torstai 25. elokuuta 2016

Sydän- ja verisuonikuolemien lasku pysähtyi heti, kun kolesterolilääkkeet tulivat markkinoille

Sydän- ja verisuonikuolemien lasku pysähtyi heti, 

kun kolesterolilääkkeet tulivat markkinoille.
Tilastollinen totuus.


Oli pakko panna tänne Antti Heikkilän juttu.

Tämän pitäisi viimeistään avata kansan silmät, miten meitä kupataan. Siis tää homma maksaa maltaita. Ka lääketehtaat lahjoo lääkärit määräämään ihmisille tappavia lääkkeitä, näkeehän sen jo tosta tilastostakin kun tarkasti lukee. SVT-taudit alkoivat tuon tilaston mukaan laskea tasaisesti vuodesta 1960. Kolesterolilääkkeet tulivat markkinoille v. 1990, silloin SVT tautien lasku loiveni. Aika on täysin tarkasti todettavissa.
Eli, kolesterolilääkkeet ovat lisänneet kuolleisuutta Suomessa.

Kirjoitettu 22.6.2011

KOLESTEROLISTA JA SEN IHMEELLISYYKSISTÄ

17. kesäkuuta 2011 THL:n pääjohtaja Pekka Puska ilmaantui jälleen kerran kuin Kremlin haamu viralliselle kanavalle TV1:n pääuutisiin muistuttamaan kansalaisia siitä ainoasta oikeasta uskonnosta, joka on tuonut pelastuksen niin monelle kansalaiselle hänen väsymättömien ponnisteluittensa ansiosta: Sydäntaudit ovat vähenemässä, kiitos hänen rasvattomuusohjelmansa. Siunattuja olkoon pyhät öylätit, margariinilla voideltu leipä ja rasvaton maito.
Jos katsotaan tilastokäppyröitä, niin asiahan näyttää olevan näin. Laskua on ollut, mutta mikä on ollut Puskan osuus, on sitten aivan eri asia. "Uutinen" ei ollut todellinen uutinen, vaan tuulahdus menneiden aikojen viestinnästä. Toimittaja ei esittänyt mitään, mikä olisi rikkonut tuon paavillisen pyhän hetken.
Ruotsinkielinen (taas pakkoruotsia!) media HBL uutisoi asian 18. kesäkuuta toisin: "Finländarna lever sunt men blir fetare". Ei ihme, että haluavat lopettaa ruotsinopetuksen.
Alhaalla olevaa tilastokuvaa katsellessa tulee mieleen Finnairin iltavuoron kotiinpaluu Tukholmasta. Tasaista kyytiä kotia kohti. Tasainen kyyti siksi, että lentämisen kaikki tuhannet yksityiskohdat on huomioitu hallitulla tavalla. Puskan malli eroaa lentämisestä siinä, että siinä uskotaan hallittavan yhdellä tempulla kokonaisuutta, siis ihmiskehoa, jossa on joka hetki muutamia miljardeja tapahtumia. Siinä mielessä lääketiede ei ole luonnontiedettä, vaan muistuttaa poliittista liikettä tai uskontoa.
Tilaston ajanjaksoon mahtuu jos jonkinlaista tapahtumaa aina Kekkosen kuningaskunnan ajoista nykyiseen tasavallan irvikuvaan.. Kaiken tuon kehityksen Puska sitten ottaa omiin nimiinsä siitäkin huolimatta, että terveyteen ja kuolleisuuteen vaikuttavat tuhannet eri tekijät.

Pekka Puska on todella supermies, sillä sama ilmiö on havaittavissa kautta maailman. Brasiliastakin löytyy samanlainen käppyrä. Tosin tutkijat ovat nöyrempiä kuin tämä meidän terveyden johtava valo.
"Cardiovascular disease standardized mortality rates consistently decreased in Brazil during the study period. The reduction is apparently related to indices of increasing social development."
Eli, sosiaalisten olojen parantumien on vähentänyt sydänkuolleisuutta Brasiliassa. Mutta se on liian monimutkaista meille suomalaisille. Sellaisella argumentilla ei voi myydä margariinia, eikä statiineja. Suomessa ei ole huomioitu sotaa, 60-luvun jättimuuttoliikettä, jolloin puoli miljoonaa ihmistä muutti maasta kurjuutta pakoon, sekä monia muita elämään keskeisesti vaikuttavia tekijöitä. Ainoa, joka on puhunut muusta, on tutkija Markku Hyyppä, jonka perua on termi sosiaalinen pääoma. Hän kiinnitti huomiota sellaiseen pieneen yksityiskohtaan, että Länsirannikon ruotsinkielisten parissa kuollaan sydänkohtauksiin neljä kertaa harvemmin kuin Pohjois-Karjalassa, vaikka kolesterolitasot ovat samat. Mutta nuo asiat ovat vailla merkitystä yhden asian liikkeen ihmisten mielissä. Puuttuu ymmärrys, empatia ja kanssaelämisen kyky: minä vaan, minun menestykseni ja lääketehtaiden raha, joka mahdollistaa tuon kaiken.
Seuraavaksi statiinien myyntikäppyrä Suomessa.

