lauantai 28. helmikuuta 2015

Ruoan hinnan muodostuminen

Sivu päivitetty: 10.2.2015 | 5.6.2016
Lähettäjä: Ylinen Mauno
Lähetetty: 2. kesäkuuta 2016 18:08
Vastaanottaja: Hartikainen Klaus
Aihe: VL: Ruoan hinnan jakautuminen elintarvikeketjussa - Kuvapyyntö
Terve
Tämmöinen viesti tuli. Hoidatko asian?
Mauno
Lähetetty Windows 10 -puhelimesta

Esimerkkejä kuluttaja- ja tuottajahinnoista

Esimerkkejä elintarvikkeiden hintamuutoksista ja hinnan jakautumisesta elintarvikeketjussa. Hintamuutosten taustalla ovat muun muassa Venäjän asettama tuontikielto 7.8.2014 ja S-ryhmän halpuuttamiskampanja, joka alkoi vuoden 2015 alussa. 

Hintavertailu elokuu 2014 ja tammikuu 2016 


















































Venäjän asetti elintarvikkeille tuontikiellon 7.8.2014 päivätyllä asetuksella.


-------------------
- Ruoan arvonlisävero on 14 %. (Vuonna 2012 alv oli 13 %).
- Arvonlisäveron osuus on laskettu verollisesta kuluttajahinnasta.
- Tuottajahinnat ovat arvonlisäverottomia.
- Teollisuuden ja kaupan osuus on arvonlisäveroton ja laskettu kuluttajahinnasta vähentämällä tuottajan arvonlisäveroton osuus ja arvonlisäveron osuus.
_
http://www.mtk.fi/ajankohtaista/teemat/eduskuntavaalit/fi_FI/ruoan_hinnan_muodostuminen_1/





XYLITOL, 100 % KSYLITOLIA


Mitä Xylitol (koivusokeri) on ja mistä sitä valmistetaan?

Koivusokeri eli ksylitoli lukeutuu sokerialkoholeihin ja sitä esiintyy sellaisenaan pieniä määriä lukuisissa kasveissa, mm. vadelmissa, omenoissa ja banaaneissa. Elintarvikekäyttöön sitä voidaan valmistaa esimerkiksi koivupuun hemiselluloosta, mistä juontaa myös nimitys ”koivusokeri”.
Koivusokeri on 100 % ksylitolia eikä siinä ole mitään lisäaineita tai muita keinotekoisia makeutusaineita.

Ksylitoli vähentää syöpää aiheuttavaa asetaldehydiä
- Helsingin Yliopisto v. 2011 Lokakuussa 2009 muutti Kansainvälinen syöväntutkimuslaitos (IARC) asetaldehydin syöpävaarallisuusluokitusta mahdollisesti ihmiselle syöpävaarallisesta yhdisteestä (Ryhmä 2B) -> ihmiselle syöpää aiheuttavaksi yhdisteeksi
(Ryhmä 1) - (Evira)

Millainen on Koivusokerin ravintosisältö? Koivusokeri on puhdasta ksylitolia, joten sokerialkoholina sen energiapitoisuus on 1000 kJ/100 g (240 kcal/100 g). Tämä on noin 40 % vähemmän kuin tavallisessa sokerissa. Koivusokerissa ei ole proteiinia, rasvaa tai muita hiilihydraatteja.

Mihin Koivusokeria voi käyttää? Koivusokeria voi käyttää makeuttamiseen aivan kuin tavallista pöytäsokeria. Hampaiden kannalta sitä on edullinta käyttää jälkiruoissa ja välipaloissa. Esimerkkejä käyttökohteista:

  • Kiisselit 
  • Marjat 
  • Puurot 
  • Murot 
  • Viilit 
  • Jogurtit 
  • Rahkat 
  • Maitokaakao 
  • Kahvi 
  • Tee 

Kuinka makeaa on Koivusokeri?
Koivusokerin makeus vastaa tavallista sokeria yhden suhteessa yhteen, joten sitä voi käyttää aivan kuin on tottunut tavallistakin sokeria käyttämään. Kuumissa juomissa makeus hieman vähenee verrattuna sokeriin, mutta makeus palaa takaisin juoman jäähtyessä. Kuumuus ei siis tuhoa Koivusokerin makeutta pysyvästi. Koivusokerille on tyypillistä myös viileä suutuntuma ja mielyttävä jälkimaku.

