lauantai 9. marraskuuta 2019

Satu Punahilkasta ja Terroristeista - Ulkopoliittinen instituutti

 • Poliisin esitutkintamateriaali: Turun puukotukset
 • Päivi Nerg: "Suomi on siinä aivan kärjessä, että me tiedetään jokainen henkilö, joka tänne on tullut, minkälaisella taustalla hän on tullut ja me pystytään niin kuin rekisteristä seuraamaan, sitä tilannetta.."


Terrorismin pelkoa on joskus verrattu
murtomiesten ja aaveiden pelkoon:


Uhka on joko erittäin epätodennäköinen, tai täysin fiktiivinen, mutta tunne pelosta on kuitenkin aito. Vertaus osuu tänä päivänä arkaan paikkaan, kun katsoo pakolaisista käytyjä keskusteluja. Pakolaisille selän kääntämistä on perusteltu mm. sillä, että heidän joukossaan pelätään olevan myös terroristeja.

Tätä pelkoa myös ISIS on käyttänyt tehokkaasti hyväkseen.


Se on propagandassaan väittänyt salakuljettavansa pakolaisten seassa tuhansia terroristeja suoraan Eurooppaan. Sillä se pyrkii luomaan kuvan siitä, että se on läsnä joka puolella, aina valmiina katkaisemaan kenen tahansa pään.

Samaan sarjaan kuuluvat muut terroristeille tyypilliset tavat:
suuruudenhullut kuvat siitä, minkä osan maailmasta he valloittavat, jos koko maailmasta ei ole kyse; pukeutuminen kasvot peittäviin huppuihin, jotta samat naamat eivät toistuisi jokaisessa kuvassa; ja puhuminen omasta organisaatiosta prikaatina tai muuna vastaavana suurena sotilaallisena yksikkönä, vaikka kyseessä olisi vain kourallinen keskenään riiteleviä toimijoita.Miksi tällainen propaganda yhä uppoaa ihmisiin, vaikka ilmiö on tuttu vuosien takaa? 

Al-Qaida ei valloittanut maailmaa, ETA ei saanut itsenäistä Baskimaata, eikä Saksan RAF kumonnut amerikkalaista imperialismia. Jos tilastoja katsoo, terrorismi on nyt Euroopassa harvinaisempaa kuin koskaan. Maailmallakin terrorismi rajoittuu käytännössä muutamaan sisällissodassa olevaan maahan.

Harva ihminen on itse koskaan tavannut yhtään terroristia tai joutunut terrori-iskun kohteeksi, mutta jokaisella tuntuu olevan vahva mielipide terrorismista. Joillain se on niin vahva, että sen nimissä on sallittua antaa ihmisten hukkua Välimereen.

Yksi ilmiön syistä on psykologinen.

Terroristit ovat nykypäivän arkkivihollisia, joihin on helppo ulkoistaa kaikki paha. He ovat riittävän todellisia (terroristeja on olemassa, sitä ei käy kiistäminen), mutta samaan aikaan riittävän etäisiä (eurooppalaisesta näkökulmasta etenkin Euroopan ulkopuoliset terroristit), jotta heihin voidaan yhdistää klassisia ”barbaareiden” ominaisuuksia, eli leima alhaisemmasta sivistyksestä, ymmärryksestä ja ihmisyydestä.
Toinen selitys todellisen ja kuvitellun uhkan sekoittumiselle on ns. narratiivinen virhe. Tämä tarkoittaa sitä, että ihmiset ovat taipuvaisempia antamaan enemmän painoarvoa koskettaville tarinoille, kuin tilastollisille faktoille. Media tarttuu terrorismiin helposti, koska pelko myy. Elokuvat ja muu fiktiivinen kulttuuri ammentaa terrorismista loputtomasti tarinoita, koska niiden asetelma on hyvin klassinen.

