tiistai 3. maaliskuuta 2015

Julkinen terveydenhoito olisi antanut Vesan kuolla – Raha pelasti hengen

31.05.2012

Toimittaja Vesa Laaksonen olisi mennyttä miestä, mikäli hän olisi tyytynyt julkisen puolen tarjoamaan syöpähoitoon.
Elämä on tullut kalliiksi, mutta muutaman kuukauden elinaikaa saanut potilas on hengissä yhä pari vuotta myöhemmin.
Eturauhassyöpää sairastavan Vesa Laaksosen oli turvauduttava yksityiseen klinikkaan

Juuri eläkkeelle ehtinyt toimittaja Vesa Laaksonen sai ensimmäiset eturauhassyövän oireet syksyllä 2006. Lääketiedettä tuntevalla ja terveydestään huolehtineella miehellä oli huonoa tuuria.
Hän on säännöllisesti otattanut itseltään PSA-arvon joka vuosi. Kun sitten arvo nousi, hän sai ensin väärän diagnoosin ja tarkempiin tutkimuksiin pääsy viivästyi.
– Kun lopulta saatiin oikea diagnoosi ja oli määrä päästä hoitoon, Syöpätautien klinikalle menossa oleva lähetteeni unohtui paperipinon alimmaiseksi eikä olisi aikoihin lähtenyt mihinkään. Se löytyi vasta, kun itse kyselin, ja sain asiasta myös kirjallisen anteeksipyynnön, Vesa muistelee.
Vasta seuraavan vuoden huhtikuussa hän pääsi hormonihoitoon, ja varsinainen sädehoito päästiin aloittamaan vasta heinäkuussa. Silloin tauti oli jo paikallisesti levinnyt.
– Varsinainen hoito olisi pitänyt aloittaa jo kuukausia aiemmin, jolloin tauti olisi todennäköisesti voitu parantaa.
Kun sairauden etenemistä mittaava PSA-arvo nousi, Vesa siirtyi hoitoon yksityispuolelle. Sieltä hän palasi vielä Syöpätautien klinikalle saamaan sytostaattikuurin. Sen jälkeen Syöpätautien klinikan lääkäri kertoi, että heillä ei ole mitään enää tarjottavana, ja elinaikaa on vain muutama kuukausi.
Vesa lähti kuitenkin uudelleen hakemaan apua yksityispuolelta ja on nytparin vuoden ajan saanut siellä erilaisia hoitoja.
– HYKS:in Syöpäklinikan lääkärin ennuste oli siinä mielessä oikea, että jos mitään ei olisi tehty, olisi tauti edennyt varsin nopeasti.

Raha hoitaa ja pelastaa
Pari vuotta, lukuisia syöpähoitoja ja lääkekokeilun läpikäyneenä sekä kymmeniätuhansia euroja maksaneena Vesa on yhä hengissä.
– Nyt minulla on taas uudet rohdot menossa, sytostaatti- ja hormonihoitoa. Uudet lääkkeet antavat aina ensin hyvänkin hoitovasteen, jonkin ajan kuluttua teho hiipuu ja siirrytään toisiin, Vesa kuvailee.
– Kaikkia hoitoja, mitä olen saanut, ei julkisella puolella kerta kaikkiaan saa. Ilman muuta ottaisin kaikki hoidot julkisella puolella muuten.
– Julkisella puolella sytostaattihoitokerta maksaa seitsemän euroa, ja siihen sisältyy vielä voileipä ja mehua, hän naurahtaa.
Yksityisellä puolella hoidossa on kyse on tuhansista euroista, enemmästäkin, Vesa valottaa.
– Jos menee hoitoon heti, silloin ei puhuta vielä kovin suurista summista. Mutta jos tauti on edennyt, kuten minulla, puhutaan jo kymmenistä tuhansista euroista.
Moni on joutunut ottamaan lainaa tai myymään omaisuutta rahoittaakseen välttämättömät hoidot. Heillä, joilla ei ole omaisuutta myytäväksi tai mahdollisuuksia lainanottoon, tilanne on surullinen.
Vesa tietää, että häntäkään ei enää olisi, ellei hän olisi pystynyt rahoittamaan hoitoja. Vesan onneksi hänellä oli kakkosasunto, jonka saattoi myydä.

Käykö käypähoito?
Vesa muistuttaa, että Suomessa syöpähoito on toki julkisellakin puolella huippuluokkaa. Se ei vain aina riitä.
Hän tietää, että julkisella puolella sairauksien hoitoa ohjaavat usein käypä hoito -suositukset. Vesa kuvaillee, kuinka asiantuntijat laativat kokouksissaan kansalliset hoitosuositukset, suuntaviivat, joiden mukaan tiettyjä sairauksia hoidetaan. Esimerkiksi syövän kohdalla se tarkoittaa sitä, että ensin kokeillaan leikkausta tai sädehoitoa, sitten hormonihoitoa ja sitten jotain muuta.
– Hoidossa pitää viedä tietty repertuaari läpi, Vesa tuumii.

