maanantai 7. joulukuuta 2015

Ajankohtainen D-vitamiini

Ajankohtainen D-vitamiini

  D-vitamiini, 100 µg/vrk, vähentää infektioherkkien ihmisten sairastumiset ja antibioottien tarpeen puoleen, ilmenee ruotsalaisten infektiolääkäreiden tutkimuksesta (Bergman ym. 2015). Useampi kuin joka kolmas suomalainen potee edelleen D-vitamiinin puutetta, osoittaa Turun yliopiston uusi tutkimus. Joka viides masennus voitaisiin ehkäistä D-vitamiinilla, osoittaa THL:n tutkimus. Se säästäisi noin 200 miljoonaa euroa vuodessa. D-vitamiinin saantisuositus perustuu virheelliseen tilastoanalyysiin, myöntää lääkäriseura Duodecim. D-vitamiinin piilevä puute on paljon luultua yleisempi, ja se lisää ennenaikaista kuolleisuutta, osoittaa yli 95 000 tanskalaisen seurantatutkimus Kööpenhaminan yliopistosta (Azfal ym. 2014). Jokainen tarvitsee D-vitamiinia purkista, kuten tästä katsauksesta käy ilmi. Saanti on riittävää, kun seerumin D-vitamiinin pitoisuus nousee tasolle 125–150 nanomoolia litraa kohti (nmol/l). Asian voi selvittää yksinkertaisella verikokeella. Tiesitkö, että tupakointi kuluttaa D-vitamiinia verestä ja kudoksista? Se selittää uudella tavalla tupakoinnin terveyshaittoja.

  Suomen valtalehdistö, mm. Savon Sanomatpelottelee jatkuvasti lukijoitaan D-vitamiinin vaarallisuudella. Syynä on toimittajien heikko asiantuntemus ja lähdekritiikin puute. Lue iisalmelaisen gynekologin Hannu Vierolan napakka vastine Savon Sanomien mielipidesivulla: Ei yhden koon D-vitamiinihoitoa.
  Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL), kuopiolainen ravitsemusterapian apulaisprofessori (agronomi) Ursula Schwab ja helsinkiläiset ravitsemustieteilijät, professorit Mikael Fogelholm ja Christel Lamberg-Allardt sekä "maalaislääkäri" Tapani Kiminkinen väittävät julkisuudessa, ettei suomalainen tarvitse D-vitamiinilisää ja pelottelevat D-vitamiinin yliannostelun vaaroilla, vaikka todellisuudessa suuri osa väestöstä potee edelleen D-vitamiinin puutetta. Se lisää sairastumisen, ennenaikaisen kuoleman ja ikääntyvien ihmisten tylsistymisen (dementian) riskiä. Tiesitkö, että D-vitamiini on välttämätöntä, Suomen viranomaissuositusta suurempana määränä, myös silmille ja näölle (Reins ja Mc Dermott 2015)? Eikö olekin merkillistä, että Valtion ravitsemusneuvottelukunta valehtee D-vitamiinista ja Suomen valtamedian toimittajat uskovat sitä ja levittävät väärää tietoa?
  YLEn uutisankka D-vitamiinista 10.2.1015
  (Tämä on jo neljäs YLEn uutisankka vitamiineista. Klikkaa yllä olevaan linkkiin.)
  Näin D-vitamiini ehkäisee mielenterveysongelmia
  Lue farmakologian professori Ilari Paakkarin artikkeli D-vitamiinistaYleislääkäri-lehdessä (2014).
  D-vitamiini ehkäisee infektioita
  100 µg D-vitamiinia päivässä vähentää merkitsevästi infektioherkkien ihmisten sairastumisia, osoittaa Tukholman Huddingen yliopistosairaalan vuoden kestänyt seuruututkimus (Bergman ym. 2015). Sininen käyrä = D-vitamiinia saaneiden pysyminen terveenä, punainen viiva = lumetta saaneiden pysyminen terveenä vuoden aikana.
  OYKSin sydänpotilailla esiintyy usein D-vitamiinin puutetta (alla oleva kuva, (Pekkanen ym. 2015)).
  Oululaisten D-vitamiinipitoisuus
  Oululaisten sydänpotilaiden plasman D-vitamiinin pitoisuus (nmol/l) pystyakselilla. Kuvasta näkyy, että suurin osa jää alle 75 nmol/l ja hyvin suuri osa jopa alle 50 nmol/l. Hyvin pieniä pitoisuuksia, jopa alle 30 nmol/l, on myös oululaisilla runsaasti. Suurimmat pitoisuudet on ilmeisesti mitattu kesällä-syksyllä, pienimmät talvella-keväällä. Yli 100 nmol/l pitoisuudet ovat todennäköisiesti peräisin vahvoista D-vitamiinivalmisteista. Vaaka-akseli E/E´= impaired LV filling eli huonontunut vasemman kammion täyttyminen. Mitä suurempi luku, sitä huonompi tulos. Parhaat tulokset olivat potilailla, joiden D-vitamiinin pitoisuus oli yli 60 nmol/l.
  D-vitamiinin saanti ja pitoisuus seerumissa
  600 IU eli 15 mikrogrammaa (µg) D-vitamiinia päivässä nostaa 97,5 prosentilla terveistä ihmisistä seerumin D-vitamiinin pitoisuuden (tässä kuvassa 25 hydroxyvitamin D) yli 26,8 nmolin/l (punainen viiva) – ei suinkaan yli 50 nmolin/l, kuten tähän asti on kuviteltu (Veugelers ja Akwaru 2014). Suomalaisella viranomaissuosituksella 10 µg/vrk ei päästä lähellekään terveyden kannalta ihanteellisia pitoisuuksia, 75–150 nmol/l.

  Ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm ja valtion ravitsemusneuvottelukunta pitävät kiinni jääräpäisesti liian pienestä saantisuosituksesta, joka perustuu virheelliseen tilastoanalyysiin, vaikka uudet tutkimukset puoltavat ja monet lääkärit vaativat suosituksen pikaista nostoa. Heitä vaivaa sitoutumisen eskalaatio: Vanhoista opeista pidetään kiinni jääräpäisesti, maksoi mitä maksoi, vaikka uudet tutkimukset osoittavat ne vääriksi. Fogelholmin ja Schwabin mielestä suomalaiset saavat mieluummin sairastaa kuin käyttää ravintolisiä. "Säästäkää rahanne oikeisiin lääkkeisiin", neuvoi THL:n ex-pääjohtaja Pekka Puska Ilkka-lehdessä. Heidän neuvonsa tulevat valtavan kalliiksi kunnille ja valtiolle, sillä D-vitamiini torjuu muun muassa tavallisia ja sairaalainfektioita, lyhentää sairaalahoidon tarvetta ja säästää selvää rahaa. D-vitamiini ehkäisee ja hoitaa muun muassa verenpainetautia ja monia syöpiä. Ikääntyvät masentuneet potilaat potevat yleisesti D-vitamiinin puutosta (Oude Voshaar ym. 2014) ja syövät valtavia määriä mielialalääkkeitä, jotka eivät korjaa vitamiinin puutostilaa. Suomalainenkin tutkimus vahvistaa käsitystä, jonka mukaan D-vitamiinivaje lisää dementoitumisen riskiä (Knekt ym. 2014). Ylipainoisten ja lihavien ihmisten D-vitamiinin tarve on muita suurempi. D-vitamiinivaje on itsenäinen sydän- ja verisuonitautien riskitekijä (Weyland ym. 2014). Mitä vähemmän seerumissa on D-vitamiinia, sitä enemmän on poikkeavia muutoksia EKG:ssä eli "sydänfilmissä" (Tuliani ym. 2014). Ainoa oikea tapa selvittää yksilön todellinen D-vitamiinin tarve on mitata sen pitoisuus seerumista tai plasmasta ja toimia tuloksen mukaan (Heaney ja Arman 2014).
  Lasten ja nuorten raudanpuute ja anemia liittyvät D-vitamiinin liian niukkaan saantiin, kertoo uusi eteläkorealainen tutkimus (Lee ym. 2014). Sen mukaan raudanpuutetta potevilta lapsilta tulisi mitata seerumin D-vitamiinin pitoisuus (S-D-25) ja korjata se riittävällä D-vitamiinin saannilla (niin että S-D-25 nousee viitearvojen 75–150 nmol/l välille). Lasten D-vitamiinivaje (S-D-25<40 nmol/l) altistaa heidät myöhemmin elämässään valtimonkovettumataudille, kertoo uusi suomalaistutkimus (Juonala ym. 2015). Tällaiset pitoisuudet ovat edelleen tavallisia niillä lapsilla, joiden vanhemmat eivät anna heille riittävästi D-vitamiinia.
  Turun yliopiston tutkimuksen mukaan MS-tautia potevilla raskaana olevilla ja imettävillä äideillä 73 %:lla on vakava D-vitamiinivaje (S-D-25 < 50 nmol/l). Se on korjattava, vaativat tutkijat (Jalkanen ym. 2014). Tässä tutkimuksessa annettu vajeen raja-arvo 50 nmol/l on aivan liian pieni MS-tautiselle. Pitoisuuden tulee olla mieluiten 125–150 nmol/l, jolloin taudin eteneminen hidastuu. Ranskalaistutkimuskin puoltaa MS-potilaiden seerumin D-vitamiinin mittaamista ja D-vitamiinilisän antamista (Thouvenot ym. 2014). Myös Kööpenhaminan yliopistoklinikan neurologit suosittelevat D-vitamiinia MS-potilaille. Sairaiden tarve on suurempi (jopa 180 µg/vrk) kuin terveelle keskivertoväestölle annettu suositus.
  Tiesitkö, että D-vitamiinin tuotanto ihossa ja munuaisissa edellyttää riittäväämagnesiumin saantia (Deng ym. 2013)? Koska magnesiumin saanti ravinnosta Suomessa ja muualla on nykyisin aivan liian vähäistä, se myötävaikuttaa osaltaan D-vitamiinivajeeseen ja edellyttää paljon nykyistä suurempaa saantisuositusta. Magnesiumin ja D-vitamiinin samanaikainen puutos häiritsee aivojen ja immuunijärjestelmän normaalia toimintaa, altistaa autoimmuunisairauksille (allergiat, astma, kilpirauhasen vajaatoiminta, suolitulehdukset, reumataudit jne.) ja mielenterveysongelmille (ahdistus, masennus ym.). Näiden kahden pienoisravintotekijän yhtaikainen puutos aiheuttaa pitkäaikaissairauksia ja suuria terveydenhuollon menoja kunnille ja valtiolle. D-vitamiinivaje (seerumin D-vitamiinin pitoisuus S-D-25 alle 75 nmol/l) heikentää eritoten keski-ikäisten ja ikääntyvien ihmisten lihasmassaa, -voimaa ja -kuntoa, siis fyysistä suorituskykyä (Beuadart ym. 2014, Liu ym. 2014). Tehohoitoon joutuvien potilaiden kuolemanriski on sitä suurempi ja veren sokeripitoisuus sitä korkeampi, mitä vähemmän veressä on D-vitamiinia (Joshi ym. 2014).

  Yllättävää kyllä myös monilla huippu-urheilijoilla on D-vitamiinivajetta, mikä heikentää heidän fyysistä suorituskykyään (Heller ym. 2014). Sama havaittiin myös Brasilian jalkapallon maailmanmestaruuskilpailuihin (2014) osallistuneilla ammattijalkapalloilijoilla, vaikka he olivat viettäneet ainakin kuukauden aurinkoisessa Brasiliassa (Koundourakis ym. 2014). Espanjassa 82 % eliittiurheilijoista potee piilevää D-vitamiinin puutetta, kertoo uusi tutkimus. Kukapa olisi uskonut!
  Euroopan Unioni nosti kesällä 2012 D-vitamiinin turvallisena päiväannoksena pidetyn nuorten (11–17 v) ja aikuisten rajan 50 mikrogrammasta (µg) 100 µg:aan. Vauvojen rajana on nyt 25 ja 1–10-vuotiaiden rajana 50 µg päivässä. Lastenlääkäri, dosentti Outi Mäkitie vaatii palaamaan arkkiatri Arvo Ylpönsuosittelemaan annosteluun, 100 µg päivässä, koska se ehkäisisi lapsia sairastumasta akuutteihin ja kroonisiin tauteihin ja suojaisi heitä pitkälle aikuisuuteen asti. Raskaana olevien naisten tarve on 100–150 µg päivässä (nykyinen suositus on vain 10 µg). Infektioherkät hyötyvät 100 µg:n päiväannoksesta, osoittaa uusi ruotsalainen tutkimus.
  EFSA:n päätös ja uudet tutkimukset saattavat häpeään suomalaiset ”asiantuntijat”, jotka ovat pelotelleet, että yli 50 mikrogramman päiväannos muka johtaisi myrkytykseen. Vielä muutama vuosi sitten he väittivät, että 5 µg:n ylitys muka johtasi myrkytykseen. Sitten "turvallinen raja" nousi yhtäkkiä kymmenkertaiseksi, 50:een. Nyt EU:n virallinen turvaraja on 100 µg, mutta monet lääkärit antavat potilailleen jo enemmänkin, jopa 250 µg/vrk.
  HYKSin lastenklinikan pediatrian dosentti Outi Mäkitie ja Helsingin yliopiston farmakologian professori Ilari Paakkari ovat vaatineet Duodecimin pääkirjoituksissa saantisuosituksen nostamista tutkimustiedon edellyttämälle tasolle. Mäkitien mukaan vauvatkin tarvitsevat 100 µg päivässä, koska se ehkäisee lasten sairastumisia. D-vitamiinin riittävä saanti voi ehkäistä puolet tyypin 1 diabeteksista. Se edellyttää, että seerumin D-vitamiinin pitoisuus (S-D-25) nousee vähintään 125 nmoliin/l. D-vitamiini vähentää alle 3-vuotiaiden lasten korvatulehduksia, edellyttäen että S-D-25 nousee yli 90 nmolin/l. Suomalaisten keskiarvo on nykyisin vain noin 45 nmol/l. Toksinen raja on noin 350 nmol/l. Professori Christel Lamberg-Allardt inttää edelleen julkisuudessa, että 50 nmol/l riittää kaikille. No, hänhän ei olekaan lääkäri, vaan ravitsemustieteilijä, joka ei hoida potilaita. Kanadalainen tutkimus on osoittanut, että 500 µg viikossa on turvallinen ja riittävä annos ikäihmisille. Sillä S-D-25 nousee vähän yli 100 nmolin/l, mikä on riittävä (Feldman ym. 2014).
  Saudi-Arabiassa on tutkimuksessa annettu diabeetikoille D-vitamiinia päivittäin 150 µg 3 kk ja sen jälkeen 75 µg. Sen uskotaan parantavan taudin ennustetta. Lue tutkimussuunitelma. Espanjassa (Barcelonassa) 3/4 diabeetikoista potee D-vitamiinin puutetta, osoittaa uusi tutkimus (2014). Espanjassa seerumin D-vitamiinin viitearvot ovat 75–250 nmol/l. Lamberg-Allardt väittää, ettei D-vitamiinilla muka olisi mitään tekemistä diabeteksen kanssa. Espanjassa on juuri alkanut tutkimus, jossa syöpäpotilaille annetaan100 mikrogrammaa (µg) D-vitamiinia päivässä. Tarkoitus on parantaa potilaiden elämänlaatua.

