torstai 25. elokuuta 2016

Harvard: maito tappaa

Maitotuotteiden väitetään aiheuttavan muun muassa syöpää, mutta ei maidon kalsium ehkä myöskään vahvista luita.
Maitotuotteiden väitetään aiheuttavan muun muassa syöpää, mutta ei maidon kalsium ehkä myöskään vahvista luita.
Aikuisille maitotuotteet voivat olla hengenvaarallisia, väittävät arvostetut amerikkalaistutkijat.
Kuuluisan Harvardin yliopiston ravintotutkimusosastoa johtavaWalter Willet kehottaa aikuisia olemaan nauttimatta maitotuotteita. Jo pieni määrä maitoa, jugurttia tai muita meijerituotteita voi muun muassa aiheuttaa syöpää. Naisilla suurin riski liittyy rintasyöpään ja miehillä eturauhasen syöpään.
Maitoasiasta kirjoittaa tutkivaan journalismiin erikoistunut Mother Jones.
Willetin tutkimuslöydökset eivät ole uusia, sillä samanlaisiin tuloksiin päätyi myöskin Harvardissa työskennellyt tutkija Mark Hegsted jo vuonna 1951. Sittemmin hänen löydöksensä painettiin unholaan.
Jo Hegstedilla oli vankkaa näyttöä asiasta tutkimuksissaan ja suoranaisissa ihmiskokeissaan, joita hän teki muun muassa vankien keskuudessa.
Willett puolestaan huomasi, että aikuisilla, jotka joivat tai söivät suuria määriä meijerituotteita näytti olevan ikätovereitaan suurempi riski saada tiettyjä terveysongelmia.
Tutkijat eivät kuitenkaan osaa ainakaan vielä selittää, mikä ”kemiallinen polku” meijerituotteissa tämän ongelman aiheuttaa. Epäilyksen alla ovat olleet muun muassa itse meijeriprosessi, hormonit, laktoosi ja jopa maidon suurin myyntivaltti, kalsium.
Tutkijoilla on selkänojanaan valtava määrä tieteellistä tietoa. Yhdessä merkittävässä tutkimuksessa muun muassa väitetään, että naisilla, jotka joivat vähintään 2,5 lasia maitoa päivässä oli suurempi luunmurtumariski kuin alle yhden lasillisen päivässä juoneilla naisilla.
Tämä löydös siis väittää, ettei maidon kalsium vahvista luita, vaan pikemminkin heikentää niitä.
Vaikka lääkärit ovat pitkän uskoneet, että kalsium auttaa estämään luunmurtumia, eräässä, jo vuonna 1997 tehdyssä laajassa tutkimuksessa todettiin, ettei asioiden väliltä löydy yhteyttä. Siinä oli mukana 43 000 miestä, joita seurattiin yhdeksän vuoden ajan.
Vuosikymmen myöhemmin tehdyissä kahdeksassa epidemiologisessa tutkimuksessa puolestaan todettiin, ettei kalsiumin saanti merkittävästi vähennä lonkkamurtuman riskiä naisilla tai miehillä.
Tätäkin huolestuttavampi oli Willettin havainto, että miehillä, jotka joivat vähintään kaksi lasillista maitoa päivässä, oli lähes kaksi kertaa niin suuri todennäköisyys saada eturauhassyöpä kuin heillä, jotka eivät juoneet maitoa laisinkaan.
Myös monet muut tutkijat ovat päätyneet samanlaisiin lopputuloksiin.