Kuvaa katsellessa tulee mieleen, että raketti takapuoleen ja taivaalle.

Myynti on ollut tyrmäävän tehokasta ja kertoo osaltaan tämän maan lääkäreiden ja lääketieteen opetuksen tasosta. Vaikka mittakaava näiden kahden tilaston välillä on eri, niin luulisi, että sydänkäyrässä tapahtuisi jyrkkä mutka alaspäin.
Samanlainen lätkämailamainen mutka, millä ilmastoasiaa on yritetty iskostaa päähämme. Jos noin raju ulkopuolinen muutos iskiksi Finskin koneeseen, niin se tippuisi jonnekin Turun ja Kirkkonummen välimaastoon, mutta ei, sydänkäppyrän liito vain jatkuu tasaisena.

 Sydänkuolemat laskevat samaa tahtia kuin ennenkin statiineista huolimatta.
Tässä vaiheessa alkaa maallikkokin ihmetellä, että mitä helvettiä, että ihan turhaan!


Nyt voi sulkea silmänsä ja sallia itselleen yhden kysymyksen:

Onko meitä huijattu? Puskan mallissa, joka perustuu vajaat 40 vuotta vanhaan konsensukseen, on asiat yksinkertaistettu todella karkealla tavalla. "Make it as simple as possible, it`s easier to make money" on Harvardin talouspuolen poikien motto.
Siitähän on kysymys koko kolesterolihypessä.
Eli, konsensus laaditaan sellaiseksi, että se hyödyttää niitä osapuolia, jotka ansaitsevat sairaudella. Lääkärit saavat potilaita määrätessään resepti-lääkkeitä, johon heillä on yksinoikeus ja joita lääketehtaat heille jatkuvasti tarjoavat. Lääketehtaat tienaavat kun todellisuus on puristettu yhteen patentoituun pilleriin. Ruokateollisuus hyötyy luomalla tuotteita, joiden tehoa ei ole kukaan osoittanut todeksi, mutta ovat konsensuksen mukaisia. Ja tietysti mainossektori rahastaa puolestaan sillä, miten valheesta tehdään jumalallinen totuus. Raha on se jumala, jonka ympärillä kaikki sitten pyörii.
Kukapa muistaa enää ajatollah Khomeinia, jota aikoinaan totesi, että länsi on suuri saatana. Kuinka oikeassa hän olikaan. Rahasta on tullut lännen jumala ja kaiken totuuden perusta. Nyt sitten media on työstämässä Iranista suurta pahuuden pesää. Vain saatana voi keksiä moisen irvokkuuden.
Meille on opetettu, että kolesteroli on pahasta ylipäänsä, mutta ennen kaikkea LDL on pahan juuri ja HDL on hyvä kolesteroli. Ajatus on raamatullinen. Ihmisen veressä jylläävät pahuuden ja hyvyyden voimat. LDL on perisynti, jota on kaikin keinoin vastustettava. Todellista luonnontiedettä kerrassaan.
Mielikuva on klassinen esimerkki kliseisestä yksinkertaistamisesta. LDL on pahis vain sen takia, että siihen voidaan vaikuttaa patenttilääkkeillä. Vaivihkaa on unohdettu, että kolesteroli on vain yksi kolmestasadasta sydäntautien riskitekijästä. Bisnes on unohtanut muut ja tehnyt vielä riskitekijästä sairauden syyn luoden siten oman luonnontieteen. Lääkehoidon tulokset ovat hyvin ristiriitaisia, mutta kuolemanpelkoa lietsomalla (kiitos mainosmaailman) saa ihmiset ostamaan ja tekemään mitä tahansa. Ne vähäiset hyödyt, mitä statiinihoidolla väitetään saavutettavan, perustuvat ennen vuotta 2005 tehtyihin tutkimuksiin. Siihen asti lääketehtaat saivat manipuloida tutkimuksia mielensä mukaisesti. Siten vain positiiviset tulokset julkaistiin ja syntyi julkaisuharha (publication bias). Sitten määräykset muuttuivat, ja sen jälkeisissä tutkimuksissa hyötyjä ei ole voitu osoittaa.
The use of statins in this high-risk primary prevention setting was not associated with a statistically significant reduction (risk ratio, 0.91; 95% confidence interval, 0.83-1.01) in the risk of all-cause mortality.
Joten voimme todeta, että meitä on sahattu raskaasti linssiin, kiitos suomalaisten sydänprofessoreiden, jotka ajavat vain lääketehtaiden asiaa ja joille potilaat ovat vain referenssinomaista tutkimuskarjaa.
Yksinkertaistamisen valheeseen kuuluu myös sekava terminologia, jolla ei ole vastetta todellisuudessa. Kyse ei olekaan kolesterolista, vaan lipoproteiineista. Ensiksi manattiin eläinrasvat suohon, kun ei sitten niiden pahuuteen löytynyt faktaa, keksittiin kolesteroli. Kun senkin pahuuden haitat olivat hyvin ristiriitaisia, "löydettiin" lipoproteiinit. Moni sitten kysyy tässä vaiheessa, että mitkä kumman lipoproteiinit, mitä ne ovat?
Kun rasvat ja kolesteroli (joka ei ole rasvaa, vaan vahaa) eivät liukene veteen (veri on vesiohenteinen punasolupuuro ja muutakin) tarvitaan jokin järjestelmä kuljettamaan veteen liukenemattomia aineita. Lipoproteiinit ovat rakkuloita tai palloja, joiden sisällä nuo liukenemattomat aineet kuljetetaan kätevästi veren mukana eri puolille kehoa.
LDL on kuin pakettiauto, joka vie tavaraa maksasta ruumiin joka kolkkaan, missä rakennusaineita tarvitaan. Kolesteroli nimittäin on olennainen ja tärkeä uusien solujen rakennusaine.
HDL on taas roska-auto, joka kuljettaa solujen hajoamisen seurauksena syntyneen tavaran takaisin maksaan käsiteltäväksi.