Kuinka paljon ksylitolia suositellaan käytettävän päivässä?
Hampaiden kannalta ksylitolia suositellaan käytettäväksi noin 5 – 10 g päivittäin, mikä vastaa määrältään 1 – 3 teelusikallista Koivusokeria. Tällaiset määrät eivät myöskään aiheuta laksatiivisille aineille tyypillisiä vatsaoireita. Suuremmistakaan käyttömääristä ei ole terveydelle mitään haittaa. Ihmisen aineenvaihdunnassa muodostuu jo luonnostaan ksylitolia 5 – 15 g päivittäin.

Voiko Koivusokeria käyttää leivonnassa?
Koivusokeria voi käyttää leivonnaisten makeuttamiseen ja se kestää hyvin kuumennuksen. Ksylitolilla on kuitenkin kaksi ominaisuutta, jotka on hyvä huomioida leivonnassa. Ensinnäkään leivinhiiva ei kykene ksylitolin avulla nostamaan taikinaa ja toiseksi ksylitolista ei muodosta kuumennuksen vaikutuksesta värillisiä hajoamistuotteita, kuten tavallisesta sokerista.

...leivo näin Koivusokerilla voi korvata tavallista sokeria yhden suhteessa yhteen tai halutessa korvata vain osa sokerista Koivusokerilla. Leivonnaisten nostatus onnistuu leivinjauheella ja ruokasoodalla normaalisti. Väriä leivonnaiseen on hankittava muilla aineksilla kuin ksylitolin kautta.

Vaikuttaako Koivusokeri vatsan toimintaan?
Koivusokerin ksylitoli on laksatiivinen yhdiste eli se voi löysyttää vatsan jos sitä nautitaan suuria kerta-annoksia. Laksatiivisuus korostuu jos se nautitaan suoraan tyhjää vatsaan, mutta normaalissa makeutuskäytössä tällaiset annosrajat tulevat kuitenkin vain harvoin vastaan. Aikuisilla vatsa voi sietää ksylitolia jopa 100 grammaan asti päivässä ja lapset 45 grammaan (11 teelusikallista). Vauvaikäiset voivat käyttää ksylitolia jopa kahden teelusikan kerta-annoksia (noin 8 g) ja ainakin 15 grammaan asti päivässä. Yksilöllisiä eroja herkkyydessä ksylitolille ei voi kuitenkaan poissulkea. Toisaalta ruoansulatuselimistö tottuu ksylitoliin suhteellisen nopeasti, jolloin suolisto oppii sietämään suurempia ksylitolimääriä paremmin.

Kuinka kauan Koivusokeri säilyy?
Koivusokerin säilyvyys on hyvä, kuten tavallisenkin sokerin. Pitämällä Koivusokeri viileässä ja kuivassa se säilyy jopa vuosia. Ilmankosteudelle altistuessaan se voi paakkuuntua.


Voiko Koivusokeria käyttää hillojen säilöntään? 
Kyllä voi, sillä Koivusokeri estää mikrobitoiminnan pienemmillä käyttömäärillä kuin tavallinen sokeri. Koivusokeri säilyttää erittäin hyvin myös hillojen värin.

//

Ksylitoli on yksi harvoja keinoja ehkäistä lasten korvatulehdusten puhkeamista. 
Ksylitolin on tutkimuksissa havaittu vähentävän korvatulehduksia 30 – 40 % säännöllisesti käytettynä. 
Annokseksi suositellaan kahta grammaa eli noin puolta teelusikallista viidesti päivässä.
Ksylitoli glykeeminen indeksi on vain 7, kun vastaava arvo tavallisella sokerilla on 68. Ksylitoli nostaa siis verensokeria erittäin hitaasti, mistä syystä se soveltuu makeuttajaksi myös diabeetikoiden ruokavalioon.Ksylitoli on sokerialkoholi, joka imeytyy hitaasti ja nostaa verensokeria vain heikosti. Ksylitolin glykeeminen indeksi on 7, joten se sopii makeuttajaksi myös hiilihydraattitietoisille tai muille tavallista sokeria vältteleville ihmiselle. 
Miten ksylitoli edistää pienten lasten korvien hyvinvointia?  
Oulun yliopiston lastentautien klinikan tutkimus osoittaa, että täysksylitolipurukumin pureskelulla voidaan edistää pienten lasten korvien hyvinvointia. Tutkimuksessa säännöllinen ja määrältään riittävä Jenkki Professional -täysksylitolipurukumin pureskelu vähensi korvatulehdusten esiintymistä 40 prosentilla. Täysksylitolipurukumin pureskelu ei vähentänyt korvatulehdusta aiheuttavien pneumokokki-bakteerien esiintymistä nielussa, mutta se esti bakteerin kiinnittymisen ja korvatulehduksen kehittymisen.

