keskiviikko 15. heinäkuuta 2015

TÄYSKÄÄNNÖS USA:N RAVINTOSUOSITUKSISSA

TÄYSKÄÄNNÖS USA:N RAVINTOSUOSITUKSISSA

Yhdysvaltojen keskeinen lääketieteen lehti JAMA julkaisi kesäkuun lopun numerossaan artikkelin jonka otsikko oli :The 2015 US Dietary Guidelines Lifting the Ban on Total Dietary Fat !

Eli Yhdysvaltojen viranomaiset ovat tehneet täyskäännöksen, mitä tulee ravinnon rasvoihin. Uuden virallisen ravintosuosituksen mukaan rasvat eivät aiheuta sairauksia vaan kuuluvat osana normaalia ruokavaliota.

Todella hieno asia, että totuus tulee vihdoin julki, mutta herättää myös kysymyksiä. Voiko mikään olla todellista tiedettä, jos sen perusteet muuttuvat noin radikaalisti kertaheitolla? Vastaavaa on tapahtunut maailmanhistoriassa yhden kerran, kun pannukakusta tuli pallo. Näitä kahta tapahtumaa voikin verrata keskenään monellakin tapaa. Pannukakku- ja rasvateoria syntyivät eliitin toimesta ilman yhteyttä todellisuuteen, sillä molemmat teoriat palvelivat harvojen etuja. Pannukakku tuki kirkon valtaa, ja rasvateoria palveli nykyistä jumalaa eli rahaa. Rasvateorian romahdus muistuttaa pannukakkua myös siinä, että muutos syntyi kansan kautta. Pannukakku muuttui reikäjuustoksi luonnontieteellisten havaintojen kautta. Vaikka havaintoja tekeviä vainottiin ja tapettiin, niin todisteet pallon puolesta lisääntyivät siinä määrin, että piispat joutuivat naurunalaisiksi ja osaltaan aiheutti koko kirkkokunnan hajoamisen. Vasta viime aikoina paavi on myöntänyt, että fysiikan lait pitänevät paikkansa.

Rasvateorian historia on lyhyempi, noin runsas 30 vuotta, mutta onneksi romahdus syntyi ilman suurempia sotia. Teoriaa kritisoineet ovat kuitenkin olleet vuosikausia painostuksen ja ajojahdin kohteena. Olen itsekin kokenut samaa, sillä on kiellettyä kertoa ihmisille asioista, jotka horjuttavat auktoriteettien asemaa. Tämä radikaali muutos rasvojen suhteen ei johdu jostakin taivaasta tulleesta suuresta valaistumisesta, vaan sekin on tulosta kansan uutterasta työstä. Muutamat kollegat eri puolilla maailmaa ovat selvittäneet virallisten uskomusten todellisia taustoja ja raportoineet niistä ihmisille. Sinnikäs työ totuuden puolesta on tuottanut hedelmää, ja viranomaisten on ollut pakko myöntää, että entiset suositukset ovat perustuneet virheelliseen tulkintaan, ala-arvoisiin ja puolueellisiin tutkimuksiin. Päätös muutoksesta tehtiin sen vuoksi, että viranomaisten uskottavuus säilyisi edes jollakin asteella.

Muutos herättää myös paljon muita kysymyksiä. Päällimmäisenä tulee mieleen, että mitä tapahtuu tämän nykyisen terveydenhoidon kanssa noin yleensä? Mikä on hoitojen, rokotusten, lääkkeiden ja monen muun hoitosuosituksen todellisuustaso? Kun valehtelee yhdessä asiassa, niin tekee sitä monessa muussakin, etenkin kun järjestelmän tukipilarina ovat toimineet lääke- ja ruokateollisuus? Esimerkkinä Suomen Käypähoito -suositukset tyypin 2 diabeteksen hoidon suhteen ovat täysin lääketeollisuuden piikkiin manipuloituja. Hoitosuositukset keskittyvät vain kohonneen verensokerin laskuun, eikä itse syyhyn, mikä on insuliiniresistenssi, eikä kohonnut verensokeri. Kohonnut verensokeri on seurausta insuliiniresistenssistä, eikä päinvastoin. Verensokeria voi laskea lääkkein, mikä maksaa, mutta insuliiniresistenssiin tehoaa vain vähähiilihydraattinen ruokavalio, mikä vuorostaan ei maksa mitään.