Ylimaallinen viisaus on sitten julistanut LDL:n pahikseksi ilman, että olisi esittänyt mitään konkreettista väitteen tueksi. Tilastojahan voidaan manipuloida mutta LDL:n patofysiologinen näyttö verisuonvaurioiden syntyyn puuttuu.
Siten syntyi tuo tuhannen tutkimuksen legenda.
Pilvin pimein vihreälle oksalle haluavat lääkärit ovat sitten osoittaneet, kuinka se ja se alentaa LDL:ää ja ne ja ne ovat sitten terveyttä edistäviä. Siksi meillä on kaupat pullollaan tuotteitta, joissa lukee, että nolla kolesterolia tai että tavara laskee kolesterolia. Kuitenkin tämä kaikki perustuu muunneltuun todellisuuteen. Totta on, että monet asiat voivat laskea LDL:ää, mutta eri asia onko sillä merkitystä potilaan kannalta. Englanniksi ilmaistuna: patient outcome is missing. Mitään todellisia kliinisiä tutkimuksia ei ole juuri tehty. Tosin jokin aika sitten todettiin, että nämä kalliit kolesterolia laskevat margariinit ovat merkityksettömiä sydänkohtausten ehkäisyssä, mutta silti ihmiset ostavat niitä. Ja silti sallitaan termi sydänystävällinen näiden tuotteiden myynnin edistämiseksi. Todellinen kuluttajan huijaus pahimmasta päästä. Pelko saa ihmiset tekemään epärationaalisia valintoja.
Tässä taannoin ruokajätti Unilever järjesti seminaarin, jossa suomalainen professori Matti Uusitupa julisti, että lukuisat tutkimukset osoittavat eläinrasvojen ja kolesterolin olevan terveydelle haitallisia. Mutta yhtään tällaista tutkimusta ei hän, eikä kukaan muukaan pysty esittämään julkisuudessa. On vain väite: Minä professori, ei muuta. Uusitupa on tai on ollut sokerijätti Daniscon palkkalistoilla jakamassa apurahoja tutkimuksiin, jotka osoittavat sokerin terveellisyyden. Häärittyään Diabetesliitossa Uusitupa siirtyi Sydänliittoon, missä sitten myydään sydänmerkkejä eri tuotteille edistämään Sydänliittoa tukevien tavaranvalmistajien myyntiä. Sydänliitto toimii kuin mafia, joka määrää kuluttajien markkinoista ja samalla rahastaa rutkasti tuottajia "siunauksestaan" jonka todellisuudessa sitten kuluttajat maksavat tuotteen ylisuurina hintoina.
Jos margariinit eivät auta ehkäisemään sydänkohtauksia, niin mitä sitten lääkkeet? Suomalainen professori ja statiinien puolesta raivokkaasti julkisuudessa esiintyvä professori Timo Strandberg on todennut 90-luvulla tekemässään tutkimuksessa, että kolesterolin lasku lääkkein on hengenvaarallista. Tiukalla vähärasvaisella ruokavaliolla ja kolesterolilääkkein hoidetun ryhmän kuolleisuus sydänsairauksiin oli 2,5-kertainen verrokkiryhmään nähden.
Silti mies jauhaa samaa jargonia: Eläinrasvat ovat vaarallisia ja kolesteroli tappaa. Vain kolesteroliasioihin perehtyneet voivat osallistua keskusteluun, kuten hän uusimassa kirjassaan julistaa. Strandberg julistaa kaikki statiineihin epäilevästi suhtautuvat denialisteiksi!
Uusi lääke etsetimibi (Zetia, Vytorin) estää kolesterolin imeytymisen suolistosta. Etsetimibiä käytetään yhdessä statiinien kanssa. Vaikka lääke laskee kolesterolia 58 %, on se vahingollinen ja lisää huomattavasti sydäntautien kehittymistä.
