Pekka Puskan rasvaopit joutavat romukoppaan

Pekka Puskan rasvaopit joutavat romukoppaan

Päivitetty 17.6.2014

Pekka Puskan ja Mikael Fogelholmin edustamat opit "kovien" tyydytettyjen maaeläinrasvojen vaarallisuudesta tyrmätään jälleen kerran suuressa koontitutkimuksessa, meta-analyysissa.

Sen julkaisi sisätautilääkäreiden ammattilehti. Se ei myöskään tue Puskan ja ravitsemustieteilijöiden väitteitä ns. pehmeiden rasvojen, margariinien ja rypsiöljyn sydäntä ja verisuonia suojaavista vaikutuksista. Tämä on jo kolmas suuri koontitutkimus, joka tyrmää dogmin maaeläinrasvojen vaarallisuudesta terveydelle. "Kolmas kerta toden sanoo." Ravitsemustieteeltä on nyt vedetty lopullisesti matto alta.


Analyysissa tarkasteltiin kymmeniä ravitsemustutkimuksia, joihin oli osallistunut yli 650 000 ihmistä. Niissä oli selvitetty osallistujien erilaisten rasvojen saantia ravinnosta ja ravintolisistä. 

Tutkimukset eivät tue väitteitä voin, kerman ja muun tyydytetyn rasvan haitallisuudesta eivätkä ns. pehmeiden rasvojen hyödyistä sydänterveydelle. Analyysi horjuttaa uskoa ravitsemussuosituksiin, jotka ovat jo yli 40 vuotta korostaneet tyydytetyn rasvan ja kolesterolin vaaroja ja pehmeiden rasvojen etuja.
Tämä on jo kolmas suuri meta-analyysi, jossa nykyiset rasvaopit tyrmätään tieteellisesti.
Yhdysvaltain terveysviraston ja Harvardin yliopiston tutkijat julkaisivat jo vuonna 2010 jättisuuren meta-analyysin, jonka mukaan tyydytetty rasva ei aiheuta valtimotauteja.
Yhteensä 21 hyvin tehdyssä tutkimuksessa oli seurattu 5–23 vuotta ruokavalion vaikutusta lähes 350 000 henkilön verisuoniterveyteen. Seurannan aikana 11 006 henkilöä sai sepelvaltimotaudin tai aivohalvauksen.
Tyydytetyn rasvan syönti ei korreloinut mitenkään valtimotauteihin.
Raportin julkaisi maailman johtava ravitsemuslääketieteen lehti American Journal of Clinical Nutrition (Siri-Tarino ym. 2010). Tulos vahvisti vuonna 2009 julkaistun meta-analyysin päätelmiä:

Rasvainen ruoka ei aiheuta eikä lisää valtimotauteja (Skieff ja Miller 2009).
Farmasian tohtori James Dinicolantonion pääkirjoitus Open Heart -lehdessä (5.3.2014) osoittaa niin ikään, että voin vaihtaminen margariineihin ja kasvinsiemenöljyjen (mm. rypsiöljyn) mainostaminen sydänystävällisinä aineina perustuu virheellisiin oletuksiin ja uskomuksiin. Vastikään uudistetut ravitsemussuositukset ovatkin siis vaarallista "uskomushoitoa".
Maailman terveysjärjestö (WHO) ja Maailman elintarvikejärjestö (FAO) tyrmäävät raportissaan rasva-valtimotauti -teorian: “Tyydytettyjen rasvojen saanti ei liittynyt merkittävästi sepelvaltimotautikuolleisuuteen...” ja “Tyydytetyn rasvan saanti ei liittynyt sepelvaltimotautitapahtumiin, kuten sydänkohtauksiin…
Time Magazine myöntää nyt, että se johti lukioitaan harhaan 30 vuotta sitten, menemällä mukaan rasvalla pelotteluun ja sai amerikkalaiset kammoamaan eläinrasvaa.

Katso video (5 min).


Näitä suosituksia ei voi enää hyvällä omallatunnolla puolustella tai perustella tieteellä.
Pari vuotta sitten tapahtunut läpimurto sydäntutkimuksessa paljasti, että verisuonen seinämän tulehdus on todellinen syy sydän- ja verisuonitauteihin.
Tämä on vähitellen johtamassa suureen muutokseen sydän- ja verisuonitautien hoitokeinoissa.