  Viranomaissuositus ja todellinen tarve

  Suomessa viranomaissuositus on nykyisin D-vitamiinivalmisteen ympärivuotinen käyttö 2 viikon ikäisestä 2-vuotiaaksi 10 mikrog/vrk ja 2–18-vuotiaille ruoan lisäksi 7,5 mikrog/vrk. Yli 75-vuotiaille suositellaan 20 mikrog/vrk D-vitamiinilisää ympäri vuoden (aivan liian vähän). Raskaana oleville ja imettäville suositellaan 10 mikrog/vrk D-vitamiinilisää ympäri vuoden.

  Todellinen tarve on sellainen, jolla seerumin D-vitamiinin pitoisuus (S-D-25) nousee viitearvoon, 75–150 nmol/l. Yleensä se edellyttää 75–100 µg:n saantia päivää kohti laskettuna. Ihanteellinen lukema on 125–150 nmol/l. Uusitutkimus osoittaa, että lähes kaikki Uumajan seudun esikoululaiset potevat D-vitamiinin puutosta. Näin siitä huolimatta, että Ruotsissakin lapsille suositellaan ja annetaan D-vitamiinia ruoan lisänä. Suomen koululaisista yli 70 % potee D-vajetta, vaikka he söisivät viranomaissuosituksen mukaan. Suositus on siis aivan liian pieni ja vaarantaa lasten terveyden ja hyvinvoinnin. Tupakoitsijoille tulisi antaa muita suurempi saantisuositus, koska heidän S-D-25:nsa on tupakoimattomia pienempi (Kassi ym. 2014). 

  D-vitamiinia tutkitaan valtavasti

  D-vitamiinitutkimukset ovat lisääntyneet eksponentiaalisesti viime vuosina. Kuinka paljon näyttöä tarvitaan? Klikkaa TÄHÄN GRAFIIKKAAN.
  Aivoissa D-vitamiini – läheisessä vuorovaikutuksessa sukupuoli- ja steroidihormonien kanssa – osallistuu muun muassa serotoniinin, dopamiinin, hermokasvutekijöiden ja asetyylikoliinin tuotantoon ja siten neuropsykiatristen sairauksien ehkäisyyn ja hoitoon.
  Walter E. Stumpf, professor, University of North Carolina
  D-vitamiinin puute altistaa aivohalvaukselle. Mitä suurempi vaje on, sitä vakavampi on aivohalvaus ja sitä huonompaa ja hitaampaa on siitä toipuminen, osoittaa uusi amerikkalainen tutkimus ("International Stroke Conference 2015" of the American Stroke Association in Nashville, Tennessee). Alle 75 nmol/l pitoisuus seerumissa tuplaa aivohalvauksessa kuolevan aivokudoksen määrän. Jokainen 25 nmol/l vähennys (ihannelukemiin nähden) pidentää toipumisaikaa puolella. Univadis meilasi tämän uutisen minulle ja muille lääkäreille 12.2.2015. D-vitamiinin puute lisää Alzheimerin taudin riskiä ja heikentää aivosolujen toimintaa (Moon ym. 2015).

  D-vitamiini ja syöpätaudit

  D-vitamiinin riittävä saanti ehkäisisi puolet paksusuolen syövistä (joihin Suomessa sairastuu 2 000–2 500 henkilöä ja kuolee noin 1 000 henkilöä joka vuosi), ilmenee uudesta kirjallisuuskatsauksesta (Klampfer 2014). Näin voimme laskea, että Fogelholmin porukan piikkiin menee 1 000–1 250 uutta paksusuolen syöpää joka vuosi. Uusi meta-analyysi (koontitutkimus) osoittaa, että suurin osa (83 %) paksusuolen syöpään sairastuneista potilaista on potenut D-vitamiinin puutetta, toisin sanoen S-D-25 on ollut alle 75 nmol/l (Wesa ym. 2015). [Suomalaiset viralliset "tietäjät" toitottavat, että 50 nmol/l riittää kaikille!]
  D-vitamiini tehostaa syövän hoitoa, eritoten pahamaineisen haimasyövän, kirjoittaa maailman johtava tiedelehti Nature lokakuusssa 2014 (Evand ja Downes 2014). Myös tanskalaistutkimus osoitti, että D:n puute lisää eritoten syöpäkuolleisuutta (Afzal ym. 2014).
  D3-vitamiini lisää monien syöpälääkkeiden tehoa, osoittaa syöpälääkäreiden julkaisema artikkeli ”Vitamin D in combination cancer treatment” (Journal of Cancer 2010). Se puoltaa D-vitamiinin käyttöä syövän tukihoitona. Suosittelen vähintään 100 mikrogrammaa (µg) päivässä, niin että S-D-25 nousee vähintään 125 nmoliin/l, mieluiten tasolle 150–160 nmol/l (ylikin saa mennä).

  Hyviä uutisia rintasyöpäpotilaille:
   Vakiohoitojen lisänä nautittu D-vitamiini parantaa eloonjäämistä (HER2+, ei metastaaseja). Tässä tutkimuksessa D:n viikkoannos oli 10 000 IU eli 250 mikrogrammaa (µg). Potilaista 33 % poti D-vitamiinin vajetta (Zeichner ym. 2014). Älkää hyvät syöpäpotilaat uskoko ravitsemustieteilijöitä, jotka väittävät, että maidosta muka saisi tarpeeksi D-vitamiinia. Ottakaa D-vitamiinia purkista niin paljon, että seerumin D-vitamiinin pitoisuus nousee 125–150 nanomooliin litrassa (nmol/l).

  D-vitamiinin pelko johtuu 1930-luvun hoitokokeiluista

  Illinoisin yliopiston lääkäri C.I. Reed ja hänen kollegansa tohtori Drayer määräsivät 1930-luvulla 700 nivelpotilaalleen D2-vitamiinia keskimäärin 300 000 – 500 000 IU eli 7 500 –12 500 µg päivässä. Suurimmat päiväannokset olivat jopa 3 miljoonaa yksikköä eli 75 000 µg päivässä, jolloin 65 potilasta sai myrkytysoireita.
  Liika on kuitenkin liikaa, kirjoitti sama lehti 10.3.1936. Tohtori Ferdinand Vowinckel yritti parantaa nivelrikkoaan syömällä 18 päivää D2-vitamiinia 2,1 miljoonaa yksikköä eli 52 500 mikrogrammaa (µg) päivässä, mikä johti kuolemaan. New Jerseyssä kuoli eräs nainen syötyään yhdeksän viikkoa 300 000 IU eli 7 500 µg päivässä. Vuonna 1947 lääkärikonventti varoitti, että 50 000 – 100 000 IU (1 250–2 500 µg) päivässä voi aiheuttaa myrkytyksen ja jopa kuoleman. Tuohon aikaan 50 000 IU (1 250 µg) tabletti oli heikoin saatavilla ollut D-vitamiinivalmiste.

  Too much vitamin D fatal. New York Times, March 10, 1936
  Leake CD. Vitamin D Toxicity. Cal West Med. 1936 Mar;44(3):149-50
  Vitamin D causes death. New York Times, June 28, 1942
  Vitamin D self-usage called dangerous. New York Times, December 10, 1947.
  D-vitamiinin yliannosten ja myrkytysten pelko on siis peräisin noilta ajoilta ja noista päiväannoksista.