Kolesterolia alennetaan lääkkein, joiden todellista vaikuttavuutta ei ole koskaan selvitetty. Jyväskyläläinen eläkkeellä oleva tehtaanjohtaja Leino Utriainen on selvittänyt kolesterolihoitojen todellisia vaikutuksia ainoana tässä maassa. Hänen mukaansa koko sinä aikana, kun kolesterolilääkkeitä on käytetty, on sydänkohtausten määrä lisääntynyt. Se, että kuolemat ovat vähentyneet jonkin verran, ei johdu lääkkeistä vaan huimasti lisääntyneistä pallolaajennushoidoista. Utriainen on loistava esimerkki kansalaisesta, joka omalla sinnikkyydellään poraa reikiä eliitin pannukakkuun.

Nyt kesäkuussa JAMA julkaisi artikkelin jossa todettiin statiinien lisäävän akuuttia muistinmenetystä 340 %! Suomessa on maailmaennätys muistisairaita väestöpohjaan suhteutettuna. Saksassa muistisairaita on kahdeksan kertaa vähemmän. Saksahan ei ole noudattanut näitä samoja hoitosuosituksia. Sokeri on myös yksi dementian keskeisiä syitä. Dementiaa pidetään aivojen diabeteksena. Asiasta on alettu kirjoittaa täällä Suomessakin. Maailman tiedeyhteisö on huolissaan, mutta eivät ne, joiden tulisi kantaa vastuuta täällä Suomessa. Helsingin yliopiston ravintotieteen professori Mikael Fogelholm, hän se vaan tekee tutkimusta Coca-Colan piikkiin.

Sokerista vielä sen verran, että 2008 tehdyn suomalaisen tutkijaryhmän havainto sokerin vaikutuksesta sydänkuolemiin oli todella vakuuttava. Insuliiniresistenssi ja siihen liittyvä hyperinsulemia aiheuttaa epävakautta verensokerin tasapainoon. Elimistö reagoi reflektorisesti kohonneeseen verensokeriin, jonka seurauksena verensokeri voi laskea huomattavastikin. Etenkin yöaikaan nämä verensokerin laskut johtavat hengenvaarallisiin EKG:n muutoksiin, vaikka itse pulssi olisi tasainen. Tämä selittäisi yönaikaiset "selittämättömät" kuolemat. Itse asiassa valtaosa sydänperäisistä äkkikuolemilla ei ole mitään tekemistä kolesterolin tai verisuonikalkkien kanssa.
Tässä tutkimuksessa potilaat olivat terveitä, mutta heidän insuliinitasonsa oli koholla, mikä koskee valtaosaa virallista ruokavaliota noudattavia aikuisia ja jopa lisääntyneessä määrin lapsiakin.

On myös oletettavaa, että sama ilmiö tapahtuu lääkityillä diabeetikoilla, jotka noudattavat runsashiilihydraattista ruokavaliota, mikä altistaa sokeritasapainon heittelyille. Tässäkin suhteessa vähähiilihydraattinen ruokavalio on äärimmäisen tärkeä etenkin diabeetikoille. Voi vain ounastella, kuinka monta turhaa kuolemaa on johtunut juuri näistä virheellisistä suosituksista.
Erikoista on, ettei Suomessa ole reagoitu millään tavalla tähän erittäin tärkeään tutkimushavaintoon, joka on yksi parhaista, mitä olen lukenut diabeteksen alalta. Ehkä tutkimusryhmä on vaiennettu, sillä heidän havaintonsa astuu todella näkyvästi eliitin liikavarpaille. Mutta omaa häntääni nostaen kirjani Diabeteksen ruokavaliohoito on ajankohtaisempi kuin koskaan.


Nyt jo syytinkiin siirtynyt professori Matti Uusitupa paukutteli henkseleitään YLE:n ohjelmassa sanoen vähähiilihydraattisen ruokavalion olevan roskaa. Tämä tapahtui lokakuussa vuonna 2011, siis kolme vuotta tuon tärkeän tutkimuksen ilmestymisen jälkeen.