Uusi käsitys valtimonkovettumataudin synnystä 














Valtimoiden kovettuminen alkaa usein jo varhain, eliniän toisella vuosikymmenellä. Syynä voi olla  mikrobi-infektioiden käynnistämä hiljainen tulehdus (inflammaatio), joka on jäänyt päälle, koska elimistö ei ole kyennyt sammuttamaan sitä.
- Tila etenee kauan oireettomana, kunnes jonakin päivänä ilmaantuu oireita:
puristavaa rintakipua, hengenahdistusta, katkokävelyä tai muita oireita.

 Kari Poikosen
 väitöskirja (Oulun yliopisto 2010) vahvistaa käsitystä siitä, että valtimonkovettumatauti (ateroskleroosi) johtuu infektioista, tässä tapauksessa klamydiasta. Valtimotautien mikrobiteoria saa tukea myös Northern Manhattan Studysta, joka osoitti yhteyden aikaisemmin sairastettujen virus- ja bakteeri-infektioiden ja aivohalvauksen välillä.
Suomen sydänliitto uskottelee, että valtimonkovetustaudin syy olisivat ravinnon "kovat rasvat" ja kolesteroli. Sen teorian mukaan sairaus syntyisi yksinkertaisesti siten, että kolesterolia ja muuta "töhkää" kertyy suonen sisäpintaan ja mekaanisesti ahtauttaa suonen läpimittaa ja vaikeuttaa siten verenkiertoa.

Dogmi tyydytetyn rasvan vaaroista on nyt kuitenkin kumottu jo kolmessa jättisuuressa meta-analysissä, joihin on koottu kaikki pätevä tieteellinen tietämys tässä asiassa.
Vähärasvaisen ruokavalion suositteleminen ja voin vaihtaminen margariiniin ei ole perustunut tieteeseen vaan uskomuksiin (DiNicolantonio 2014).
Vhh-ruokavalion edut diabeetikoille on juuri vahvistettu ruotsalaisessa kliinisessä tutkimuksessa (Johasson ym. 2014).

 Tosiasiassa
 taudin (arterioskleroosin) pääsyynä onkin hidas, matala-asteinen krooninen tulehdustila, jossa tulehdussytokiinit ovat koholla. Syynä tulehdustilaan ovat todennäköisesti aikaisemmin sairastetut virus-, bakteeri-, klamydia- ja muut infektiot, jotka ovat käynnistäneet immuunijärjestelmän puolustusreaktion. Joillakin ihmisillä se jää "päälle", koska elimistö ei kykene sammuttamaan inflammaatiota infektion jälkeen. Tulehduksen synnyssä on syöjäsoluilla eli makrofageilla keskeinen osuus.
Ne syövät mikrobeja ja kolesterolia, jolloin ne turpoavat ns. vaahtosoluiksi.
Vaahtosolut itsessään eivät ole vaarallisia, mutta kun ne tunkeutuvat valtimon seinämän endoteelikerroksen alle, ne alkavat paksuntaa seinämää, joka jäykistyy ja ahtautuu. Myös geenivirheet ovat mukana kuvassa: Ne hajottavat verisuonten seinämistä tulehdusta estäviä EET-rasvahappoja (lue lisää). Tulehdusta voidaan vaimentaa nauttimalla ruoan lisänä B6- ja D-vitamiineja, berberiiniä, E-EPAa ja karnosiinia (lue lisää). 
Valtimoiden ahtautuminen ja jäykistyminen eivät johdu ravinnon tyydytetyistä rasvoista, vaan hiljaisesta kroonisesta tulehdusreaktiosta valtimoiden sisäpinnan endoteelikerroksessa.  