 

Kenelle ksylitoli sopii? 
Ksylitoli sopii lähes kaikille - myös useimmille diabeetikoille. Ksylitolituotteita suositellaan erityisesti karieksen riskiryhmille ja sairauden, lääkkeiden tai ikääntymisen aiheuttamiin kuivan suun ongelmiin. Ksylitoli on todettu turvalliseksi makeutusaineeksi. Ksylitoli on polyoli, jota esiintyy pieninä määrinä monissa kasvikunnan tuotteissa. FAO:n ja WHO:n yhteiselin on todennut vuonna 1983, että ksylitolin kohtuullinen käyttö on turvallista.  

 

Miksi ksylitolia suositellaan pikkulasten äideille? 
Karies eli hampaiden reikiintyminen on tarttuva tauti. Kliiniset tutkimukset osoittavat, että pikkulasten äitien säännöllinen Jenkki Professional -täysksylitolipurukumin käyttö vähentää merkittävästi kariesta aiheuttavien mutans streptokokki -bakteerien tarttumista äidiltä lapselle. Sama koskee tietysti myös isää ja muita lapsen lähipiiriin kuuluvia, joten koko perheen kannattaa syödä ksylitolia. Jos kaksivuotiaalla lapsella ei ole ollenkaan mutans streptokokki -bakteeria suussa, säilyvät hänen hampaansa todennäköisemmin pitkään terveenä. Lapsilla, joiden äidit söivät ksylitolipurukumia lapsen ollessa alle kahden vuoden ikäinen, esiintyi vähemmän kariesta vielä 10-vuotiaana.
  
Miten ksylitoli hoitaa kuivan suun ongelmia? 
Turun yliopiston tutkimusten mukaan säännöllinen ksylitolipastillin käyttö helpottaa merkittävästi vaikeasta suun kuivuudesta kärsivien potilaiden kuivan suun tuntemuksia. Kuivasuisuus on vaikea ongelma hammasterveydelle. Kun syljeneritys ehtyy, kariesbakteerien määrä lisääntyy ja hampaiden reikiintymisriski kasvaa moninkertaiseksi. Ksylitolipastilli on turvallinen, hampaita suojeleva keino lisätä syljeneritystä. Kuivan suun yleisyys kasvaa voimakkaasti iän myötä.

Miksi ksylitolipurukumia ja -pastillia jaetaan kouluissa ja päiväkodeissa? 

Ksylitolin nauttiminen lounaan ja välipalan päätteeksi estää happohyökkäyksen syntymisen. Siksi ksylitolipastilli tai -purukumi on luonnollinen osa ateriaa jo monissa kouluissa ja päiväkodeissa. Ksylitolipurukumin jakelu aterian päätteeksi on päivittäisen hampaiden harjaamisen lisäksi tärkeä osa lasten hampaiden hoitoa. Hampaiden harjaaminen kahdesti päivässä ja sen lisäksi ksylitolipurukumien ja ksylitolipastillien säännöllinen käyttö aterioiden jälkeen ovat todistetusti hyödyllisiä keinoja hampaiden reikiintymisen ehkäisyssä. Monet kunnat ovat valinneet ennalta ehkäisevän strategian suun terveydentilan kohentamiseksi. Kuntien tavoitteena on myös parantaa suun terveydentilaa entistä kustannustehokkaammalla tavalla.
_
https://graviola.ecwid.com/#

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

You are welcome to show your opinion here!