Ei voi kuin surkutella tämän maan diabeetikkojen puolesta, sillä Uustupa on ollut keskeisin henkilö laadittaessa diabeteksen ravinto- ja lääkesuosituksia.

Kun näiltä tyypeiltä perätään vastuuta, niin vastaus on: kansainväliset suositukset.
Ei ole kovinkaan pitkää aikaa siitä, kun syyllistyneet selittivät vain noudattaneensa määräyksiä.
_
http://www.anttiheikkila.com/blogi/tayskaannos-usan-ravintosuosituksissa/

__

Lääketieteen palkinto diabetes-tutkija Matti Uusituvalle

Professori Matti Uusituvalle (s.1946) on myönnetty Pohjolan ja Suomi-yhtiön lääketieteen palkinto tunnustuksena hänen elämäntyöstään suomalaisten kansanterveyden edistämiseksi.
Uusitupa tunnetaan kansainvälisesti erityisesti aikuistyypin diabeteksen ehkäisytutkimuksesta. Tutkimuksen mukaan elämäntapamuutoksilla on voitu ehkäistä aikuistyypin diabetesta.
Uusitupa valmistui lääkäriksi vuonna 1972. Tutkimustyön lisäksi hän toimi lähes kymmenen vuotta Kuopion yliopiston rehtorina. Kuopion ja Joensuun yliopistojen yhdistyttyä Itä-Suomen yliopistoksi Uusitupa toimi Itä-Suomen yliopiston ravitsemusgenomiikan ja -genetiikan professorina. Hän jäi tehtävästä eläkkeelle vuoden 2014 alussa.
Uusitupa on myös muun muassa Sydänliiton hallituksen puheenjohtaja.
Hän jatkaa tutkimustyötään geenien ja ravinnon yhteisvaikutuksesta ja ravinnon vaikutuksesta geenien toimintaan.
Palkinto luovutetaan Lääkäripäivillä Helsingissä 8. tammikuuta.
Pohjolan ja Suomi-yhtiön jakama palkinto on suuruudeltaan 20 000 euroa. Palkinnon saajan valitsivat suomalaisten lääkäri- ja lääketiedealan järjestöjen puheenjohtajat. Palkinto on myönnetty vuodesta 1981 lähtien.
____Professori hermostui televisiossa: ”En ymmärrä tätä maata!”

27.10.2011 21:39
  • Kuva
Professori, Sydänliiton puheenjohtaja Matti Uusitupa hiiltyi tänään Ylen suorassa A-Talk-lähetyksessä. Uusitupa ihmetteli keskustelussa mukana olleen ravintoneuvoja Marjut Janhusen perheen ruokatottumuksia. Janhusen perhe noudattaa vähähiilihydraattista ruokavaliota ja on korvannut hiilihydraatteja rasvalla.
Janhunen kertoi, että karppaamisen ansiosta sekä hän itse että hänen miehensä olivat laihtuneet 10–20 kiloa ja päässeet eroon väsymyksestä ja terveysongelmista.
-  Ihmiset tarvitsevat tervettä maalaisjärkeä ruokailuun. Meillä on isoja tutkimuksia, jotka näyttää toista [kuin Janhusen näkemykset]. Ei lääketiede lähde potilastapauksista. Ei penisiliiniä testata sillä perusteella, että tämä tuntuu hyvältä, Uusitupa sanoi. 

Erityisesti Uusitupa hiiltyi siitä, että myös Janhusen lasten ruokavaliosta hiilihydraatteja on vähennetty. Tosin Janhusen mukaan lapset syövät koulussa ja päiväkodissa samaa ruokaa kuin muutkin, ja kotonakin heille voidaan tehdä esimerkiksi pastaa.
- Lapset eivät saa karpata.  Kohta kaikki suomalaiset ovat jollain dieetillä. Ei tämä näin voi jatkua, Uusitupa ihmetteli.
Lisäksi Uusitupa otti esille täysjyväviljatuotteet, jotka kaikkien tutkimusten mukaan ovat terveellisiä.
- On se nyt kumma, että niitäkin vältetään, joista on vahvin näyttö. En ymmärrä tätä maata!, Uusitupa päivitteli.
Keskustelussa on mukana myös ravintoterapeutti Reijo Laatikainen, joka suosittelee ylipainoisille höttöhiilihydraattien vähentämistä. Lue Laatikaisen haastattelu tästä.
Henkilöt: 


______

Pekka Puskan rasvaopit joutavat romukoppaan

Päivitetty 17.6.2014

Pekka Puskan ja Mikael Fogelholmin edustamat opit "kovien" tyydytettyjen maaeläinrasvojen vaarallisuudesta tyrmätään jälleen
kerran suuressa koontitutkimuksessa, meta-analyysissa.