Asiaan kiinnitti huomiota jopa New York Timeskin, vaikka muuten on pillerimafian puolella.
Miten tämä on mahdollista, kolesterolin vähentäminen aiheuttaa sydäntautia ? Eikö asian pitäisi olla toisinpäin, vai mitä professorit?
CETP (Cholesteryl Ester Transfer Protein) -inhibiittorit ovat uusi ase alalla. Nämä lääkkeet nostavat HDL:ää ja laskevat LDL:ää eli niiden pitäisi todella räjäyttää koko potti. Mutta miten kävi?
Pfizer-tehtaan valmistava Torcetrabid aiheutti sitten katastrofin. Torcetrabid toimii laskemalla LDL:ää ja nostamalla HDL:ää. Mutta tästä kaikesta hyvästä huolimatta äkillisten sydän-kohtauskuolemien määrä kasvoi 25 %, muu sydäntautikuolleisuus 40 % ja kaikkinainen kuolleisuus lisääntyi 200 %. Pfitzer kulutti lääkkeeseen 800 miljoonaa taalaa. Ei ihme, että tehdas on luopumassa kolesterolilääkkeistä (Lipitor) tänä vuonna. Tietysti voi kysyä, että mitä kaikkea muuta he tietävät aiheesta, mitä me muut emme tiedä?
Viimeisin tieto tältä rintamalta kertoo samasta. Tutkimuksessa, jossa yhdessä statiinien (laskee LDL:ää) kanssa käytettiin B3-vitamiinia (nostaa suurina annoksina HDL:ää ja laskee triglyseridejä), nousi seinä vastaan, ja tutkimus lopetettiin. Luonnollinen ja terveyttä edistävä B-vitamiini muuttui myrkyksi statiinien ansiosta.
Kolesterolin keinotekoinen manipulaatio on todella hengenvaarallista. Vai mitä mieltä ovat Käypä hoito -työryhmän jäsenet professorit Matti J. Tikkanen, Timo Strandberg, Petri Kovanen, Jorma Viikari, Antero Kesäniemi ja dosentit Hannu Vanhanen, Mikko Syvänne sekä Matti Salo? Ohittaako oma lääketehtailta saatu tuki potilaiden edun suosituksia antaessanne?
Kolesterolin laskemisen pakkomielle alkaa saada todella huvittavia piirteitä. Nykyisin 75 % sydänkohtauspotilaista on sellaisia, joilla on matala kolesteroli. Statiinimafian logiikka ylittää hämärän rajat. Heidän mielestä rajoja pitäisi entisestään tiukentaa! Kenenkään päähän ei ole juolahtanut, että ollaankohan pielessä koko kolesteroliasian kanssa.
Tämän suuren kolesterolihujauksen rinnalla on kulkenut toinen sivujuoni, jota voi sanoa aidoksi tieteeksi. Yhdysvaltalainen tutkijalääkäri Ronald Krauss kiinnitti huomiota LDL:n ristiriitaisiin vaikutuksiin kliinisessä työssä. Hän havaitsi, että LDL on jaettavissa alaryhmiin. Ryhmä A on isorakkulainen (jalkapallo) ja ryhmä B on pienirakkulainen (golfpallo) Ryhmä A suojelee verisuonia ja pienirakkulainen B muodostaa ongelman, mutta vain silloin, jos se hapettuu (ox-LDL). On myös todettu, että B-ryhmä hapettuu herkästi, joten käytännössä B on aina haitallinen. B- ryhmää lisää hiilihydraattien lisäksi myös kasvirasvat (linolihappo).
Kuten asiaan kuuluu, näitä LDL:n alaryhmiä ei edes huomioida virallisen "lääketieteen" piirissä. Suomessa ei LDL-osatekijöitä edes kyetä tutkimaan. USA:ssa useampi laboratorio on alkanut tehdä näitä LDL:n subfraktioanalyysejä.
Miksi sitten näitä tutkimuksia ei tehdä laajemmin, etenkin Suomessa. Vastaus on yksinkertainen. LDL:n alaryhmien huomioiminen romauttaisi koko kolesterolibisneksen ja koko sen järjestelmän, millä kaiken maailman proffat ovat kannuksensa ansainneet.
