sunnuntai 26. kesäkuuta 2016

Superfoodeilla tarkoitetaan ruoka-aineita, joilla on erittäin korkea ravinnetiheys

Superfoodeilla tarkoitetaan ruoka-aineita, joilla on erittäin korkea ravinnetiheys. 

Toisin sanoen superfoodit sisältävät paljon ravinteita (runsaasti vitamiineja, hivenaineita ja mineraaleja) tiiviissä ja helppokäyttöisessä muodossa. Superfoodit tunnistaa usein tummasta ja syvästä väristä, eikä niistä löydy E-koodien täyttämää tuoteselostetta, sillä superfood on mahdollisimman luonnollista, usein villinä kasvavaa ravintoa.

Koska näitä superfoodeja on käytetty ravintona jopa vuosituhansia sitten, niihin liittyy usein jonkinlaista mystiikkaa.

Superfoodeja on käytetty myös vaihdannan välineenä rahan asemasta! Monet superfoodit kasvavat haastavissa ja karuissa olosuhteissa, jonka vuoksi niillä on terveyttä tehokkaasti boostaavia vaikutuksia.

Yksikin omena on jo ravintopommi
Yksinkertaisimmillaan superfoodiksi nimetään tuotteita, joissa on antioksidantteja. Testiryhmä halusi selvittää, myydäänkö iskevän lupauksen varjolla kuitenkin tuotteita, joista ei ole terveydelle erityistä hyötyä. Daily Mail -ehti kertoo Newcastle Universityn testistä, jossa nostettiin esille mustikat, sillä niiden suosio on kasvanut Isossa-Britanniassa voimakkaasti. Testissä seurattiin viittä tavallista naista, jotka nauttivat päivittäin kupillisen mustikoita kahdeksan viikon ajan. Tarkoituksena oli mitata tämän jälkeen oksidatiivisen stressin, eli hapetusstressin tasoa naisten kehossa.


Oksidatiivisen stressillä on todettu olevan vaikutuksensa muun muassa syöpiin, ennenaikaiseen vanhenemiseen ja esimerkiksi Alzheimerin tautiin. Daily Mail kertoo, että testiin osallistuneiden naisten oksidatiivisen stressin taso oli laskenut kuurin jälkeen.
Samankaltainen testi on aiemmin tehty urheilijoilla ja tuloksien mukaan 12 viikon mustikkakuuri vähensi testiryhmässä oksidatiivisen stressin tasoa parhaimmillaan jopa 88 prosenttia, lehti kertoo. 
Lehti kirjoittaa, että joidenkin superfood-nimikkeen alla olevien tuotteiden liikakäytöllä voi olla myös haitallisia vaikutuksia, kuten suolisto - ja vatsavaivoja. Näistä varoiteltiin muun muassa liiallisen kaalin, chia-siementen ja liiallisen proteiinin nauttimista.
Artikkeli nostaa erityisesti esille goji-marjat, joiden sisältämiä antioksidantteja ei kiistetä, mutta asiantuntijat muistuttavat yhden punaisen omenan sisältävän antioksidantteja yhtä paljon, kuin sitä saa 13 annoksesta goji-marjoista tehdystä mehusta.
Lyhyesti kuvailtuna: keittiössäsi saattaa jo olla kasapäin niin kutsuttua superfoodia. Kun ruokavaliossa on aivan tavallisia kasviksia, hedelmiä sekä marjoja, nautit jatkuvasti ravinteikasta ja monin tavoin terveyttä edistävää superruokaa.
Jos haluaa kokeilla muutakin, amerikkalainen Institute for Functional Medicine listasi loppuvuodesta 2014 tuotteita, joiden päällä superfood-nimike lunastaa varmasti lupauksensa: mustikan lisäksi avokado, pinaatti, merilevä, granaattiomena, parsakaali, mantelit, kookos- ja oliiviöljy sekä vihreä tee ovat varmoja valintoja.

http://graviolaa.fi/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

You are welcome to show your opinion here!