lauantai 7. toukokuuta 2016

Suositussa jodisuolassa alumiinia – valmistaja lääkejätti Akzo Nobel N.V





Suositussa jodisuolassa alumiinia – valmistaja lääkejätti




Valtion ravitsemusneuvottelukunta käynnisti kansalliset joditalkoot
uudistaessaan jodioidun suolan käyttösuositusta koskemaan kaikkea ruuanvalmistusta.
Jodioitua suolaa on viime syksystä asti lisätty koulu- ja laitosruokaan, leipomotuotteisiin sekä eineksiin.

Tarkoitus on torjua jodinpuutosta, joka on yleinen suomalaisilla.


Jodioidun suolan lisääminen suomalaisten ruokiin tarkoittaa jodin lisäksi lisäaineiden ilmestymistä lautasille — sitä ei tosin välttämättä kerrota tuoteselosteessa.


Kemikaalitutka tarkasteli espoolaisen päiväkodin ruokalistaa ja havaitsi, että
jodioidun suolan läsnäolo ruuassa voidaan merkitä kahdella tavalla. 


Keittojen kohdalla suolan sisältämät lisäaineet on ilmoitettu E-koodein. Leivän kohdalla sen sijaan ei kerrota jodioidun suolan mahdollisista lisäaineista.


Jodioidut suolat ja niiden lisäaineet

Valtion ravitsemusneuvottelukunnan mukaan käytetyssä suolassa tulisi olla jodia 25 μg/g.
Kemikaalitutka tarkasteli markkinoiden suosituimpien jodioitujen suolapakkausten merkintöjä ja havaitsi, että jodioidut suolat sisältävät lisäaineita.
Markkinoiden suosituimmat suolat, joissa on 25 mg/kg ovat:
  • Jozo – Jodioitu suola: paakkuuntumisenestoaineet E554 ja E535, kaliumjodidi
  • Meira – Jodioitu hieno merisuola: kaliumjodidi ja paakkuuntumisenestoaine E 535
Ainakin nämä jodioidut suolat sisältävät lisäaineita.
Molemmat suolat sisältävät lisäainetta E 353, joka on ferrosyanidi.

Yozo-suola sisältää sen lisäksi lisäainetta E 554, joka on natriumalumiinisilikaatti.


Merkitäänkö jodioidun suolan lisäaineet aina tuoteselosteeseen?

Valtion ravitsemusneuvottelukunnan suositus jättää epäselväksi, onko suolan lisäaineita merkittävä ainesosaluetteloon.
Jodioidun suolan käytöstä tehdään merkintä tuotteen pakkausmerkintöihin ainesosaluetteloon ”jodioitu suola” tai ”suola (suola, jodi)”.
Yksi joditalkoisiin ilmoittautuneista on Fazer. Puikula-leipien ainesosaluettelossa on merkitty suolan käyttö suunnilleen Valtion ravitsemusneuvottelukunnan ohjeen mukaan. Suolan mahdollisista lisäaineista ei ole mainintaa. On toki mahdollista että Fazerin käyttämä suola ei siis sisällä mitään lisäaineita.
Kuluttajille lisäaineita sisältämättömiä, jodioituja suolavaihtoehtoja on kuitenkin huonosti tarjolla.


Tarvitaanko alumiinia yhtään lisää lasten lautasille?

EFSA:n (European Food Safety Authority / EU:n elintarviketurvallisuusvirasto) tutkimuksen mukaan alumiinia sisältävien lisäaineiden käyttö ylitti suositellut rajat. Etenkin lasten ja nuorten alumiinin saanti on huolestuttavalla tasolla. Evira julkaisi aiheesta tiedotteen 18.1. 2016.


Poimintoja EFSA:n lausunnosta, joka arvioi elintarvikkeiden sisältämän alumiinin turvallisuutta

  • alumiini kertyy elimistöön
  • lautakunta päätyi antamaan siedettävän viikkosaannin (TWI) päivittäisen saantiarvon sijasta
  • siedettävän viikkosaannin arvoksi määriteltiin 1 mg painokiloa kohti
  • asiantuntijoiden arvion mukaan alumiinin saanti voi ylittää TWI:n huomattavalla osalla Euroopan väestöä
  • lapsilla ja nuorilla maksimisaanti oli 0,7 – 2,3 mg painokiloa kohti, mikä on ylärajalla tai ylittää jopa kaksinkertaisesti suosituksen
  • alumiinilla on epäilty olevan yhteys Alzheimerin tautiin ja muihin ihmisten hermostoa rappeuttaviin degeneratiivisiin tauteihin
Alumiinia saadaan lisäaineiden lisäksi viljasta, sekä etenkin alumiinisten paistopeltien kanssa kosketuksissa olevista leipomotuotteista, kekseistä ja eineksistä. Myös alumiinisista astioista ja esimerkiksi alumiinifoliosta voi liueta alumiinia ruokaan.
Kemikaalitutka on lähettänyt Eviralle joulukuussa 2015 kyselyn. Kemikaalitutka haluaisi tietää, onko jodioidun suolan lisäämisen vaikutuksia alumiinin siedettävään viikkosaantiin pohdittu ja tulisiko suositusta tarkentaa etenkin lapsille valmistettujen ruokien kohdalla. Lisäksi Kemikaalitutka kysyi, pitääkö suolan lisäaineet ilmoittaa ruuan ainesosaluettelossa. Kemikaalitutka ei ole vielä saanut vastausta.
Jozo-suolan kohdalla kiinnostavaa on, että suolaa valmistaa monikansallinen yritys, jonka liikevaihdosta neljännes muodostuu lääkkeiden myynnistä.