Tiedetään, että virallisesti suositeltu runsashiilihydraattinen ravinto nostaa B-fraktiota, kun taas VHH laskee sitä. Eli eläinrasva laskee LDL:n B-osatekijää ja lisää taas A:ta. Siten eläinrasvat suojelevat sydäntaudeilta. Vastaavasti hiilihydraatit nostavat B-ryhmää ja lisäävät sydäntautia. Alkoholin sydänystävällisyyttä on perusteltu sillä että alkoholi laskee B-ryhmää 20 %.
Vaikka Suomessa ei tehdä näitä analyysejä, niin asiasta saa viitteitä tarkastelemalla muita rasva-arvoja. Triglyseridien määrä ratkaisee, kumpi noista kahdesta LDL:n osatekijästä hallitsee. Eli, mitä korkeampi triglyseriditaso sitä enemmän B-ryhmän LDL:ää ja mitä alhaisempi, niin sitä matalampi B-ryhmä. Hiilihydraatit nostavat triglyseridejä, kun taas tyydytetty rasva laskee niitä. Kun triglyseridit laskevat alle yhden, niin B-ryhmä katoaa tyystin. Tämä tila on saavutettavissa vain VHH:lla. Eli virallinen ruokavalio lisää sydäntautiriskiä.
VHH:hon liittyy osassa tapauksia kokonaiskolesterolin nousua. Se johtuu suojaavan LDL A-ryhmän lisääntymisestä ja HDL-noususta. Mutta samalla yleensä triglyseridit laskevat alle yhden, niin periaatteessa, vaikka kolesteroli ja LDL olisi korkeakin, niin sillä ei ole merkitystä. Ratkaisevaa on B-fraktion osuus, joka usein on nolla. VHH on siten tehokkain sydäntautia ehkäisevä ruokavalio, joka toimii vielä ilman lääkkeitä. Sellaistahan ei voida hyväksyä, ja siten ruokavalio on demonisoitu.
Lopuksi vielä suuri salaisuus: Statiinit laskevat vain LDL:n A- fraktiota, eikä niillä ole vaikutusta B-fraktioon. Siis koko touhu statiinien kanssa on täysin vailla mieltä.
No, mitäpäs sanoo suomalainen professori Aila Rissanen 16.6. 2011 viikonlopun Iltalehdessä (lainaus on sanatarkka):
"Kun alkuperäinen Atkinsin ruokavalio tuli muotiin, poimin päivystyspoliklinikalla verisuonten tukoksia voita syöviltä laihduttajilta".
Vai että professori on poiminut tukoksia. Mitenkähän se tapahtuu? Todellisuudessa Rissanen on tavallinen pillerinpyörittäjä ja lauseen perusteella voi sanoa, ettei Rissasella ole mitään käsitystä kliinisestä työstä eikä potilaiden todellisuudesta. Vippaako proffalla jostakin vai onko tuossa lauseessa jotain, mitä en ymmärrä?
Lopuksi, kun menette tapaamaan lääkäriänne ja tämä pelottelee kolesterolilla, niin kysykääpäs näistä alaryhmistä, että onko pelannut jalkapalloa vai golfia. Jos sitten hermostuu, niin muistuttakaa häntä Laista potilaan asemasta ja oikeuksista, 6. §:
Potilaan itsemääräämisoikeus
"Potilasta on hoidettava yhteisymmärryksessä hänen kanssaan. Jos potilas kieltäytyy tietystä hoidosta tai hoitotoimenpiteestä, häntä on mahdollisuuksien mukaan hoidettava yhteisymmärryksessä hänen kanssaan muulla lääketieteellisesti hyväksyttävällä tavalla."
Mitenköhän tuokin toteutuu käytännössä? Käytännössähän potilas on aina väärässä.
Tilaa Antti Heikkilän kirjat
ja tutustu Pellinki-dieetin
Menestystarinoihin!