Esimerkiksi satu Punahilkasta heijastaa hyvin tänä päivänä esiintyvää tarinaa pakolaisten joukossa Eurooppaan soluttautuvista terroristeista.

Siinä päähenkilönä on pieni tyttölapsi (jopa kliseisen tyypillinen ”viaton uhri”), jonka kaikin mahdollisin tavoin paha ja iljettävä susi (ei siis ihminen, vaan jihadistinen terroristi) haluaa syödä (räjäyttää ilmaan, ampua, katkaista pään ja raiskata, järjestyksen ja tyylin saa vapaasti kuvitella itselleen sopivaksi). Sadussa susi naamioituu isoäidiksi (pakolaiseksi), jota Punahilkka tulee auttamaan (tässä mielessä Punahilkka heijastelee myös visiota sinisilmäisistä ”vihervasemmistolaisista suvakeista”) ja kysyttyään suurista silmistä ja hampaista (kännyköistä, Niken lenkkareista) joutuu lopulta suden syömäksi (visio Islamista, joka tuhoaa eurooppalaiset arvot ja kulttuurin massiivisen maahanmuuton ja terrorismin myötä).

Kun tarinaa pakolaisten joukkoon soluttautumista tarkastellaan pelkkien faktojen ja ISIS-organisaation strategisen toiminnan valossa, nousee esiin muutama keskeinen tekijä:
1) Länsimaat eivät ole ISIS-organisaation vihollinen numero yksi. ISIS on täysin sidottu Syyrian ja Irakin alueella käytäviin taisteluihin, joskin viimeaikoina on nähty myös iskujen laajeneminen Turkin puolelle. Vaikka järjestön johtaja on kehottanut kannattajiaan toimimaan myös lännessä, organisaationa se ei näytä suunnittelevan iskuja länttä kohtaan samaan tapaan kuin al-Qaida vuosituhannen vaihteessa. Lännessä tehtävät jihadistiset iskut ovat todennäköisesti yksittäisten kannattajien pienaseilla toteuttamia iskuja, eivätkä ISIS-organisaation suunnittelemia tai käskyttämiä. Nämä kannattajat ovat todennäköisimmin Euroopassa syntyneitä ja kasvaneita kansalaisia.
2) Pakolaiset käyttävät vaarallisia reittejä vain, koska muita keinoja ei ole. Kuten tiedetään, moni hukkuu matkalle, jos reitti kulkee meritietä Italiaan tai Kreikkaan. Euroopan puolella heitä odottavat rajaviranomaisten tarkastukset, rekisteröinti ja sijoittaminen varsin huonokuntoisiin vastaanottokeskuksiin odottamaan päätöstä turvapaikasta. Ihmissalakuljetukseen liittyy myös muita ennakoimattomia riskejä, kuten nähtiin elokuun lopussa, kun kymmeniä pakolaisia tukehtui konttiin Itävallassa. Miksi mikään terroristiorganisaatio haluaisi salakuljettaa aktivistejaan tällä tavoin Eurooppaan?
3) ISIS:in riveissä on taistellut arviolta muutama tuhat EU:n kansalaista. Suurella osalla heistä on tarvittavat matkustusasiakirjat palatakseen takaisin kotimaihinsa täysin laillisesti ja turvallisesti. ISIS on myös erittäin rikas terroristiorganisaatio. On syytä olettaa, että sillä on pääsy väärennettyihin dokumentteihin, jos se niin haluaa. Tämä on se kanava, jota järjestö käyttäisi, jos se haluaisi laajentaa operaationsa Eurooppaan. EU-kansalaisilla on myös jo olemassa oleva tietotaito ja verkostot täällä operointiin, toisin kuin hypoteettisilla pakolaisten sekaan ujutetuilla Euroopan ulkopuolisilla taistelijoilla.
4) Mikään turvallisuusviranomainen ei ole vahvistanut, että yhtäkään terroristia olisi pakolaisten joukosta saatu kiinni. ISIS:in väitettä ei siis tue vielä yksikään fakta.Tarina pakolaisten joukkoon soluttautuneista terroristeista näyttää siis nykytiedon valossa olevan täyttä satua.