  D-vitamiini ehkäisee ja jarruttaa useimpia sairauksia

  D-vitamiini ehkäisee ja jarruttaa monia sairauksia vaikuttamalla suotuisasti satoihin geeneihin. Lisäksi D-vitamiini on antioksidantti, joka ehkäisee ja vaimentaa hapetusstressiä. D-vitamiini ehkäisee noin sataa sairautta, muun muassa dementiaa, 26 eri syöpää, sydän- ja verisuonitauteja, masennusta, psykooseja, Alzheimerin ja Parkinsonin tauteja ja tehostaa mm. syöpälääkkeiden vaikutusta. Syöpäpotilaan tarve on 175 mikrogrammaa (µg) päivässä ja muidenkin pitkäaikaissairaiden tarve on sellainen, että seerumin D-vitamiinin pitoisuus (S-D-25) nousee tavoitearvoon eli 125–150 nmoliin/l. D-vitamiini vahvistaa myös ikääntyvien lihaskuntoa. Raskausajan D-vitamiini ehkäisee vauvojen virusinfektioita. Odottavan äidin D-vitamiinin tarve on 100 µg eli kymmenen kertaa suurempi kuin nykyinen viranomaissuositus. Uuden tutkimuksen mukaan D-vitamiini ehkäisee ja jarruttaa jopa ikenien vetäytymistä (periodontiittia) ja ehkäisee siten hampaiden irtoamista. Periodontiittia esiintyy eniten diabeetikoilla ja reumaatikoilla - heille siis D-vitamiinilisä on ensiarvoisen tärkeä. 

  Farmakologinen annos D-vitamiinia (noin 180 µg/vrk) parantaa tyypin 2 diabeetikkojen (miesten) sokeritasapainoa (Nasri ym. 2014). Tämä sama annos voi lievittää ja parantaa myös diabetekseen liittyvää hermovauriota, neuropatiaa (Bell 2013) ja punahukkaa eli "perhosreumaa".
  "Ihmisen kehityshistorian (evoluution) aikana seerumin D-vitamiinin pitoisuus on ollut suurimman osan ajasta noin 125 nmol/l. Siihen pääsee nykyään hyvin harva [ilman D-vitamiinilisää]", sanoi tohtori Edward Giavannucci (Harvardin yliopisto)The New York Timesissa. D-vitamiinin puute on lääkäreiden aiheuttama (iatrogeeninen) sairaustila, josta Suomessa vastuun kantavat THL, Evira, valtion ravitsemusneuvottelukunta ja sen D-vitamiinityöryhmän puheenjohtaja, professori Christel Lamberg-Allardt.
  D-vitamiinin puute on sitä yleisempää, mitä kauempana päiväntasaajasta asutaan. Pohjois-Euroopassa S-D-25 vähenee kesän jälkeen keskimäärin 1 nmol/l/viikko eli talven mittaan 25–35 nmol/l. Pitoisuudet ovat pienimmillään maalis-toukokuussa. Kesän auringonvalo suurentaa S-D-25:ttä sitä nopeammin ja enemmän, mitä pienemmästä lähtöarvosta lähdetään nousemaan (Wulf 2012). Pohjois-Norjassa (Tromssassa) vain 12,4 prosentilla koululaisista on veressään riittävästi (>75 nmol/l) D-vitamiinia, kertoo tutkimus. Aurinkoisessa Turkissa vain joka neljännellä aikuisella on veressään normaali D-vitamiinin pitoisuus (Kalkan ym. 2014).
  37,5 nmol/l on tärkeä rajapyykki
  Alle 37,5 nmol/l pitoisuudet korreloivat negatiivisesti insuliiniherkkyyteen ja sydän- ja verisuonitautien riskiin (Walker ym. 2014). Tällaiset pitoisuudet ovat tavallisia ylipainoisilla ja lihavilla lapsilla sekä aikuisilla Suomessa. Erityisen vaarallista vaje on lapsilla, sillä se altistaa heidät myöhemmin elämässään lihavuuteen liittyville kroonisille sairauksille, kuten metaboliselle oireyhtymälle, tyypin 2 diabetekselle ja sen lisätaudeille.
  Professori Robert Scragg esitti ensimmäisenä vuonna 1981, että D-vitamiinin puute liittyy sydänsairauksiin. Hän päätyi tähän hypoteesiin vertailemalla sydäntautien esiintymistä eri vuodenaikoina ja eri levysasteilla. Nyt yli 30 vuotta myöhemmin useat tutkimukset vahvistavat, että Scragg oli oikeassa. Hänen alkuperäistä artikkeliaan International Journal of Epidemiologyssa (1981) referoidaan useissa uusissa julkaisuissa. Harvardin yliopiston meta-analyysinmukaan S-D-25:n tulee olla sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä vähintään 60 nmol/l. Siihen pääseminen Suomessa edellyttää vähintään 60 µg:n päivittäistä saantia. Tämäkin raportti osoittaa, etteivät suomalaiset "asiantuntijat" ja viranomaiset ole päivittäneet tietojaan eivätkä suosituksiaan.
  D-vitamiini säätää sydämen autonomista hermostoa, osoittaa uusi amerikkalainen kliininen tutkimus (Maser ym. 2014).
  Uudet pätevät tutkimukset puhuvat D-vitamiinin saannin lisäämisen puolesta. Miljardi ihmistä potee parhaillaan D-vitamiinin puutetta, eurooppalaisista 50–70 %. Puute on yleisintä 40. leveyspiirin pohjoispuolella, mutta puute ei ole harvinaista Espanjassakaan. Málagan yliopiston raportinmukaan joka kolmas espanjalainen saattaa potee puutetta, mikä lisää diabeteksen riskiä. Puolet raskaana olevista espanjalaisnaisista potee D-vitamiinin vajetta, ilmenee uudesta tutkimuksesta. Suomi sijaitsee 60. ja 70. leveyspiirien välissä. Niinpä noin 90 % suomalaisista (jotka eivät ota D-vitamiinia purkista reilusti) potee puutetta. Puute on erityisen yleistä lapsilla ja nuorilla. Olisiko siinä yksi syy suomalaisten lihomiseen, sydäntautisuuteen, MS-tautiin ja diabetesepidemiaan? D-vitamiini auttaa laihtumaan ja hallitsemaan painoa, osoittaa israelilainen tutkimus (American Journal of Clinical Nutrition). Tanskalaiset tutkimukset kertovat, että vakava D-vitamiinin puute lisää tyypin 1 diabeetikkojen ennenaikaista kuolleisuutta sekä sydän- ja verisuonitauteja, mukaan luettuna aivohalvaus. Uusi korealainen väestötutkimus osoittaa, että D-vitamiinivaje on yleinen ja että puute lisää sydäntautien riskiä (Tak ym. 2014).

  D-vitamiini voi ehkäistä ja hoitaa muiden muassa

  • riisitautia
  • luukatoa
  • dementiaa
  • rasitusmurtumia
  • virusinfektioita
  • virtsatie-infektioita
  • autoimmuunitauteja
  • kroonista nokkosrokkoa (urticariaa)
  • sydän- ja verisuonitauteja
  • syöpätauteja
  • astmaa, atooppista ihottumaa
  • diabetesta (tyypit 1 ja 2)
  • metabolista oireyhtymää
  • erektiohäiriöitä
  • lihomista
  • ikääntyvien muistin heikkenemistä
  • masennusta
  • Parkinsonin ja Alzheimerin tauteja
  • MS-tautia
  • myasthenia gravis -tautia
  • ikäihmisten kaatumisia
  • ikäihmisten ennenaikaista kuolemaa
  D-vitamin reduces illnesses
  D-vitamiinin pitoisuuden suurentaminen seerumissa (Suomessa S-D-25) vähentää monien sairauksien riskiä. Huom! Kuvan yksikkö ng/ml kerrotaan luvulla 2,5, jolloin saadaan Suomessa käytössä oleva yksikkö nmol/l. Esim. 40 ng/ml x 2,5 = 100 nmol/l. Lähde: Vitamin D Wiki.
  Pohjois-Norjassa tehdyssä MS-potilaiden D-vitamiinitutkimuksessa
  edes 20 000 IU:n eli 500 mikrogramman viikoittainen D-vitamiiniannos, 96 viikon ajan, ei riittänyt ehkäisemään MS-taudin aiheuttamaa sekundaarista luukatoa, kertoo Journal of Neurology (2011). Hoitoryhmän 68 potilasta pysyi mukana kokeen loppuun asti. Kliinisiä tai biokemiallisia sivuvaikutuksia ei ilmennyt. USA:ssa annettiin vuoden ajan 100 µg/vrk miehille, joilla oli todettu eturauhassyövän riski. Riski pieneni yli puolella, eikä mitään sivuvaikutuksia ilmennyt (Marshall ym. 2012).