__________________________

Statiineja ovat

Atorvastatiini on statiineihin kuuluva kolesteroliarvon alentamiseen tarkoitettulääke. Sen on kehittänyt Pfizer -lääkeyhtiö, ja sitä myydään kauppanimelläLipitor®. Kuten muutkin statiinit, atorvastatiini vaikuttaa estämällä kolesterolisynteesin osana toimivaa entsyymiä HMG-CoA-reduktaasia. Se alentaa erityisesti nk. "pahaa" eli LDL-kolesterolia, mutta kohottaa "hyvän" eliHDL-kolesterolin määrää elimistössä. Atorvastatiini metaboloituu CYP3A4-entsyymin kautta, mikä saattaa aiheuttaa yhteisvaikutuksia tiettyjen lääkeaineiden kanssa.[1]
Tutkimusten uudelleenarvioinnissa ei ole havaittu Lipitorin alentavan sydänkohtauksen vaaraa naisilla. Tätä ei ole kuitenkaan mainittu Lipitorin mainoskampanjoissa.[2][3] Myopatiaa esiintyy kohonneena SLCO1B1*5 -variantin kudostyypeillä.
Lipitorin käyttäjät ja Pfizerin entiset työntekijät ovat 2000-luvulla haastaneet Lipitorin valmistajan Pfizerin oikeuteen. Kanteen mukaan Pfizer olisi vähätellyt atorvastatiinin riskejä ja sivuvaikutuksia.[4][5]
Koulu, M., Tuomisto, J.: Farmakologia ja toksikologia. Kustannus Oy Medicina, 2007, 7. p. ISBN 978-951-97316-2-9. Teoksen vanha, 6. p.(viitattu 18.9.2008).
https://fi.wikipedia.org/wiki/Atorvastatiini
__________

Fluvastatiini
Jos otat enemmän Fluvastatin ratiopharmia kuin sinun pitäisi Jos otat vahingossa liikaa Fluvastatin ratiopharmia, ota heti yhteys lääkäriin, sairaalaan tai Myrkytystietokeskukseen (puh.09- 471 977 tai keskus 09-4711). Saatat tarvita hoitoa. 

Jotkut harvinaiset tai hyvin harvinaiset haittavaikutukset saattavat olla vakavia: hakeudu välittömästi lääkärin hoitoon: - jos sinulla on selittämätöntä lihaskipua, lihasten arkuutta tai lihasheikkoutta. Nämä saattavat olla varhaisia merkkejä mahdollisesti vakavasta lihasten hajoamisesta. Tämä voidaan välttää jos lääkäri lopettaa fluvastatiinilääkityksesi mahdollisimman nopeasti. Näitä haittavaikutuksia esiintyy myös muilla tähän luokkaan (statiineihin) kuuluvilla lääkkeillä - jos sinulla on epätavallista väsymystä tai kuumetta, ihon ja silmien keltaisuutta, virtsan tummumista (maksatulehduksen oireita) - jos sinulla on ihoreaktioita, kuten ihottumaa, nokkosihottumaa, punoitusta, kutinaa tai kasvojen, silmäluomien ja huulten turvotusta - jos sinulla on turvotusta iholla,hengitysvaikeuksia, huimausta (vakavan allergisen reaktion oireita) - jos saat verenvuotoja tai mustelmia tavallista helpommin (oireita verihiutaleiden määrän vähenemisestä) - jos sinulla on punaisia tai violetteja ihovaurioita (verisuonitulehduksen oireita) - jos sinulla on punaista läikikästä ihottumaa pääasiassa kasvoissa, johon saattaa liittyä väsymystä, kuumetta, pahoinvointia, ruokahalun menetystä (oireita lupuksen kaltaisesta reaktiosta) - jos sinulla on ylävatsakipuja (haimatulehduksen oire) 


FLUVASTATIN MYLAN, FLUVASTATIINI - MYLAN OY

FLUVASTATIN SANDOZ, FLUVASTATIINI - SANDOZ OY
Myyntiluvan haltija ja valmistaja ratiopharm GmbH, Graf-Arco-Strasse 3, 89079 Ulm, Saksa Erän vapauttamisesta vastaava valmistusluvan haltija: Pharmathen S.A., 6 Dervenakion str, 153 51 Pallini, Attiki, Kreikka Merckle GmbH, Ludwig-Merckle-Str. 3, 89143 Blaubeuren, Saksa Lisätietoja tästä lääkevalmisteesta antaa myyntiluvan haltijan paikallinen edustaja: ratiopharm Oy PL 67 02631 Espoo puh. 020 180 5900 
http://spc.nam.fi/indox/nam/html/nam/humpil/5/11019605.pdf
Lisätietoja tästä lääkevalmisteesta antaa myyntiluvan haltijan paikallinen edustaja: ratiopharm Oy PL 67 02631 Espoo puh. 020 180 5900