Akzo Nobel N.V. on monikansallinen yritys, joka toimii

lääketeollisuudenpinnoitteiden ja kemianteollisuuden aloilla.
Sen pääkonttori on 
ArnhemissaAlankomaissa, mutta toimintaa on yli 80 maassa ja työntekijöitä yli 50 000.[2] Liikevaihdosta neljännes on lääkkeitä, 40 prosenttia pinnoitteita ja loput muita
kemikaaleja. Suomessa toimii viisi konsernin yritystä, jotka edustavat kaikkia kolmea liiketoiminta-aluetta.
Yrityksen juuret juontavat Tanskaan, missä perustettiin vuonna 1777 maalitehdas Det Holmbladske Selskab, ja Hollantiin, jossa aloitti vuonna 1792 lakkatehdas Sikkens Lakken. Vuonna 1994 monialayritysrypäs yhdistyi Nobel Industries -yrityksen kanssa[3] niin että aseet jäivät Boforsiin,
muut alat uuteen Akzo Nobeliin.


https://fi.wikipedia.org/wiki/AkzoNobel
http://www.kemikaalitutka.fi/2016/01/31/alumiinia-suositussa-suolassa/
Lähteet:

What Is the Use of Sodium Aluminum Silicate in Food?

 | By 
What Is the Use of Sodium Aluminum Silicate in Food?
A bowl of coffee grounds. Photo Credit aengkiak/iStock/Getty Images

Sodium aluminum silicate is one of the hundreds of food additives that manufacturers use to improve certain qualities of their product to appeal to consumers. An additive has no nutritional value of its own, but may improve other aspects of food, such as color, flavor, texture or shelf life. Sodium aluminum silicate is widely used in food as an anticaking agent.
Definition

Sodium aluminum silicate occurs naturally as an acid salt combination of silicon, sodium, aluminum and oxygen. For use in foods, it is produced synthetically in a variety of chemical compositions to suit different applications. It usually consists of colorless, odorless crystals with the labeling standard food additive code number E554. This code indicates that it is generally recognized as safe in foods but limited in standardized foods, according to the Food and Drug Administration. Many other anticaking agents exist and are designated within the food additive code range E530 to E578.

Uses in Food

As an anticaking agent, sodium aluminum silicate helps prevent dry foods from clumping, forming semi-solid or solid lumps. Processing of foods often includes mixing dry powders together. Anticaking agents absorb excess moisture and may also coat particles to make them water repellent. This reduces the formation of clumps or lumps by ensuring that all dry ingredients mix together uniformly. The free-flowing food product then better survives packaging, transport and shelf life until you purchase and consume it.
Common Foods
You often encounter sodium aluminum silicate in dried or powdered milk substitutes, sugar products, dried whole eggs and dried egg yolks, grated cheese and flours. Look for it on the label of powdered or granulated foods in general. For instance, you may find it in coffee, cocoa or soup powders in vending machines, baking powder, cake mixes, instant soup powders and chocolate beverage powders.

Cautions

Although considered useful and safe in small quantities, food additives may cause adverse reactions in some people. The GRAS/FS designation of sodium aluminum silicate indicates that it is generally recognized as safe in foods, but limited in certain standardized foods. It is restricted to less than 2 percent in dried whole eggs and egg yolks and grated cheese, according to the FDA. 

The list of GRAS additives, generally recognized as safe, contains more than 600 ingredients and is regularly reviewed as technology advances and new research becomes available. If you are sensitive to sodium aluminum silicate or choose to avoid consumption of aluminum for other reasons, examine food labels for its other names. It may be called aluminum sodium salt, sodium silicoaluminate, aluminum sodium silicate or sodium salt.

http://www.livestrong.com/article/539133-what-is-the-use-of-sodium-aluminum-silicate-in-food/
____
________
___
___
___
___
___
___
___
___
___

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

You are welcome to show your opinion here!