  Vaikka suomalainen media onkin kirjoittanut paljon D-vitamiinista, tapaan jatkuvasti ihmisiä, jotka yllättyvät saadessaan tietää seeruminsa vähäisen D-vitamiinin pitoisuuden (S-D-25). Monet Espanjan Aurinkorannikolla talvet asuvat suomalaiset ovat hämmästyneet mittautettuaan S-D-25:n. Tulosten mukaan he elävät puutteen rajamailla. Suomessa asuvat saavat aivan liian vähän D-vitamiinia, useimmat jopa alle Suomen valtion asettamien suositusten (jotka nekin ovat riittämättömiä).
  Raskaana olevien naisten seerumin D-vitamiinin pitoisuuden tulee olla yli 90 nmol/l, mikä turvaa sikiön normaalia kehitystä ja ehkäisee ennenaikaista synnytystä (Bodnar ym. 2015). Siihen ei viranomaissuositus riitä.


  D-vitamiini on laajavaikutteinen esihormoni

  Professori Anthony Norman osoitti vuonna 1967, että D-vitamiini muuttuu elimistössä steroidihormoniksi. Vuonna 1969 hänen työryhmänsä löysi D-vitamiinireseptorin (VDR), joka on välttämätön, jotta D-vitamiini voi vaikuttaa yli 37 eri elimessä. Norman on University of California Riversiden biokemian emeritusprofessori. Yliopiston tiedotteessa Norman vaatii koko maailmaa muuttamaan suhtautumistaan D-vitamiiniin ja nostamaan sen saantisuositusta 50–100 mikrogrammaan (2 000–4 000 IU) päivässä.
  "Meillä on nyt kiistaton näyttö siitä, että reseptorit tuottavat biologisia vasteita D-vitamiinille (steroidihormonille) immuunijärjestelmässä, haimassa, sydämessä ja verisuonissa, lihaksissa ja aivoissa", Norman sanoo haastattelussaan. Itävaltalaiset tutkijat vahvistavat tämän käsityksen (Prietl ym. 2010). D-vitamiinivaje liittyy muun muassa aortan kovettumiseen, osoittaa uusi sydänlääkäreiden tekemä tutkimus (Kalkan ym. 2014).
  D-vitamiinia pidettiin pitkään tarpeellisena vain riisitaudin ja luukadon ehkäisyssä. Nyt EU:n terveysväiteanomuksia käsittelevä elin EFSA on todennut, että D-vitamiini edistää ihmisen immuunijärjestelmän ja lihaksiston normaaleja toimintoja. Uusia tutkimuksia ilmestyy lähes päivittäin. On vain ajan kysymys, milloin viranomaiset hyväksyvät D-vitamiinille uusia terveysväitteitä.
  D-vitamiini säätää yli 229 geenin toimintaa ja vaikuttaa solujen DNA:han (Ramagopalan ym, 2010). D-vitamiinin puute altistaa tietyille sairauksille (diabetes, MS-tauti, reumataudit, syövät jne), joita esiintyy enemmän pohjoisilla kuin eteläisemmillä leveysasteilla. Esimerkiksi MS-tautia esiintyy paljon Skotlannissa, mutta se on käytännössä tuntematon Afrikassa, sanovat tutkijat The Guardian –lehden haastattelussa (23.8.2010). Aikaisemmin on osoitettu, että D-vitamiini vaikuttaa yli 2 000 geeniin. Oxfordin tutkimuksesta ei käy ilmi, kuuluivatko siinä tutkitut 229 geeniä niiden joukkoon vai tulevatko ne entisten lisäksi. Uusi raportti kertoo, että raskauden aikana nautittu D-vitamiini vähentää lapsen riskiä sairastua skitsofreniaan. Tämäkin suojavaikutus välittyy ilmeisesti geenien kautta.
  D-vitamiinin vaikutusta sikainfluenssaa aiheuttavaa H1N1-virusta vastaan on tutkittu jo pidemmän aikaa ja tutkimukset jatkuvat edelleen. Alustavat tulokset osoittavat D-vitamiinin torjuvan sikainfluenssaa. Japanissa todettiin vastikään, että D-vitamiini ehkäisee A-virusinfektioita lapsilla. D-vitamiini ei ehkä ehkäise tartuntaa sinänsä, vaan viruksen aiheuttamia vaurioita elimistössä. D-vitamiinilisä on turvallisempi vaihtoehto kuin sikainfluenssarokotus, jonka epäillään aiheuttavan narkolepsiaa.

  Nuha- ja flunssa-aallot esiintyvät enimmäkseen talvella. Syy näyttäisi olevan hyvin yksinkertainen: auringonvalon vähäisyys talvella. Ihon skvaleeni-niminen rasvahappo muuntuu 7-hydrokolesteroliksi, josta syntyy edelleen kolesterolia. Jos iho saa auringon UVB-säteitä, 7-hydrokolesterolista syntyy D-vitamiinia. Tästä johtuu se, että seerumin kolesteroliarvot ovat talvella suurempia kuin kesällä. Myös sydäninfarktit ovat yleisempiä talvella kuin kesällä. On ilmeistä, että D-vitamiini suojaa sydäntä ja valtimoita, sillä valtimotaudit ovat ilmeisesti infektioperäisiä. Ne eivät siis johdu rasvaisesta ruoasta eivätkä kolesterolista, kuten moni luulee. D-vitamiini vaikuttaa suotuisasti myös aivoissa ja muussa hermostossa. Tarve vain on paljon suurempi kuin viranomaissuositus.
  Psoriasis
  Monet psoriaatikot voivat paremmin matkustaessaan talvella etelän aurinkoon. Tutkimustiedon mukaan psoriaatikkojen S-D-25 on yleensä puolta pienempi kuin terveiden verrokkien (Wulf 2012). Syytä ei tarkoin tiedetä. Moni psoriaatikko on kertonut ihottuman lievenevän reilulla D3-vitamiinin annoksella (yli 100 µg/vrk).
  D-vitamiini tehostaa C-hepatiitin lääkehoitoa (Peg-α-2b/ribaviriiniä), osoittaa uusi israelilainen tutkimus. Aineistona oli 72 C-hepatiittia kantavaa potilasta, joista puolet sai päivittäin 50 µg D3-vitamiinia. Sen tarkoitus oli nostaa seerumin D-vitamiinin pitoisuus (S-D-25) tavoitetasoon eli yli 80 nmol/l. C-hepatiittivirusta kantaa 20 000–30 000 suomalaista.
  Astmaa sairastavilla lapsilla ja aikuisilla on usein D-vitamiinin puutetta. D-vitamiini lievittää oireita ja vähentää hengitystietulehduksia, osoittavattutkimukset ja käytännön kokemus. Uusi meta-analyysi tukee tätä näkemystä. Minusta on suorastaan traagista, että juuri allergialääkärit – jotka usein hoitavat astmalapsia – ovat vastustaneet kiivaasti kaikkia ravintolisiä.
  Kroonista urtikariaa (nokkosrokkoa) potevilla on usein D-vitamiinivaje, jonka korjaaminen lievittää oireita ja parantaa potilaiden elämänlaatua, jopa aurinkoisessa Thaimaassa (Boonpiyathad ym. 2014).
  Raskaana olevien naisten D-vitamiinin tarve on keskimäärin 100 µg päivässä. Se on täysin turvallista ja ehkäisee raskaus- ja synnytyskomplikaatioita, osoittaa lähes 500 naisen kliininen tutkimus (J Bone Mineral Research 2011). Uuden hollantilaisen tutkimuksen mukaan D-vitamiini ehkäisee raskausajan ja synnytyksen jälkeistä masennusta. Iranilaisessa tutkimuksessa raskausdiabeetikoille annettiin 100 000 IU eli 2 500 µg D-vitamiinia, joka alensi 6 viikossa kohonnutta verensokeria ja insuliinia. Sivuvaikutuksia ei ilmennyt (Asemi ym. 2013).
  Meta-analyysi (koontitutkimus) osoittaa vakuuttavan yhteyden aikuisen ihmisen masennuksen ja D-vitamiinivajeen välillä (Anglin ym. 2013). Toinen meta-analyysi osoittaa, että D-vitamiini on yhtä tehokasta kuin masennuslääkitys (Spedding 2014), eikä aiheuta lääkkeille ominaisia sivuvaikutuksia eikä riippuvuutta. D-vitamiinivaje on yleistä ja lisää etenkin ikääntyvien ihmisten ennenaikaista kuolleisuutta, ilmenee kolmannesta meta-analyysista (Rush ym. 2013).
  Amerikkalaisen tutkimuksen mukaan interfernia saavien MS-potilaiden seerumin D-vitamiinin pitoisuuden tulee olla yli 100 nmol/l, silloin MS-taudin etenemisen riski on pienemmillään. Jokainen 50 nmol/l lisäys S-D-25-pitoisuudessa vähentää 31 %:lla uusien vaurioiden syntymistä aivoissa (Fitzgerald ym. 2015). Suomessa "virallisena" riittävänä pidetty 50 nmolin/l pitoisuus on aivan liian pieni MS-potilaalle.