_________


Lovastatiini

Lovastatiini (C24H36O5) on statiineihin kuuluva lääkeaine, jota käytetään veren korkean kolesterolipitoisuuden laskuun muun muassa sepelvaltimotaudinhoidossa.
Lääkeaineen löytäminen ja synteesi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Lovastatiinin eristi ensimmäisen kerran Alfred Alberts vuonna 1978 Aspergillus terreus -homeesta työskennellessään Merckillä. Vuotta myöhemmin japanilaisenSankyon tutkijat löysivät sitä Monascus ruber -sienestä. Yhdisteen havaittiin olevan voimakas HMG-CoA-reduktaasin estäjä ja siten estävän elimistön kolesterolisynteesiä ja alentavan kolesterolipitoisuutta. Lovastatiini oli ensimmäinen Yhdysvalloissa FDA:n hyväksymä statiini ja tuli markkinoille vuonna 1987. Lovastatiinille on kehitetty useita kokonaissynteesimenetelmiä, mutta kaupallisesti tehokkain tapa valmistaa yhdistettä on bioteknisestifermentoinnin avulla käyttäen A. terreus- tai M. ruber -kantoja. Lovastatiinin patentti umpeutui Yhdysvalloissa vuonna 2002. Lovastatiinista voidaan syntetisoida muita statiineja kuten simvastatiinia.[1][4][5]
Toimintamekanismi ja käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Lovastatiini on aihiolääke, joka metaboloituu eläimillä maksassa CYP3A4-entsyymin vaikutuksesta.[2] Yhdisteen laktonirengas hydrolysoituu ja muodostuva tuote sitoutuu erittäin voimakkaasti HMG-CoA-reduktaasiin inhiboiden sen toiminnan. Täten kolesterolisynteesi estyy ja erityisesti LDL-kolesterolin määrä vähenee.[1][2] Lovastatiini on lipofiilinen eli rasvahakuinen yhdiste, minkä vuoksi sen ottaminen aterioiden yhteydessä parantaa sen tehoa.[2][3]

https://fi.wikipedia.org/wiki/Lovastatiini


Seuraavia yleisiä haittavaikutuksia on raportoitu: - päänsärky - huimaus - näön hämärtyminen - ihottuma - ilmavaivat, ripuli, ummetus, pahoinvointi, ruoansulatushäiriöt (dyspepsia), vatsakipu - lihaskrampit, lihaskipu. Jos sinulla esiintyy jokin näistä haittavaikutuksista Lovastatin ratiopharm -hoidon aikana, ota välittömästi yhteys lääkäriin. Katso myös kohta 2: ’Varoitukset ja varotoimet’. Seuraavia melko harvinaisia haittavaikutuksia on raportoitu: - unihäiriöt, unettomuus - närästys - makuaistin heikkeneminen, suun kuivuminen - kutina - luustolihassairaus (myopatia), luustolihassolujen hajoaminen (rabdomyolyysi) - väsymys. Seuraavia harvinaisia haittavaikutuksia on raportoitu: - masennus - psyykkiset häiriöt (mukaan lukien ahdistuneisuus) - seksuaaliset vaikeudet - gynekomastia - käsivarsien ja jalkojen pistely, heikkous, puutuminen, kihelmöinti tai tunnottomuus - oksentelu, ruokahalun menetys, haimatulehdus (pankreatiitti) - suun limakalvon tulehdus - maksasairaus, ihon ja/tai silmän valkuaisten keltaisuus - hiustenlähtö, tietyt ihosairaudet (erythema multiforme, Stevens-Johnsonin oireyhtymä, toksinen epidermaalinen nekrolyysi), turvotus - Lovastatin ratiopharm saattaa vaikuttaa maksan toimintakokeiden tuloksiin. Joillakin statiineilla on havaittu seuraavia haittavaikutuksia - painajaisunet - muistinmenetys - hengitysvaikeudet mukaan lukien sitkeä yskä ja/tai hengenahdistus tai kuume - diabetes, jonka esiintyminen on todennäköisempää, jos sinulla on kohonnut verensokeritaso ja rasva-arvot, olet ylipainoinen ja sinulla on korkea verenpaine. Lääkäri seuraa tilannettasi tämän lääkkeen käytön aikana. 