Foam Cells are fat-laden immune cells of the type macrophage. They are an indication of plaque-build up, or atherosclerosis, which is commonly associated with increased risk of heart attack and stroke.
Foam cells are formed when the body sends macrophages to the location of a fatty deposit on the blood vessel walls.[1] The macrophage surrounds the fatty material in an attempt to destroy it. The cell becomes filled with lipids (fats). The lipids surrounded by the macrophage give it a “foamy” appearance.
_
_

   

Tunnettu lääkäri paljastaa sydän- ja verisuonitautien todellisen syyn


Usein lääkäreille muodostuu vuosien kokemuksen, työn, tiedon ja vaikutusvallan karttumisen myötä suuri ego, mikä tekee vaikeaksi tunnustaa olevansa väärässä. Lääkäri Dwight Lundell on toiminut sydänkirurgina 25 vuotta ja tehnyt yli 5000 avosydänleikkausta toimiessaan Banner-sydänsairaalan johtavana lääkärinä ja kirurgian ylilääkärinä sekä oman praktiikkansa parissa Arizonassa.
Vuosikymmenien ajan hän toisteli samoja vakiintuneita oppeja ruokavaliosta muiden lääkärien kanssa, mutta nyt hän haluaa paljastaa vuosikymmeniä kestäneen valheen kolesterolista sydäntautien syntipukkina, mistä hän on myös kirjoittanut kirjankin.

Alan johtavia lääkäreitä pidetään oppi-isinä ja mentoreina. He ovat yhteisrintamassa väittäneet sydän- ja verisuonitautien johtuvan korkeasta kolesterolista vedoten tieteellisiin tutkimuksiin ja artikkeleihin sekä toistuviin koulutusseminaareihin. Ainoa hyväksyttävä hoitokeino oli määrätä kolesterolilääkkeitä ja vähentää huomattavasti rasvan osuutta ruokavaliossa. Jälkimmäisen piti tietysti vähentää kolesterolia ja altistumista sydän- ja verisuonitaudeille. Näistä käytännöistä poikkeamista pidettiin kerettiläisyytenä ja saattoi johtaa jopa virkavirhesyytteeseen. 
Yksinkertaistettuna ilman verenkierrossa olevaa tulehdusta kolesteroli ei voi mitenkään kerääntyä verisuonen seinämään ja tukkia verenkiertoa aiheuttaen sydänkohtauksia ja valtimosairauksia.

Tulehduksitta kolesteroli kulkisi kehon läpi, kuten luonto on suunnitellut. Yksinkertainen tulehdus aiheuttaa kolesterolin kertymisen verisuonien seinämiin. Se on kehon luonnollinen puolustuskeino tunkeutujia vastaan, kuten myrkyt, bakteerit ja virukset. Kehossa esiintyy normaalistikin tulehduksia, mutta ne ovat lyhytkestoisia ja täydellisesti tasapainossa puolustaessaan kehoa näitä tunkeilijoita vastaan. Jos kuitenkin altistamme jatkuvasti elimistömme myrkyille ja lisäaineille, joita kehomme ei ole suunniteltu käsittelemään, aiheutamme kroonisen tulehduksen tilan. Krooninen tulehdus on aivan yhtä haitallinen kuin akuutti tulehdus on hyödyllinen.
Olemme seuranneet suositeltuja ruokavaliosuosituksia, jotka ovat vähärasvaisia ja sisältävät suuria määriä sokereita ja monityydyttymättömiä rasvahappoja, jotka vastoin tietoamme jatkuvasti vahingoittavat verisuoniamme. - Tämä toistuva verisuonien vaurioituminen aiheuttaa kroonisen tulehduksen ja johtaa sydän- ja verisuonitauteihin sekä aiheuttaa diabetesta ja lihavuutta.
Huolimatta siitä, onko tulehduksen synty sisäinen, vai ulkoinen, prosessi on sama.
Tuhansien ihmisten tulehtuneita verisuonia nähnyt lääkäri kertoo niiden näyttävän siltä kuin suonen seinämää olisi hangattu toistuvasti harjalla. Monta kertaa päivässä, joka päivä, syömämme ruoka aiheuttaa pieniä vaurioita verisuonissamme ja keho taistelee jatkuvasti ja tarkoituksenmukaisesti tulehduksella vaurioita vastaan.