  Annokset ja turvallisuus

  D-vitamiinin pitoisuus (S-D-25 tai P-D-25) voidaan ja kannattaa mitata verestä. Kokeen voi otattaa missä tahansa kliinisessä laboratoriossa. Veressä kiertävä D-vitamiini sitoutuu DBP-proteiiniin ja albumiiniin. Geenitutkimukset osoittavat, että juuri DBP vaikuttaa ratkaisevasti siihen, mikä kunkin yksilön D-vitamiinin pitoisuus seerumissa on. Yksilöiden erot voivat olla suuret, vaikka saanti olisi samansuuruista. Lihavat tarvitsevat 40 % enemmän D-vitamiinia kuin normaalipainoiset saavuttaakseen saman S-D-25-tason. Ravintorasva (vähintään 15 g) parantaa D-vitamiinin imeytymistä vereen, kertoo uusitutkimus. S-D-25:n puoliintumisaika on noin 3 viikkoa, kun taas biologisesti aktiivisen muodon (1,25(OH)2D) on vain 4–6 tuntia (Sahota 2014).
  Biologi (FT) Christer Sundqvist on kerännyt aloitteestani tietoa suomalaisten D-vitamiinin käytön vaikutuksesta S-D-25-pitoisuuteen. Tiedot on koottu taulukon muotoon (lataa D-vitamiinitaulukko). Taulukosta näkee, miten D-vitamiinilisien käyttö vaikuttaa suomalaisiin. Samalla taulukko osoittaa, että D-vitamiinin yliannostusta on vaikea saada aikaiseksi edes vahingossa. Alle 1 000 mikrogramman päiväannoksella ei tule myrkytystä millään, vakuutti eniten asiaa tutkinut Toronton yliopiston ravitsemustieteen professori Reinhold ViethBBC:n radio-ohjelmassa (2.8.2010). "Se on kuin seisoisit rannassa nilkkoja myöten vedessä ja sinua peloteltaisiin, että jos otat vielä askeleenkin, niin hukut varmasti", vertaa Vieth. D-vitamiinia voi ottaa huoletta jopa 250 mikrogrammaa (µg) päivässä, kertoo Council for Responsible Nutrition. Yhdysvaltain uuden suosituksen mukaan 100 mikrogrammaa päivässä on turvallista yli 9-vuotiaille jatkuvassa käytössä. D-vitamiinin yliannostelu (vähintään 625 µg/vrk) voi johtaa hyperkalsemiaan, mikä on terveydelle vaarallista (Plum ja DeLuca 2010). Tällaisia annoksia ei kukaan käytä Suomessa. D-vitamiinin yliannostuksella pelottelu on ollut ja on täysin perusteetonta.
  Sveitsissä Lausannen yliopiston lääkärit antavat potilailleen alkulatauksena2 500 µg joka toinen viikko kahden kuukauden ajan ja sen jälkeen 50 µg päivässä. Kolmen kuukauden kuluttua mitataan S-D-25, jonka tulee olla vähintään 75 nmol/l. Ellei ole, lisätään D-vitamiinin päiväannosta, kunnes tavoitetaso saavutetaan. Sveitsissä lääkärit käyttävät hoidossa 2 500, 5 000 ja 7 500 µg:n D-vitamiinivalmisteita (Amstutz ym. 2012). Italiassa Messinan yliopistossa kuukautiskivuista kärsiville naisille annetaan 7 500 µg:n kerta-annoksia joka toinen kuukausi (Nutraingredients.com 1.3.2012). Suomessa pelotellaan, että 50 µg:n ylitys olisi vaarallista!
  Suomalainen nainen saa ruoastaan D-vitamiinia keskimäärin vain 5 ja mies 7 µg päivässä. Suosituksen nosto oli oikeansuuntainen, mutta täysin riittämätön toimenpide. Suositus olisi pitänyt nostaa 75–100 mikrogrammaan tai vielä mieluummin olisi pitänyt antaa biologinen suositus: Seerumin D-vitamiinin (S-D-25) pitoisuus tulee nostaa tasolle 150-160 nmol/l, joka antaa hyvää suojaa sairauksia ja rappeutumista vastaan. Toksinen (myrkyllisyyden) raja on hyvin kaukana, 500 nmol/l, toteaa Yhdysvaltain terveysvirasto tuoreessa D-vitamiinidokumentissaan. Monet muut tahot, esimerkiksi Turun yliopistollinen keskussairaala, TYKS, ilmoittaa toksisuuden rajaksi yli 375 nmol/l.