Sen julkaisi sisätautilääkäreiden ammattilehti.
Se ei myöskään tue Puskan ja ravitsemustieteilijöiden väitteitä ns. pehmeiden rasvojen, margariinien ja rypsiöljyn sydäntä ja verisuonia suojaavista vaikutuksista. Tämä on jo kolmas suuri koontitutkimus, joka tyrmää dogmin maaeläinrasvojen vaarallisuudesta terveydelle. "Kolmas kerta toden sanoo." Ravitsemustieteeltä on nyt vedetty lopullisesti matto alta.

 Analyysissa tarkasteltiin kymmeniä ravitsemustutkimuksia, joihin oli osallistunut yli 650 000 ihmistä. Niissä oli selvitetty osallistujien erilaisten rasvojen saantia ravinnosta ja ravintolisistä. Tutkimukset eivät tue väitteitä voin, kerman ja muun tyydytetyn rasvan haitallisuudesta eivätkä ns. pehmeiden rasvojen hyödyistä sydänterveydelle. Analyysi horjuttaa uskoa ravitsemussuosituksiin, jotka ovat jo yli 40 vuotta korostaneet tyydytetyn rasvan ja kolesterolin vaaroja ja pehmeiden rasvojen etuja.
Tämä on jo kolmas suuri meta-analyysi, jossa nykyiset rasvaopit tyrmätään tieteellisesti. Yhdysvaltain terveysviraston ja Harvardin yliopiston tutkijat julkaisivat jo vuonna 2010 jättisuuren meta-analyysin, jonka mukaan tyydytetty rasva ei aiheuta valtimotauteja. Yhteensä 21 hyvin tehdyssä tutkimuksessa oli seurattu 5–23 vuotta ruokavalion vaikutusta lähes 350 000 henkilön verisuoniterveyteen. Seurannan aikana 11 006 henkilöä sai sepelvaltimotaudin tai aivohalvauksen.

Tyydytetyn rasvan syönti ei korreloinut mitenkään valtimotauteihin.

Raportin julkaisi maailman johtava ravitsemuslääketieteen lehti American Journal of Clinical Nutrition (Siri-Tarino ym. 2010). Tulos vahvisti vuonna 2009 julkaistun meta-analyysin päätelmiä:

Rasvainen ruoka ei aiheuta eikä lisää valtimotauteja (Skieff ja Miller 2009).
Farmasian tohtori James Dinicolantonion pääkirjoitus Open Heart -lehdessä (5.3.2014) osoittaa niin ikään, että voin vaihtaminen margariineihin ja kasvinsiemenöljyjen (mm. rypsiöljyn) mainostaminen sydänystävällisinä aineina perustuu virheellisiin oletuksiin ja uskomuksiin. Vastikään uudistetut ravitsemussuositukset ovatkin siis vaarallista "uskomushoitoa".
Maailman terveysjärjestö (WHO) ja Maailman elintarvikejärjestö (FAO) tyrmäävät raportissaan rasva-valtimotauti -teorian: “Tyydytettyjen rasvojen saanti ei liittynyt merkittävästi sepelvaltimotautikuolleisuuteen...” ja “Tyydytetyn rasvan saanti ei liittynyt sepelvaltimotautitapahtumiin, kuten sydänkohtauksiin…

Time Mazazine myöntää nyt, että se johti luikoitaan harhaan 30 vuotta sitten menemällä mukaan rasvalla pelotteluun ja sai amerikkalaiset kammoamaan eläinrasvaa.
Näitä suosituksia ei voi enää hyvällä omallatunnolla puolustella tai perustella tieteellä.Pari vuotta sitten tapahtunut läpimurto sydäntutkimuksessa paljasti, että verisuonen seinämän tulehdus on todellinen syy sydän- ja verisuonitauteihin.
Tämä on vähitellen johtamassa suureen muutokseen sydän- ja verisuonitautien hoitokeinoissa.