Vaikka makea leivonnainen maistuu meistä ihanalta, kehomme nousee hälytystilaan, ikään kuin tunkeilija olisi julistanut sodan. Sokerilla ja makeutusaineilla tai teollisilla omega-6 rasvoilla hyvin säilyviksi kyllästetyt ruoat ovat muodostaneet pääpainon amerikkalaisten ruokavaliosta jo 60 vuotta. Nämä kaikille tutut teolliset ruoat ovat hitaasti myrkyttäneet meidät kaikki. 
 Miten nämä tavalliset ruoat voivat aiheuttaa toistuvia tulehduksia, jotka tekevät meidät hyvin sairaaksi?
Elimistön saadessa sokeria verensokeri nousee nopeasti ja haima alkaa erittää insuliinia nopeuttaakseen sokerin imeytymistä soluihin energiavarastoksi.
- Jos solu on jo täysi, eikä tarvitse glukoosia, se torjuu ylimääräisen sokerin, ettei solun toiminta häiriinny ja lisääntynyt insuliinin eritys johtaa glukoosin muuttumiseen rasvavarastoksi.
Tämä liittyy tulehduksiin veren sokeritasapainon kautta, joka pysyy hyvin kapealla alueella.
Ylimääräiset sokerimolekyylit tarttuvat erilaisiin proteiineihin, jotka vuorostaan vahingoittavat verisuonten seinämiä. Toistuvat vauriot verisuonien seinämissä aiheuttavat tulehduksen. Kun verensokeria lisätään nopeasti monia kertoja päivässä joka päivä, on se sama kuin hieroisi verisuonia hiekkapaperilla sisältä päin. 
 Tilannetta pahentaa vielä ihmisten lisääntynyt ylipaino, jossa turvonneet rasvasolut vapauttavat tulehdusta edistäviä kemikaaleja, jotka pahentavat korkean verensokerin aiheuttamia vaurioita. Jokapäiväisistä ruokatuotteista alkaa elimistöä tuhoava kierre, joka johtaa sydän- ja verisuonisairauksiin, korkeaan verenpaineeseen, diabetekseenja lopulta Alzheimerin tautiin, jos tulehduskierre jatkuu pitkään hoitamattomana.
On tosiasia, että mitä enemmän syömme päivittäin teollisesti valmistettuja ja käsiteltyjä eineksiä, sitä herkemmin laukaisemme tulehduksia elimistössämme joka päivä. Ihmisen elimistö ei  pysty, eikä sitä ole suunniteltu, käsittelemään sokereilla ja omega-6 rasvoilla kyllästettyjä eineksiä.
Tulehdusten vähentämiseen on vain yksi keino: palata lähemmäksi ruoan luonnollista alkuperää ja tilaa.
Lihasten rakennusaineeksi pitää syödä proteiinia. Sokerina pitäisi nauttia mahdollisimman luonnollisia monimutkaisia sokereita, kuten hedelmistä ja kasviksista saatavat. Ruokavaliosta pitää poistaa, tai vähentää, tulehduksia aiheuttavat omega-6 rasvat, kuten maissiöljy ja soijaöljy sekä niistä valmistetut ruoat. Yksi ruokalusikallinen maissiöljyä sisältää 7,28 g omega-6:tta, soijaöljy 6,94 g. Näiden sijaan kannattaa käyttää oliiviöljyä tai voita luonnonmukaisesti ruokituista lehmistä.
Ksylitoli on yksi harvoja keinoja ehkäistä lasten korvatulehdusten puhkeamista.
Ksylitolin on tutkimuksissa havaittu vähentävän korvatulehduksia 30 – 40 % säännöllisesti käytettynä. 
Annokseksi suositellaan kahta grammaa eli noin puolta teelusikallista viidesti päivässä.

Ksylitoli glykeeminen indeksi on vain 7, kun vastaava arvo tavallisella sokerilla on 68. Ksylitoli nostaa siis verensokeria erittäin hitaasti, mistä syystä se soveltuu makeuttajaksi myös diabeetikoiden ruokavalioon. 
 Eläinrasvat sisältävät alle 20 % omega-6:tta ja ovat paljon vähemmän todennäköisiä tulehdusten aiheuttajia kuin niin sanotut terveysrasvat, eli monityydyttymättömät.