  D-vitamiinilisää voi annostella monella eri tavalla. Sen voi ottaa päivittäin, tai tupla-annoksen joka toinen päivä, tai 7-kertaisen annoksen kerran viikossa tai 3 kuukauden annoksen neljästi vuodessa. Yhdysvalloissa syöpälääkärit määräävät potilailleen 1 250 mikrogrammaa kerran viikossa. Jotkut lääkärit antavat potilailleen kerralla koko vuosiannoksen pistoksen muodossa. Yhdysvaltain Endocrinen Societyn mukaan 10 000 IU:n eli 250 mikrogramman (µg) päiväannos on vielä turvallinen. EU on varovaisempi ja ilmoittaa, että 100 µg/vrk on turvallista 11 vuotta täyttäneille.
  D-vitamiini on erinomainen esimerkki siitä, kuinka väärässä vitamiinien ja muiden ravintolisien vastustajat ovat olleet (ja osa on vieläkin). Käsitykset D-vitamiinin terveysvaikutuksista ovat muuttuneet radikaalisti esimerkiksi MS-taudissa viime vuosina, kuten kaksi alla olevaa neurologien laatimaa katsausta osoittaa. Valitettavasti viranomaissuosituksissa ei ole otettu ollenkaan huomioon autoimmuuni- ja muita pitkäaikaissairauksia potevien ihmisten tarvetta. Se voi olla kymmenkertainen nykyiseen viranomaissuositukseen nähden. THL ja valtion ravitsemusneuvottelukunta osoittavat piittaamattomuutta suomalaisten lasten ja aikuisten terveydestä pitämällä D-vitamiinin saantisuosituksen liian pienenä ja vastustamalla ravintolisien käyttöä. Se sataa suoraan lääketeollisuuden laariin ja lisää turhia sairauksia, kansalaisten kärsimyksiä sekä terveydenhuollon kustannuksia.
  Kirjallisuutta
  Fitzgerald KC, Munger KL, Köchert K, et al. Association of Vitamin D Levels With Multiple Sclerosis Activity and Progression in Patients Receiving Interferon Beta-1b. JAMA Neurology 2015 Oct 12:1-8. doi: 10.1001/jamaneurol.2015.2742.
  Bergman P, Norlin AC, Hansen S, Björkhem-Bergman L. Vitamin D supplementation to patients with frequent respiratory tract infections: a post hoc analysis of a randomized and placebo-controlled trial. BMC Research Notes. 2015 Aug 30;8(1):391. doi: 10.1186/s13104-015-1378-3. Free Full Text
  Lima GL, Paupitz J, Aikawa NE,  et al. A randomized double-blind placebo-controlled trial of vitamin D supplementation in adolescents and young adults with juvenile-onset SLE: improvement in disease activity and fatigue scores, Arthritis Care Research 2015; DOI: 10.1002/acr.22621.
  Voipio AJ, Pahkala KA, Viikari JS, Mikkilä V, Magnussen CG, Hutri-Kähönen N, Kähönen M, Lehtimäki T, Männistö S, Loo BM, Jula A, Marniemi J, Juonala M, Raitakari OT. Determinants of serum 25(OH)D concentration in young and middle-aged adults. The Cardiovascular Risk in Young Finns Study. Annals of Medicine. 2015 Apr 23:1-10. PubMed
  Jääskeläinen T, Knekt P, Suvisaari J et al. Higher serum 25-hydroxyvitamin D concentrations are related to a reduced risk of depression. British Journal of Nutrition 2 April 2015 DOI:http://dx.doi.org/10.1017/S0007114515000689
  Pekkanen MP, Ukkola O, Hedberg P, Piira OP, Lepojärvi S, Lumme J, Tulppo MP, Huikuri HV. Serum 25-hydroxyvitamin D is associated with major cardiovascular risk factors and cardiac structure and function in patients with coronary artery disease. Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases. 2015 Feb 25. pii: S0939-4753(15)00048-4. doi: 10.1016/j.numecd.2015.02.005. Free Full Text
  Durup D, Løvendahl Jørgensen H, Christensen J, et al. A reverse J-shaped association between serum 25-hydroxyvitamin D and cardiovascular disease mortality – the CopD-study. Journal of Endocrinology and Metabolism. 2015 March Online Free Full Text
  Reins, R.Y., McDermott, A.M., Vitamin D: Implications for ocular disease and therapeutic potential. Experimental Eye Research (2015), http://dx.doi.org/10.1016/j.exer.2015.02.019 Free Full Terxt
  Moon Y, Moon WJ, Kwon H, et al. Vitamin D Deficiency Disrupts Neuronal Integrity in Cognitively Impaired Patients. Journal of Alzheimers Disease. 2015 Feb 11. Abstract

  Juonala M, Voipio A, Pahkala K, ym. Childhood 25-OH Vitamin D Levels and Carotid Intima-Media Thickness in Adulthood: The Cardiovascular Risk in Young Finns Study.
  Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism. 2015 Feb 10 PubMed

  Wesa KM, Segal NH, Cronin AM, et al. Serum 25-Hydroxy Vitamin D and Survival in Advanced Colorectal Cancer: A Retrospective Analysis. Nutrition and Cancer. 2015 Feb 3:1-7. Abstract
  Bodnar LM1, Platt RW, Simhan HN. Early-Pregnancy Vitamin D Deficiency and Risk of Preterm Birth Subtypes. Obstetrics and Gynecology. 2015 Jan 7. [Epub ahead of print]
  Paakkari I. D-vitamiini. Yleislääkäri 2014

  Jia F, Wang B, Shan L et al. Core Symptoms of Autism Improved After Vitamin D Supplementation. Pediatrics. 2014 Dec 15. pii: peds.2014-2121/Free Full Text pdf
  Lee JA, Hwang JS, Hwang IT, et al. Low Vitamin D Levels Are Associated with Both Iron Deficiency and Anemia in Children and Adolescents. Pediatric Hematology and Oncology. 2014 Dec 31. [Epub ahead of print]

  Kim J, Chang JK, Kim DY, Kang JW.  Association between self-reported sleep duration and serum vitamin D level in elderly Korean adults. Journal of the American Geriatrics Society, 2014 Dec. Abstract
  Thouvenot E, Orsini M, Daures J, Camu W. Vitamin D is associated with degree of disability in patients with fully ambulatory relapsing-remitting multiple sclerosis.
  European Journal of Neurology. 2014 Dec 20. doi: 10.1111/ene.12617.
  Heaney RP, Armas LAG. Screening for Vitamin D Deficiency: Is the Goal Disease Prevention or Full Nutrient Repletion? Annals of Internal Medicin. Published online 25 November 2014 doi:10.7326/M14-2573

  Weishaar T, Rajan S. Importance of body weight and skin color in determining appropriate vitamin D3 supplement doses for children and adolescents. Pediatric Research. 2014 Nov 24. doi: 10.1038/pr.2014.190.
  Veugelers PJ ja Ekwaru JP. A Statistical Error in the Estimation of the Recommended Dietary Allowance for Vitamin D. Nutrients 2014, 6, 4472-4475. Free Full Text, pdf
  Zhang FF, Driban JB, Lo GH, et al. Vitamin D Deficiency Is Associated with Progression of Knee Osteoarthritis. Journal of Nutrition. 2014 Dec;144(12):2002-2008. Abstract
  Klampfer L. Vitamin D and colon cancer. World Journal of Gastrointestinal Oncology. 2014 Nov 15;6(11):430-7. doi: 10.4251/wjgo.v6.i11.430. Review. Free Full Text

  Afzal S, Brøndum-Jacobsen P, Bojesen SE, Nordestgaard B. Genetically low vitamin D concentrations and increased mortality: mendelian randomisation analysis in three large cohorts. BMJ 2014; 349 doi: http://dx.doi.org/10.1136/bmj.g6330 HUOM! katso myös linkiissä oleva video.

  Kassi EN, Stavropoulos S, Kokkoris P, et al. Smoking is a significant determinant of low serum vitamin D in young and middle-aged healthy males. Hormones (Athens). 2014 Nov 5. doi: 10.14310/horm.2002.1521.


  Boonpiyathad T, Pradubpongsa P, Sangasapaviriya A. Vitamin d supplements improve urticaria symptoms and quality of life in chronic spontaneous urticaria patients: a prospective case-control study. Dermatoendocrinology. 2014 Jul 16;6:e29727. doi: 10.4161/derm.29727. eCollection 2014.

  Nasri H, Behradmanesh S, Maghsoudi AR, et al. Efficacy of supplementary vitamin D on improvement of glycemic parameters in patients with type 2 diabetes mellitus; a randomized double blind clinical trial. Journal of Renal Injury Prevention. 2013 Nov 30;3(1):31-4. doi: 10.12861/jrip.2014.10. eCollection 2014.
  Maser R, Lenhard J, Pohlig R. Vitamin D Insufficiency is Associated with Reduced Parasympathetic Nerve Fiber Function in Type 2 Diabetes. Endocrine Practice, 2014. Free Full Text pdf

  Zeichner SB, Koru-Sengul T, Shah N, et al. Improved Clinical Outcomes Associated With Vitamin D Supplementation During Adjuvant Chemotherapy in Patients With HER2+ Nonmetastatic Breast Cancer. Clinical Breast Cancer. 2014
  DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.clbc.2014.08.001

  Tak YJ, Lee JG, Kim YJ, et al. 25-Hydroxyvitamin D and Its Relationship with Autonomic Dysfunction Using Time- and Frequency-Domain Parameters of Heart Rate Variability in Korean Populations: A Cross-Sectional Study. Nutrients. 2014 Oct 16;6(10):4373-4388. PubMed
  Evans R, Downes M. Vitamin D boosts cancer treatment. Nature 2 Oct 2014;514:8 doi:10.1038/514008d