Siitä huolimatta tämän päivän Euroopassa maahanmuuttoa vastustavat poliittiset tahot ovat toisintaneet sellaisenaan ISIS:in propagandaa ja jopa vahvistaneet sitä maalailemalla sen päälle omia uhkakuviaan. Tämä vie keskustelun pois niistä asioista, joihin terrorismi todella liittyy, eli sisällissodista, totalitaarisista järjestelmistä, romahtaneista valtioista, vallan ja resurssien epäoikeudenmukaisesta jakautumisesta. 


Pelko on tehokas poliittinen voima, jota on helppo käyttää hyväksi, koska pelon ei tarvitse perustua tosiasioihin. Sen valjastaminen oman vallan pönkittämiseksi houkuttelee, koska vallan myötä alleviivataan omaa roolia terrorismiin liittyvässä tarinassa. 

Myös sadussa Punahilkasta tilanteen ratkaisee lopulta paikalle saapuva metsästäjä.____


Little Red Riding Hood story for children | Bedtime Stories |
Little Red Riding Hood Songs for Kids

____


Poliisin esitutkintamateriaali:
Turun puukotukset
___Kirjoitus on osa pakolaistilannetta käsittelevää kolumnisarjaa.


Kirjoitukset edustavat kirjoittajien henkilökohtaisia näkemyksiä.

___

Teemu Tammikko


Satu Punahilkasta hymyilyttää Teemua.
Teemu Tammikko (os. Sinkkonen) on Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija. Tammikon mielestä puheet turvapaikanhakijoiden mukana soluttautuvista terroristeista ovat pelkkää satua.[1] Häntä on myös julkisesti arvosteltu tämän arvion johdosta.[2] Myös Tammikko on saanut oppia, että pahimmillaan terroristi on ovela eläin.[3] Hän ei kuitenkaan usko ISIS:n kykyyn soluttaa terroristeja nykyistä enempää.[4] Pelkästään passienkin hankkiminen on vaivalloista.[5] Toista se on Ruotsissa, mutta ei koske Suomea.[6] Toisaalta: Ei tarvitse enää tulla Suomeen, jos on jo perillä.[7] Saattaa kuitenkin olla, että väkevin aines saapuu viimeisenä.[8] Jos ja kun jotain sattuu, se ei kuitenkaan tule terrorismin tutkijalle yllätyksenä.[9]

Näkemyksiä

 • Poliittisen väkivallan kasvu johtuu populismin ja maahanmuuttovastaisuuden noususta.[10]