Yksityisellä puolella hoito voi vakiohoitojen jälkeen jatkua yksilöllisempänä.
– Yksityisellä voidaan antaa jotain muuta hoitoa, joka ei ehkä kuulu repertuaariin, mutta joka vaikuttaa.
– Ikävä asia on myös se, että syöpä on sellainen sairaus, jonka hoito pitäisi aloittaa heti. Ihmisten pitäminen jonoissa on vahingollista, Vesa varoittaa.
Yksityisten lääkärien yksilöllisestä suhtautumisesta kertoo myös se, että oireiden syitä selvitellään tarkemmin ja pieniäkään oireita ei vähätellä. Tosin esimerkiksi terveyskeskuslääkärillä ei ole aina aikaa ja mahdollisuuksia käyttää kaikkia mahdollisia tutkimuksia.
Vesa ei usko, että ihmiset tietävät vaihtoehdoistaan. He eivät välttämättä osaa vaatia itselleen parasta mahdollista hoitoa, jota rahalla saa.
– Kai ihmiset vain luottavat lääkärien sanaan, hän pohtii.
– Niinpä heidät vain lähetetään kotiin, joko omaan tai Terhokotiin.

Onko sinulla tarina kerrottavanasi?
Studio55.fi etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.
Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä tarinasi lomakkeen kautta tai sähköpostilla osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.
_
http://www.studio55.fi/vapaalla/article/julkinen-terveydenhoito-olisi-antanut-vesan-kuolla-raha-pelasti-hengen/135218
_________________________

Memorial Sloan Kettering Cancer Center - Graviola Clinical Summary


graviola mskcc
INTEGRATIVE MEDICINE Graviola


Clinical Summary
Graviola, a tree prevalent in the rain forests of Africa, South America, and Southeast Asia, has been used in traditional medicine in many countries.

Extracts of graviola show antiviral (1), antiparasitic, antirheumatic, astringent, emetic (2), antileishmanial and cytotoxic (3) (4), antinociceptive, anti-inflammatory (9), antihyperglycemic (10) and anticancer effects (5)(12) (13) in vitro and in vivo.

Purported Uses
  • Cancer treatment
  • Herpes
  • Infections
  • Parasitic infections
  • Sedation
Constituents
  • Acetogenins
  • Quinolines and isoquinolines
  • Annopentocins
  • Annomuricins
  • Coreximine and reticuline
    (6) (7)  
Mechanism of Action
Annonaceous acetogenins, phytochemicals isolated from the leaves, bark and twigs of graviola, are thought to be the active ingredients.

The ethanolic extract of Annona muricata was found to inhibit the Herpes simplex virus (1) and effective against Leishmania braziliensisL. panamensis promastigotes, and the cancer cell line U 937 (3) and hepatoma cell lines (8) in vitro.

Graviola extracts were shown to be lethal to the fresh-water mollusk Biomphalaria glabrata, which acts as a host for the parasitic worm, Schistosoma mansoni (2).
Alkaloids from graviola are detrimental to the survival of dopaminergic nerve cells in vitro. This may result in neuronal dysfunction and degeneration.
Graviola-induced cell death was inhibited by glucose supplementation suggesting that cell death may have been caused by energy depletion (6).
Graviola has also been shown to stimulate serotonine receptors (7).

Graviola extracts were effective against the growth of Adriamycin-resistant human mammary adenocarcinoma (MCF-7/Adr) by blocking access of cancer cells to ATP and by inhibiting the actions of plasma membrane glycoprotein (5).
They also inhibited expression of HIF-1α, NF-κB, glucose transporters, and glycolytic enzymes resulting in decreased glucose uptake and ATP production in pancreatic cancer cells (12); and downregulated EGFR expression in another study (13).
_


Graviolan hedelmiä, siemeniä, kuorta, lehtiä ja juurta on Keski- ja Etelä-Amerikan sekä Karibian kansojen keskuudessa jo vuosisatojen ajan käytetty myös perinteisinä luonnonrohtoina saatujen kokemusten ja monipuolisiksi havaittujen vaikutustensa vuoksi.

Paitsi hedelmiä, myös sen siemeniä, varsia ja lehtiä on perinteisesti käytetty kansanlääkinnässä mitä erilaisemmissa terveysongelmissa ja erilaisempiin tarkoituksiin. Parhaiten Graviolan käyttö tunnetaankin Etelä-Amerikassa, jossa sen kuoresta, juurista ja lehdistä on valmistettu teetä erilaisten vaivojen hoitoon.

Perun Andien alkuperäiskansojen tiedetään käyttävän graviolan lehtiteetä lisäämään limakalvojen liman eritystä ja rauhoittamaan niitä. Joissakin Perun osissa diabeetikot käyttävät sekä kuorta että lehtiä tasaamaan veren sokeria. Guyanassa lehtiteetä käytetään lähinnä elinvoimaa parantavana ja virkistävänä juomana, Braziliassa maksan toimintaa edistämään sekä Länsi-Intian saarilla puolestaan helpottamaan yskää ja avaamaan hengitystä.
Nykyisin myös tutkijat ovat kiinnostuneet graviolan perinteisestä käytössä ja sen mahdollisista vaikutuksista jopa joidenkin vakavien sairauksen hoidossa.
Mm. New Yorkissa sijaitsevassa maailmankuulussa syöpätutkimuskeskuksessa Memorial Sloan-Kettering Centerissä tehdyissä tutkimuksissa on havainnut graviolalla olevan vaikutusta viruksiin, parasiitteihin sekä reumaan.
_
http://graviola.fi/kauppa-uutuudet/graviola-tee-pulver/

___________________________




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

You are welcome to show your opinion here!