 Kolesteroliteoria johti rasvattomien tai vähärasvaisten ruokavalioiden suosituksiin, jotka puolestaan loivat kokonaisen einesteollisuuden, joka on jo vuosikymmenien ajan aiheuttanut tulehduksia epidemian lailla.

Lääketiede teki hirvittävän virheen alkaessaan suositella ihmisille tyydyttyneiden eläinrasvojen välttämistä ja omega-6 kasvirasvojen suosimista. Nyt käsissämme on verisuonitulehdusten epidemia, joka johtaa sydän- ja verisuonitauteihin ja muihin salakavalasti tappaviin tauteihin.

Jokaisen pitäisi valita ruokia, joita isoäiti valmisti itse tuoreista raaka-aineista ja välttää supermarketista ostettavia teollisia eineksiä. Poistamalla ruokavaliosta tulehdusta aiheuttavat ruoat ja lisäämällä välttämättömiä ravintoaineita tuoreista luonnollisista raaka-aineista voimme parantaa vuosien länsimaisen ruokavalion aiheuttamat vauriot verisuonissamme ja kehossamme.
_
Dr. Dwight Lundell is the past Chief of Staff and Chief of Surgery at Banner Heart Hospital , Mesa , AZ. His private practice, Cardiac Care Center was in Mesa, AZ. Recently Dr. Lundell left surgery to focus on the nutritional treatment of heart disease. He is the founder of Healthy Humans Foundation that promotes human health with a focus on helping large corporations promote wellness.  


_________________


Ravitsemus ja terveys

Tutkittua ravitsemustietoa ja myyttien murtamista selkokielellä

Erkki Vartiainen, missä on näyttö voita vastaan?