http://www.laakeohje.fi/files/1350646882287_fisv.pdf


__________
Pravastatiini
Maksahäiriöt: Kuten muidenkin lipidejä alentavien lääkeaineiden kohdalla, maksan transaminaasien kohtalaista nousua on havaittu. Useimmissa tapauksissa maksan transaminaasiarvot palautuivat lähtötasolle, eikä tarvetta hoidon lopettamiseen ollut. Erityistä huomiota tulee kiinnittää potilaisiin, joiden transaminaasiarvot nousevat, ja hoito tulee keskeyttää, jos alaniiniaminotransferaasi- (ALAT) ja aspartaattiaminotransferaasiarvot (ASAT) ylittävät kolminkertaisesti normaaliarvojen ylärajat, ja nousu on pysyvä. Varovaisuutta tulee noudattaa annettaessa pravastatiinia potilaille, joilla on ollut maksasairaus ja jotka käyttävät runsaasti alkoholia. Lihashäiriöt: Kuten muidenkin HMG-CoA-reduktaasin estäjien (statiinit) kohdalla, pravastatiinihoidon yhteydessä on esiintynyt myalgiaa, myopatiaa ja hyvin harvoin rabdomyolyysia. Myopatian, LIHASVAURIOIDEN, mahdollisuus on otettava huomioon kaikilla potilailla, jotka saavat statiinihoitoa ja joilla on selittämättömiä lihasoireita kuten kipua, aristusta, lihasheikkoutta tai lihaskouristuksia. Näissä tapauksissa tulee määrittää kreatiinikinaasiarvo (CK) (ks. alla). Statiinihoito tulee keskeyttää väliaikaisesti jos CK-arvot ylittävät normaaliarvojen ylärajan viisinkertaisesti tai jos potilaalla on vaikeita kliinisiä oireita. Hyvin harvoin (noin yksi tapaus 100 000 potilasvuotta kohti) esiintyy rabdomyolyysiä, johon voi liittyä sekundaarinen munuaisten vajaatoiminta. Rabdomyolyysi on akuutti ja mahdollisesti kuolemaan johtava luustolihasten häiriö, joka voi kehittyä milloin tahansa hoidon aikana, ja johon liittyy huomattava lihasten tuhoutuminen ja myoglobinuriaan johtava CK-arvon huomattava nousu (arvo on yleensä > 30–40 x ULN). Statiinihoitoon liittyvä myopatian riski vaikuttaa riippuvan altistuksesta ja saattaa siten vaihdella eri lääkevalmisteiden välillä (lipofiilisyyden ja farmakokineettisten erojen takia), mukaan lukien lääkevalmisteiden annostus ja yhteisvaikutusten mahdollisuus. Statiinien määräämiselle ei ole lihaksiin liittyviä vasta-aiheita, mutta tietyt altistavat tekijät voivat suurentaa lihastoksisuuden riskiä. Siksi hyötyjen ja riskien huolellinen punnitseminen ja kliininen seuranta voivat olla tarpeen. CK-arvon määritys tulee tehdä ennen statiinihoidon aloittamista näillä potilailla (ks. alla). Statiinihoidon aikana esiintyvien lihashäiriöiden riski ja vaikeusaste suurenevat, jos samanaikaisesti käytetään muita lääkevalmisteita, joilla on yhteisvaikutuksia statiinien kanssa. 

4.8 Haittavaikutukset Haittavaikutusten esiintymistiheys annetaan seuraavasti: Hyvin yleiset ( 1/10); yleiset ( 1/100, <1/10); melko harvinaiset ( 1/1000, <1/100); harvinaiset ( 1/10000, <1/1000); hyvin harvinaiset (<1/10000), mukaan lukien yksittäiset raportit. Kliiniset tutkimukset: Pravastatiinia on tutkittu annostasolla 40 mg seitsemässä satunnaistetussa kaksoissokkoutetussa plasebokontrolloidussa tutkimuksessa, joihin osallistui yli 21000 potilasta, jotka saivat pravastatiinia (N=10764) tai plaseboa (N=10719). Tämä vastaa pravastatiinialtistuksessa yli 47000 potilasvuotta. Yli 19000 potilasta seurattiin keskimäärin 4,8–5,9 vuoden ajan. Seuraavia haittavaikutuksia ilmoitettiin, mutta mitään niistä ei esiintynyt pravastatiiniryhmässä 0,3 prosenttia enempää kuin plaseboryhmässä. Hermoston häiriöt: Melko harvinaiset: huimaus, päänsärky, unihäiriöt, unettomuus Silmäsairaudet: Melko harvinaiset: näköhäiriöt (mukaan lukien näön hämärtyminen ja kaksoiskuvat) Ruoansulatuskanavan häiriöt: Melko harvinaiset: ruoansulatushäiriöt/närästys, vatsakipu, pahoinvointi/oksentelu, ummetus, ripuli, ilmavaivat Ihon ja ihonalaiskerrosten häiriöt: Melko harvinaiset: kutina, ihottuma, nokkosihottuma, päänahan/hiusten poikkeavuudet (mukaan lukien hiustenlähtö) Munuais- ja virtsatiehäiriöt: Melko harvinaiset: virtsaamishäiriöt (mukaan lukien dysuria, tiheä virtsaamistarve, nokturia) Sukuelinten ja rintojen häiriöt: Melko harvinaiset: seksuaaliset toimintahäiriöt Yleisluontoiset häiriöt: Melko harvinaiset: väsymys Kliinisesti merkittävät tapahtumat Luustolihakset: Kliinisissä tutkimuksissa on ilmoitettu luustolihaksiin kohdistuvia vaikutuksia, esim. muskuloskeletaalista kipua kuten artralgiaa, lihaskouristuksia, myalgiaa, lihasheikkoutta ja kohonneita CK-arvoja. 

7. MYYNTILUVAN HALTIJA Winthrop Médicaments 9, Boulevard Romain-Rolland 75159 Paris Cedex 14 Ranska 
http://spc.nam.fi/indox/nam/html/nam/humspc/5/1016375.pdf

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

You are welcome to show your opinion here!