Katso myös

Lähteet

 1. Siirry ylös Sinkkonen, Teemu: Satu terroristeista Ulkopoliittisen instituutin kolumnit. 2015-09-09. Ulkopoliittinen instituutti. Viitattu 2015-10-09. Lainaus: "Esimerkiksi satu Punahilkasta heijastaa hyvin tänä päivänä esiintyvää tarinaa pakolaisten joukossa Eurooppaan soluttautuvista terroristeista. Siinä päähenkilönä on pieni tyttölapsi (jopa kliseisen tyypillinen ”viaton uhri”), jonka kaikin mahdollisin tavoin paha ja iljettävä susi (ei siis ihminen, vaan jihadistinen terroristi) haluaa syödä (räjäyttää ilmaan, ampua, katkaista pään ja raiskata, järjestyksen ja tyylin saa vapaasti kuvitella itselleen sopivaksi). Sadussa susi naamioituu isoäidiksi (pakolaiseksi), jota Punahilkka tulee auttamaan (tässä mielessä Punahilkka heijastelee myös visiota sinisilmäisistä ”vihervasemmistolaisista suvakeista”) ja kysyttyään suurista silmistä ja hampaista (kännyköistä, Niken lenkkareista) joutuu lopulta suden syömäksi (visio Islamista, joka tuhoaa eurooppalaiset arvot ja kulttuurin massiivisen maahanmuuton ja terrorismin myötä)."
 2. Siirry ylös Välimaa, Mikko: Eturivin terrorismistutkija piti Isis-uhkaa ”täytenä satuna” – näin pieleen arvio meni 2015-11-16 Helsingin uutiset. Viitattu 2015-11-16. Lainaus: "Sinkkonen kuuluu Suomen eturivin terrorismitutkijoihin. Häntä on käyttänyt asiantuntijana muun muassa Yle. Ulkopoliittinen instituutti on eduskunnan alainen tutkimuslaitos, jonka tehtävänä on tuottaa korkeatasoista, ajankohtaista tietoa kansainvälisistä suhteista ja EU-asioista. UPI joutui arvostelun kohteeksi Ukrainan sodan aikaan kesällä 2014. Tuolloinen ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) syytti UPI:a siitä, että tutkimuslaitos tuottaa pikemminkin mielipiteellisiä näkemyksiä kuin oikea-aikaista informaatiota ja analyysia."
 3. Siirry ylös Alenius, Jari: Isisin pirullinen juoni alkoi paljastua: terroristit tekeytyivät pakolaisiksi 2016-04-12 Ilta-Sanomat. Viitattu 2016-04-13. Lainaus: "Näyttää siltä, että Isis haluaa varta vasten näyttää, että se pystyy käyttämään näitä reittejä hyväkseen. Se hyötyy omassa propagandassaan siitä, jos pakolaisvirtoja aletaan käsitellä turvallisuusuhkana, analysoi Ulkopoliittisen instituutin terrorismitutkija Teemu Sinkkonen IS:lle."
 4. Siirry ylös Alenius, Jari: Isisin pirullinen juoni alkoi paljastua: terroristit tekeytyivät pakolaisiksi 2016-04-12 Ilta-Sanomat. Viitattu 2016-04-13. Lainaus: "ISIS on propagandassaan uhonnut jopa tuhansien miesten soluttamisesta pakolaisten joukkoon, mutta sellaisesta ei ole Sinkkosen mukaan mitään merkkejä, eikä järjestöllä olisi sellaiseen resursseja."
 5. Siirry ylös Boyle, Darren: Fake passports for ISIS terrorists are discovered in Greek refugee camp as jihadis use sea of migrants to smuggle fanatics into Western Europe Daily Mail, 2016-08-22. Viitattu 2016-08-22. Lainaus: "ISIS has been distributing fake passports in Greek refugee camps to allow its terrorists to travel within Europe on 'clean' identity documents. Europol has found several fake passports in camps as the terror group hopes to use the ongoing humanitarian crisis to smuggle jihadis into Europe to launch a new wave of attacks. The specialist anti-terrorist officers believe there is a ratline of terrorists from Iraq and Syria, to Greece and Austria."
 6. Siirry ylös Tapiola, Paula: Kohuväite tutkijalta: Islamistit ovat voineet soluttautua Ruotsin ympäristöpuolueeseen 2016-04-23 Yle Uutiset. Viitattu 2016-04-23. Lainaus: "Islamistit ovat voineet soluttautua ympäristöpuolueeseen, arvioi Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulun pitkäaikainen tutkija Lars Nicander Ruotsin TV4:n uutisille. Nicander tutkii maanpuolustuskorkeakoulussa vaikuttamisoperaatioita ja terrorismia. Hänen mukaansa vaikuttaa siltä, että islamistista muslimiveljeskuntaa lähellä olevat henkilöt ovat saaneet vankan aseman ympäristöpuolueessa. He esiintyvät tietyissä yhteyksissä veljeskunnan asialla, toisissa yhteyksissä ympäristöpuolueen asialla. Sitä hän pitää tyypillisenä soluttautujille."
 7. Siirry ylös Summanen, Kasperi: ISIS:n päämajan salainen viesti Pohjois-Euroopan päällikölle: "kaikki ryhmät pääsivät kohdemaihin" Verkkouutiset. 2016-05-03. Helsinki: Kansalliskustannus. Viitattu 2016-05-03. Lainaus: "Papereiden joukossa on muun muassa vuoden 2014 marraskuulle päivätty ISIS:n päämajan käsky, jossa annetaan ohjeita Syyriasta matkaan lähtevälle terroristisolulle. Asiakirjassa taistelijoita käsketään jakautumaan neljän hengen ryhmiin. Operaation nimi on ”Piirityksen murtaminen”. Taistelijat ovat papereiden perusteella matkalla ”vääräuskoisten maihin”. Kuukautta myöhemmin päivätyn asiakirjan viesti on vielä hyytävämpi. Siinä raportoidaan ”kaikkien ryhmien päässeen kohdemaihinsa”."
 8. Siirry ylös Tikka, Juha-Pekka: IL: "Seuraava pakolaisaalto Suomeen pienempi, mutta vaarallisempi" Verkkouutiset. 2016-08-31. Viitattu 2016-08-31. Lainaus: "Raportin mukaan Suomessa asuvat irakilaiset pitävät osaa maahan saapuneista turvapaikanhakijoista turvallisuusuhkana. Monia turhautti viranomaisten hitaus tutkia asioita."
 9. Siirry ylös Kujala, Piia: Eturivin terrorismitutkija Turun sarjapuukotuksesta: Kenelläkään ei ole varaa sanoa, että isku olisi tullut yllätyksenä Ilta-Sanomat, 2017-08-19. Lainaus: "On arvioitu, että tämäntyyppinen terrori-isku on Suomessa todennäköisin. Tekijänä on todennäköisesti radikaali-ideologiasta inspiroitunut toimija, jolla ei välttämättä ole kytköksiä Isikseen."
 10. Siirry ylös Parkkinen, Sonja: Puolassa tapettiin pormestari, Saksassa hyökättiin oikeistopoliitikon kimppuun – vastakkainasettelu johtaa hyökkäyksiin kaikilta laidoilta Yle Uutiset, 2019-03-28. Lainaus: "Tammikko näkee poliittisen väkivallan taustalla niin Suomessa kuin muualla Euroopassa populismin ja maahanmuuttovastaisuuden nousun. Näiden edustajat ratsastavat peloilla ja uhkakuvilla sekä syyttävät poliittista eliittiä."