Uusi käsitys valtimonkovettumataudin synnystä
Valtimoiden kovettuminen alkaa usein jo varhain, eliniän toisella vuosikymmenellä.
Syynä voi olla  mikrobi-infektioiden käynnistämä hiljainen tulehdus (inflammaatio), joka on jäänyt päälle, koska elimistö ei ole kyennyt sammuttamaan sitä. Tila etenee kauan oireettomana, kunnes jonakin päivänä ilmaantuu oireita: puristavaa rintakipua, hengenahdistusta, katkokävelyä tai muita oireita.

 Kari Poikosen
 väitöskirja (Oulun yliopisto 2010) vahvistaa käsitystä siitä, että valtimonkovettumatauti (ateroskleroosi) johtuu infektioista, tässä tapauksessa klamydiasta. Valtimotautien mikrobiteoria saa tukea myös Northern Manhattan Studysta, joka osoitti yhteyden aikaisemmin sairastettujen virus- ja bakteeri-infektioiden ja aivohalvauksen välillä.
Suomen sydänliitto uskottelee, että valtimonkovetustaudin syy olisivat ravinnon "kovat rasvat" ja kolesteroli. Sen teorian mukaan sairaus syntyisi yksinkertaisesti siten, että kolesterolia ja muuta "töhkää" kertyy suonen sisäpintaan ja mekaanisesti ahtauttaa suonen läpimittaa ja vaikeuttaa siten verenkiertoa.

Dogmi tyydytetyn rasvan vaaroista on nyt kuitenkin kumottu jo kolmessa jättisuuressa meta-analysissä, joihin on koottu kaikki pätevä tieteellinen tietämys tässä asiassa. Vähärasvaisen ruokavalion suositteleminen ja voin vaihtaminen margariiniin ei ole perustunut tieteeseen vaan uskomuksiin (DiNicolantonio 2014). Vhh-ruokavalion edut diabeetikoille on juuri vahvistettu ruotsalaisessa kliinisessä tutkimuksessa (Johasson ym. 2014).

 Tosiasiassa
 taudin (arterioskleroosin) pääsyynä onkin hidas, matala-asteinen krooninen tulehdustila, jossa tulehdussytokiinit ovat koholla. Syynä tulehdustilaan ovat todennäköisesti aikaisemmin sairastetut virus-, bakteeri-, klamydia- ja muut infektiot, jotka ovat käynnistäneet immuunijärjestelmän puolustusreaktion. Joillakin ihmisillä se jää "päälle", koska elimistö ei kykene sammuttamaan inflammaatiota infektion jälkeen. Tulehduksen synnyssä on syöjäsoluilla eli makrofageilla keskeinen osuus.


Ne syövät mikrobeja ja kolesterolia, jolloin ne turpoavat ns. vaahtosoluiksi.
Vaahtosolut itsessään eivät ole vaarallisia, mutta kun ne tunkeutuvat valtimon seinämän endoteelikerroksen alle, ne alkavat paksuntaa seinämää, joka jäykistyy ja ahtautuu. Myös geenivirheet ovat mukana kuvassa: Ne hajottavat verisuonten seinämistä tulehdusta estäviä EET-rasvahappoja (lue lisää). Tulehdusta voidaan vaimentaa nauttimalla ruoan lisänä B6- ja D-vitamiineja, berberiiniä, E-EPAa ja karnosiinia (lue lisää). 
Valtimoiden ahtautuminen ja jäykistyminen eivät johdu ravinnon tyydytetyistä rasvoista, vaan hiljaisesta kroonisesta tulehdusreaktiosta valtimoiden sisäpinnan endoteelikerroksessa.  

Foam Cells are fat-laden immune cells of the type macrophage. They are an indication of plaque-build up, or atherosclerosis, which is commonly associated with increased risk of heart attack and stroke.
Foam cells are formed when the body sends macrophages to the location of a fatty deposit on the blood vessel walls.[1]
The macrophage surrounds the fatty material in an attempt to destroy it. The cell becomes filled with lipids (fats). The lipids surrounded by the macrophage give it a “foamy” appearance.


_


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

You are welcome to show your opinion here!