Tarkka yhteys hakusessa

Tutkijat ovat tuloksistaan osin ymmällään, sillä toistaiseksi on löydetty vasta korrelaatio maitotuotteiden kulutuksen ja sairauksien välillä. Käytännössä kukaan ei siis ymmärrä täysin niitä biologisia prosesseja, joiden kautta meijerituotteet aiheuttavat esimerkiksi syöpää. Jotkut tutkimukset epäilevät syyksi laktoosin osaa, D-galaktoosia, joka näyttää käynnistävän tulehduksia ja vapaiden radikaalien muodostumista. Niiden puolestaan on arveltu olevan yhteydessä vanhenemiseen, sydäntauteihin ja syöpään.
Arvellaan myös, että maitotuotteiden korkeat estrogeeni- ja progestrogeenitasot voisivat aiheuttaa syöpää.
Tarkkailun alla on myös maidon kalsium, jonka arvellaan voivan estää D-vitamiinin toimintaa. Se puolestaan liittyy syöpien ja muiden kasvainten hallintaan kehossa.
Willett suositteleekin, etteivät aikuiset kuluttaisi enempää kuin kaksi annosta maitotuotteita päivässä. Hän myös suosisi jogurtteja, jotka näyttävät olevan terveempiä kuin käymättömät maitotuotteet. Syynä voi olla lactobacillus-bakteeri, joka pilkkoo laktoosin ja auttaa ruoansulatusta.
Tällaiset tuotteet ovat suosiossa Suomessakin.
Willett ei usko, että raskaana olevat naiset tarvitsevat muita enempää maitotuotteita. Eivätkä niitä hänen mielestään tarvitse enempää edes vaihdevuosien jälkeistä elämää elävät naiset, sillä hän ei usko, että lisäkalsium estää osteoporoosia.

WHO Willettin linjoilla

Ravitsemussuosituksia antava tieteellinen valiokunta ei kuitenkaan yhdy Willettin linjauksiin. Valiokunta suosittelee useimpia aikuisia nauttimaan vähintään kolme annosta maitotuotteita päivässä. Sillä tavalla elimistö saa vähintään tuhat milligrammaa kalsiumia.
Vanhemmille naisille suositus on vähintään 1 200 milligrammaa.
Mother Jones kuitenkin huomauttaa, että Willettin linjoilla on esimerkiksi Maailman terveysjärjestö WHO. Silti se suosittaa suurempia annoksia sellaisille raskaana oleville naisille, jotka eivät muuten saa riittävästi kalsiumia ruokavaliostaan.
Sitä, miksi ravitsemussuosituksia antava tieteellinen valiokunta on eri mieltä Willettin ja monien muiden tutkijoiden kanssa, Mother Jones selittää sillä raadollisella faktalla, että suurta osaa maitotuotetutkimuksesta rahoittavat Dannonin ja Nestlén kaltaiset jätit. Monilla valiokunnan jäsenistä on vahvat kytkökset yhtiöihin.
Mother Jones myös luettelee lukuisia tällaisia kytköksiä.
Yhtiöt myös lahjoittavat jättisummia mieleisilleen tutkimuksille. Asiaa selvitti muun muassa tutkijatohtori Lenny Lesser vuonna 2007. Hän kävi läpi kaikki vuosien 1999 ja 2003 välisenä aikana julkaistut maitotuotteisiin liittyvät tieteelliset tutkimukset. Kolmasosassa rahoittajien joukossa oli meijeriteollisuus. 15 tutkimuksessa rahoitus tuli kokonaan teollisuudelta, mutta kytköstä ei niissä tuotu mitenkään esiin.
Kiistaa maitotuotteiden terveellisyydestä tai haitallisuudesta on käyty Yhdysvalloissa vuosikymmeniä. Esimerkiksi vuonna 1980 suomalaisen ravintoympyrän tapaisissa ravintosuosituksissa kehotettiin välttämään eläinperäisiä rasvoja, ja niiden joukossa olivat myös maitorasvat.
Meijeriteollisuuden vastaisku tuli välittömästi.
”He puukottivat meitä selkään. Teollisuus luuli tai oletti, että ensisijainen velvollisuutemme on suojella tai edistää maataloutta”, Hegsted parahti.
Hegsted ajettiin lopullisesti sivuraiteille Ronald Reaganin noustua Yhdysvaltain presidentiksi. Hän kuoli vuonna 2009. Sitä ennen hän kuitenkin ehti antaa muutaman lausunnon.
”Lopulta luovutin.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

You are welcome to show your opinion here!