Aiheesta muualla


_

Muistatteko tämän YLEN uutisen? ”-Totta vai ei: onko turvapaikanhakijoiden joukossa Isis-terroristeja?” | Julkaistu 04.11.2015
 https://mvlehti.net/2015/11/04/muistatteko-taman-ylen-uutisen-totta-vai-ei-onko-turvapaikanhakijoiden-joukossa-isis-terroristeja/

_

Kuka muistaa Ulkopoliittisen Instituutin ”asiantuntija” Teemu Sinkkosen viimesyksyisen blogitekstin, jossa hän leimasi riskin ISISin liikkumisesta pakolaisvirtaa hyväksikäyttäen saduksi Punahilkasta ja sudesta? | 
12.04.2016
https://mvlehti.net/2016/04/12/terrorismitutkija-teemu-sinkkonen-kehtaa-viela-antaa-lausuntoja/

___

https://www.fiia.fi/fi/blog/462/satu_terroristeista/

_

Wayback Machine:

https://web.archive.org/web/20150912013631/http://www.fiia.fi/fi/blog/462/satu_terroristeista/


_

Päivi "metiedetäänjokaisentausta" Nerg 

https://www.youtube.com/watch?v=OlMoHL_AbN8

_
eof
-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

You are welcome to show your opinion here!