  Jalkanen A, Kauko T, Turpeinen U, Hämäläinen E, Airas L. Multiple sclerosis and vitamin D during pregnancy and lactation. Acta Neurologica Scandinavica. 2014 Sep 12. doi: 10.1111/ane.12306.
  Khaw, K-T, Luben R, Wareham N. Serum 25-hydroxyvitamin D, mortality, and incident cardiovascular disease, respiratory disease, cancers, and fractures: a 13-y prospective population study American Journal of Clinical Nutrition November 2014 ajcn.086413; First published online September 17, 2014.doi:10.3945/ajcn.114.086413
  Knekt P, Sääksjärvi K, Järvinen R, ym. Serum 25-Hydroxyvitamin D Concentration and Risk of Dementia. Epidemiology. 2014 Sep 11. [Epub ahead of print]

  Weyland PG, Grant WB, Howie-Esquivel J. Does Sufficient Evidence Exist to Support a Causal Association between Vitamin D Status and Cardiovascular Disease Risk? An Assessment Using Hill's Criteria for Causality. Nutrients. 2014 Sep 2;6(9):3403-3430. Free Full Text pdf

  Joshi A, Bhadade R, Varthakavi PK, et al. Vitamin D deficiency is associated with increased mortality in critically ill patients especially in those requiring ventilatory support.
  Indian Journal of Endocrinology and Metabolism. 2014 Jul;18(4):511-5. doi: 10.4103/2230-8210.137504.

  Kalkan GY1, Gür M, Koyunsever NY, et al. Serum 25-Hydroxyvitamin D Level and Aortic Intima-Media Thickness in Patients Without Clinical Manifestation of Atherosclerotic Cardiovascular Disease. Journal of Clinical Laboratory Analysis. 2014 Aug 17. doi: 10.1002/jcla.21770.
  Dhaliwal R, Mikhail M, Feuerman M, Aloia JF. The Vitamin D Dose Response in Obesity. Endocrine Practice. 2014 Aug 6:1-25. [Epub ahead of print]
  Vitamin D and Bone Health: A Practical Clinical Guideline for Patient Management. National Osteoporosis Society (UK) 2014. Free Full Text

  Sahota O. Understanding vitamin D deficiency. Age Ageing (2014) doi: 10.1093/ageing/afu104 First published online: July 28, 2014

  Feldman F1, Moore C, da Silva L, et al. Effectiveness and Safety of a High-Dose Weekly Vitamin D (20,000 IU) Protocol in Older Adults Living in Residential Care.
  Journal of American Geriatric Society. 2014 Jul 15. doi: 10.1111/jgs.12927. [Epub ahead of print]

  Beaudart C, Buckinx F, Rabenda V, et al. The effects of vitamin D on skeletal muscle strength, muscle mass and muscle power: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Journal of Clinical Endocrinology and Metabbolism. 2014 Jul 17:jc20141742. Abstract
  Liu G, Lu L, Sun Q, et al. Poor Vitamin D Status Is Prospectively Associated with Greater Muscle Mass Loss in Middle-Aged and Elderly Chinese Individuals. Journal of Academy of Nutrition and Dietetics. 2014 Jul 15. pii: S2212-2672(14)00597-8. doi: 10.1016/j.jand.2014.05.012.
  Heller JE, Thomas JJ, Hollis BW, Larson-Meyer DE. Relation Between Vitamin D Status and Body Composition in Collegiate Athletes. Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2014 Jul 14. PubMed

  Koundourakis NE, Androulakis NE, Malliaraki N, Margioris AN. Vitamin d and exercise performance in professional soccer players.
  PLoS One. 2014 Jul 3;9(7):e101659. doi: 10.1371/journal.pone.0101659. eCollection 2014.

  Yin K, Agrawal DK. Vitamin D and inflammatory diseases. Journal of Inflammation Research. 2014 May 29;7:69-87. doi: 10.2147/JIR.S63898. eCollection 2014. Review. Full Free text

  Sorkin JD, Vasaitis TS, Streeten E, et al. Evidence for Threshold Effects of 25-Hydroxyvitamin D on Glucose Tolerance and Insulin Resistance in Black and White Obese Postmenopausal Women. Journal of  Nutrition. 2014 May;144. 
  Free Full Text
  Oude Voshaar RC, Derks WJ, Comijs HC, et al. Antidepressants differentially related to 1,25-(OH)2 vitamin D3 and 25-(OH) vitamin D3 in late-life depression. Translational Psychiatry. 2014 Apr 15;4:e383. doi: 10.1038/tp.2014.14. Free Full Text
  Spedding S. Vitamin D and Depression: A Systematic Review and Meta-Analysis Comparing Studies with and without Biological Flaws. Nutrients. 2014 Apr 11;6(4):1501-18. doi: 10.3390/nu6041501.
  Walker GE, Ricotti R, Roccio M, et al. Pediatric Obesity and Vitamin D Deficiency: A Proteomic Approach Identifies Multimeric Adiponectin as a Key Link between These Conditions. PLoS ONE 2014;9(1): e83685.doi:10.1371/journal.pone.0083685
  Zheng Y, Zhu J, Zhou M, et al. Meta-Analysis of Long-Term Vitamin D Supplementation on Overall Mortality. PlosOne December 03, 2013 DOI: 10.1371/journal.pone.0082109

  Naesgaard PA, León de la Fuente RA, Nilsen ST, et al. Vitamin d predicts all-cause and cardiac mortality in females with suspected acute coronary syndrome: a comparison with brain natriuretic Peptide and high-sensitivity C-reactive protein. Cardiology Research and Practice. 2013;2013:398034. doi: 10.1155/2013/398034.
  Quraishi SA, Bittner EA, Baum L, et al. Association between preoperative 25-hydroxyvitamin D level and hospital-acquired infections following Roux-en-Y gastric bypass surgery. JAMA Surgery 2013; DOI: 10.1001/jamasurg.2013.3176
  Ku YC, Liu ME, Ku CS, et al. Relationship between vitamin D deficiency and cardiovascular disease. World Journal of Cardiology. 2013 Sep 26;5(9):337-346. Review. Free Ful Text

  Deng X, Song Y, Manson JE, et al. Magnesium, vitamin D status and mortality: results from US National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) 2001 to 2006 and NHANES III. BMC Med. 2013 Aug 27;11(1):187. Free Full Text pdf

  Kasi Visweswaran R, Lekha H. Extraskeletal effects and manifestations of Vitamin D deficiency. Indian J Endocrinol Metab. 2013 Jul-Aug; 17(4): 602–610. doi: 10.4103/2230-8210.113750
  Hossein-nezhad A, Holick MF. Vitamin D for Health: A Global Perspective. Mayo Clinic Proceedings 2013;88(7):720-755 Free Full Text
  Rush L, McCartney G, Walsh D, Mackay D. Vitamin D and subsequent all-age and premature mortality: a systematic review. BMC Public Health. 2013 Jul 24;13(1):679. Free Full Text

  Prietl B, Treiber G, Pieber TR, Amrein K. Vitamin D and Immune Function. Nutrients. 2013 Jul 5;5(7):2502-21. doi: 10.3390/nu5072502. Free Full Text

  Thomson J, Emberson J, Hill M, et al. Vitamin D and risk of death from vascular and non-vascular causes in the Whitehall study and meta-analyses of 12 000 deaths. European Heart Journal. In printdoi:10.1093/eurheartj/ehs426
  Bell DS. Reversal of the Symptoms of Diabetic Neuropathy through Correction of Vitamin D Deficiency in a Type 1 Diabetic Patient. Case Reports in Endocrinology. 2012;2012:165056. Free Full Text
  Wacker M, Holick MF. Vitamin D: effects on skeletal and extraskeletal health and the need for supplementation. Nutrients. 2013 Jan 10;5(1):111-48. doi: 10.3390/nu5010111 Free Full Text

  Ei kommentteja:

  Lähetä kommentti

  You are welcome to show your opinion here!