikkolehti, 23.11.1977
 25.  Kotimaa 8.11.1977
 26.  Kouvolan Sanomat 29.10.1977
 27.  Apulehti 24.11.1977
 28.  Miettinen, Matti A.: Uskonnolliset ihmeparantumiset lääketieteellis-psykologisesta näkökulmasta. Väitöskirja,. Tampereen yliopisto.: Kirkon tutkimuskeskus.. ISBN ISBN 951-693-143-X..
 29.  IHMEIDEN AIKA ON OHI siivola.org.
 30.  Saarnaaja – Taistelut, testamentti ja päiväkirjat, Mauno Saari, sivut 279–454, wsoy, ISBN 951-0-12075-8

Aiheesta muualla
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Niilo Yli-Vainio.

_____
Kirjasuositus:
Mauno Saari : Saarnaaja : Niilo Yli-Vainion taistelu, testamentti ja päiväkirjat

Mauno Saari seurasi Niilon toimintaa ja teki haastatteluja. Viimeisin ja laajin niistä, puolisen vuotta ennen kuolemaa tehty, tulee julkisuuteen vasta tässä teoksessa. Teokseen sisältyvät kokonaisuudessaan Niilo Yli-Vainion päiväkirjamerkinnät ja luettelo niistä sadoista tapauksista, joissa ihmiset ovat kertoneet parantumisestaan Niilon kautta.
Tekijä: Mauno SaariTeoksen nimi: Saarnaaja: Niilo Yli-Vainion taistelu, testamentti ja päiväkirjatKustantaja: WSOY. Painovuosi: 1983. Painos: 2. Sidonta: Sidottu, ei kansipapereitaSivumäärä_ 454, (1). Kieli: suomi. ISBN: 9510120758
Divarit

______


YLE -propagandaa:

"Yli-Vainio" kaatoi ja paransi
Niilo Yli-Vainio nousi 1970-luvulla julkisuuteen kyvystään kaataa ja parantaa ihmisiä uskon voimalla. Mitä poikkeuksellisesta parannuskeinosta ajattelivat sairaudestaan parantunut, Yli-Vainio itse ja psykiatri?
Teksti: Seija Aunila - Petra Himberg

Yli-Vainio oli tullut uskoon vuonna 1946. Saarnaajaksi hän ryhtyi 1950-luvun lopulla, kun hän koki parantuneensa vakavasta sydänsairaudesta.Yli-Vainio edusti ns. karismaattista liikettä, joka painottaa jumalanpalveluksissa armolahjojen käyttöä. Tuhannet ihmiset hakivat parannusta ja lohtua Yli-Vainion herätyskokouksista. Helluntaiseurakunnan määrä kasvoikin Yli-Vainion ansiosta vuosina 1977-1980 useilla tuhansilla.Herätyskokoukset olivat suuria mediatilaisuuksia. Radio ja tv seurasivat niitä kiinteästi.Kokoukset myös nauhoitettiin myyntitarkoituksessa. Vuoden 1977 dokumentissa ollaan Lapuan herätyskokouksessa, missä esiintyvät myös Vaasan, Lapuan ja Seinäjoen helluntaiseurakuntien kuorot. Artikkelin toisessa videoklipissä kuulemme Yli-Vainion avulla parantuneen Ritva Saaren haastattelun. Hänen jälkeensä toimittaja haastatteli sekä Yli-Vainiota itseään että psykiatrian erikoislääkäriä Einar Salovaaraa.Niilo Yli-Vainio syntyi Alahärmässä vuonna 1920 ja kuoli Espanjassa 1981.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

You are welcome to show your opinion here!