Päivitetty 4.10. – Vartiaisen vastaus alempana.
Erkki Vartiainen, THL:n ylijohtaja totesi YLEn Aamu-TV:ssä 19.9. seuraavasti: ”Kyllä se vanha totuus on se, että tyydyttyneet rasvat, erityisesti voi nostaa veren kolesterolia ja se aiheuttaa sitten sydäninfarkteja ja aivohalvauksia.
Vartiaisen kanta on tutkitun tiedon perusteella kovin erikoinen:
Voi ei ole yhtä kuin tyydyttynyt rasva. Se koostuu useista erilaisista rasvahapoista, joilla on erilaisia vaikutuksia terveyteen. Voin rasvahapoista tyydyttyneitä on noin 69 %. [Fineli]
Väestötutkimuksissa voin käyttö ei ole yhdistynyt sydän- ja verisuonitauteihin. [Elwood]
Voi on kolesterolisuhteen (HDL ja kokonaiskolesteroli) kannalta terveellisempi vaihtoehto kuin hiilihydraatit. [Mensink]
LDL-kolesterolin partikkelijakauman painottuminen pienikokoisiin partikkeleihin tunnetaan vahvaksi sepelvaltimotaudin riskitekijäksi. Voin rasvahapot muokkaavat LDL-kolesterolin partikkelijakaumaa terveellisempään suuntaan. [Sjogren]
Erkki Vartiainen, missä on näyttö kannallenne voin terveyshaitoista? Jos asiantuntijat ovat tästä niin yksimielisiä kuin annatte ymmärtää, niin näyttöä pitäisi olla helppo esittää. Annattehan kansalle epämääräisten teorioiden sijaan kunnollisen selvityksen!
Tämä viesti on lähetetty Vartiaiselle ja YLEn toimitukselle. Lisään myöhemmin Vartiaisen vastauksen tänne, jos hän osaa sellaisen antaa.
Erkki Vartiainen vastaa
Vastauksessaan Vartiainen viittasi pelkästään hänen omaan Suomen Lääkärilehdessä 47/2010 julkaistuun pääkirjoitukseensa ”Mitä rasvaa ja paljonko?”. Kirjoitus ei ole Internetissä vapaasti luettavissa.
Kirjoituksessa on seuraavat neljä lähdeviitettä rasvaan liittyen:
Howell W, McNamara D, Tosca M, Smith B, Gaines J. Plasma lipid and lipoprotein responses to dietary fat and cholesterol: a meta-analysis. Am J Clin Nutr 1997;65:1747–64
Tämä koostetutkimus käsittelee eri rasvojen vaikutusta veren kolesteroliarvoihin. Pääkirjoituksessaan Vartiainen puhuu ainoastaan ”kolesterolipitoisuudesta”, jolla hän ilmeisesti tarkoittaa kokonaiskolesterolia. Vartiainen ei ilmeisesti ole tietoinen, että kokonaiskolesterolia tärkeämpiä seikkoja ovat pienten LDL-hiukkasten määrä, HDL-kolesteroli ja triglyseridit. Voin rasvahapot, kuten kaikki luonnolliset rasvat, parantavat näitä kolesteroliarvoja. Miksi puhua pelkästään ”kolesterolipitoisuudesta”, kun se kertoo hyvin vähän kokonaisriskistä?
Tämän laajan koostetutkimuksen mukaan tyydyttyneellä rasvalla ei ole yhteyttä sydän- ja verisuonitauteihin. Vartiainen kritisoi tulosta, koska hänen mukaansa seurantatutkimusten tutkimusmenetelmissä on ongelmia.
Jakobsen M, O’Reilly E, Heitmann B ym. Major type of dietary fat and risk of coronary heart disease: a pooled analysis of 11 cohort study. Am J Clin Nutr 2009;89:1425–32.
Vartiainen kuitenkin viittaa seurantatutkimusten koostetutkimukseen, jonka mukaan yhdistetty vähäisempi tyydyttyneen rasvan ja suurempi monityydyttymättömän rasvan saanti oli yhteydessä pienempään sydäntapahtumien ja sv-tautikuolemien riskiin. Tässä tapauksessa Vartiainen ei kuitenkaan kritisoinut seurantatutkimuksia niiden menetelmistä, mikä ei ole kovin johdonmukaista.
Voissa on kaikenlaisia rasvahappoja, ei ainoastaan tyydyttyneitä, joten tutkimustulosta ei voi soveltaa voin käyttöön. Lisäksi tässä tutkimuksessa hiilihydraattien saanti oli yhteydessä suurempaan sydäntapahtumien riskiin. Hiilihydraatteja Vartiainen ja THL neuvovat syömään yli puolet energiasta.
Tämä on koostetutkimus kokeellisista tutkimuksista, joissa on todella muutettu koehenkilöiden rasvan syöntiä ja seurattu heidän terveyttään suhteessa vertailuryhmään, joka ei ole tehnyt muutoksia. Tämän tyyppiset tutkimukset ovat todistusarvoltaan parhaimpia. Koosteessa oli mukana 7 tutkimusta, joista viidessä ei rasvamuutoksella ollut vaikutusta terveyteen. Ne loput kaksi tutkimusta, joissa muutos havaittiin, olivat suomalainen mielisairaalatutkimus ja Oslon tutkimus.
Suomalainen mielisairaalatutkimus oli todella huonosti toteutettu ja sen tuloksia ei ole onnistuttu toistamaan muissa tutkimuksissa. Oslon tutkimuksessa tehtiin yhtä aikaa useita ruokavaliomuutoksia, ei pelkästään rasvan syönnin muutosta. Siksi tuloksista ei voida päätellä mitään yksin rasvan syönnin suhteen. Näistä kahdesta tutkimuksesta löytyy lisätietoja tästä blogista ja ravitsemusterapeutti Reijo Laatikaisen blogista (1 2).
Kaiken kaikkiaan vaikuttaa siis siltä, että Erkki Vartiainen ei ole edes tutustunut tutkimuksiin, joihin hän viittaa, ja lisäksi hän ei ymmärrä kokonaiskuvaa ravitsemuksen ja kolesteroliarvojen suhteen. Pyysin useaan kertaan häntä tarkentamaan kantaansa ja keskustelemaan hänen viittaamiensa tutkimusten ongelmista, mutta hän ei suostunut jatkamaan keskustelua aiheesta.
Tutkittu tieto ei tue Erkki Vartiaisen teoriaa voin haitallisuudesta.

https://ravitsemusjaterveys.wordpress.com/2011/10/04/erkki-vartiainen-missa-naytto/


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

You are welcome to show your opinion here!