tiistai 8. joulukuuta 2015

Syöpätautien täydentävä ravitsemushoito



Syöpätautien täydentävä ravitsemushoito 

Tohtori TolonenTuoreimmat terveysuutiset

Joka vuosi noin 30 000 suomalaista sairastuu syöpään. Elossa on noin satatuhatta syöpäpotilasta, joista 60–80 prosenttia käyttää vakiohoitojen rinnalla erilaisia täydentäviä hoitoja. Aikaansa seuraavat lääkärit ovat alkaneet määrätä potilailleen ravintolisiä, etenkin berberiiniä, magnesiumia, melatoniinia, probiootteja, D-vitamiinia, foolihappoa, E-EPAa, karnosiinia, soijan isoflavonoideja ja ubikinonia. Syöpäpotilaan kannattaa perehtyä täydentävään ravitsemushoitoon, sillä sen soveltaminen voi parantaa hänen ennustettaan. Ravintolisät vähentävät "kemoaivon" riskiä. Ravintolisät ehkäisevät kemoterapian (etenkin sisplatinan) aiheuttamia munuais- ja hermostovaurioita. Ravintolisät ehkäisevät ja hoitavat myös syövästä selvinneiden potilaiden väsymystä, ääreishermostovaurioita (neuropatioita), ahdistusta ja masennusta. Jos olet syöpäpotilas, unohda D-vitamiinin viranomaissuositus (10 µg/vrk) ja nauti sitä vähintään 100 µg/vrk, niin että seerumin D-vitamiinin pitoisuus nousee tasolle 125–150 nmol/l (turvaraja on 375 nmol/l).

Kalaöljyn käyttö ravintolisänä ehkäisee rintasyöpää ja parantaa siihen sairastuneiden naisten ennustetta. Kalaöljy vähentää säde- ja kemoterapian haittoja ja ehkäisee hoitojen ja taudin aiheuttamaa sairaalloista laihtumista (kakeksiaa), kirjoittavat amerikkalaiset syöpälääkärit uudessa katsauksessaan (Fabian ym. 2015). Kalaöljy parantaa rintasyöpäpotilaan antioksidanttipuolustusta ja vähentää kemoterapian haittoja, kertoo uusi intialainen tutkimus (Mansara ym. 2015). On siis suorastaan tyhmää jättää kayttämättä tätä luonnonmukaista täydentävää hoitoa.
Muita hyviä uutisia rintasyöpäpotilaille: Vakiohoitojen lisänä nautittu D-vitamiini parantaa eloonjäämistä (HER2+, ei metastaaseja) (Zeichner ym. 2014). Tässä tutkimuksessa D:n viikkoannos oli 10 000 IU eli 250 mikrogrammaa (µg). Potilaista 33 % poti D-vitamiinin vajetta. Älkää hyvät syöpäpotilaat uskoko Ursula Schwabia ja muita ravitsemustieteilijöitä, jotka väittävät, että maidosta muka saisi tarpeeksi D-vitamiinia. Ottakaa D-vitamiinia purkista niin paljon, että seerumin D-vitamiinin pitoisuus nousee 125–150 nanomoliin litrassa (nmol/l).
Noin puolet kaikista syöpäpotilaista voidaan parantaa, joskin on syytä todeta, että eri syöpätaudeilla on hyvin erilainen ennuste. Potilailla on usein aivan liian optimistinen käsitys kemoterapiasta, kirjoittavat syöpälääkärit New England Journal of Medicinessa (Weeks ym. 2012). Useimmat pitkälle edenneitä suolisto- ja keuhkosyöpiä sairastavista potilaista eivät tiedä, ettei kemoterapia todennäköisesti paranna heitä. Samoin ruokatorvisyövän ennuste, leikkauksen ja kemosädehoidon jälkeen on pessimistinen: Vain noin 8 % potilaista on elossa viiden vuoden kuluttua taudin toteamisesta. Mahasyöpäpotilaista vain kolmannes elää yli 5 vuotta.
Kaikki potilaat ja syöpälääkärit eivät näytä tietävän, että ravintolisistä voi olla merkittävää hyötyä tukihoitona. Ravintolisiä on tutkittu ja tutkitaan vilkkaasti tieteellisesti syöpäklinikoissa eri puolilla maailmaa. Erityisesti D-vitamiini (175 µg/vrk) sekä hapetusstressiä ja kroonista matala-asteista tulehdusta (inflammaatiota) vaimentavat ravintolisät, kuten berberiini, E-EPA melatoniini ja ubikinoni ovat hyödyksi. Ubikinoni ja magnesium ehkäisevät mm. sisplatinan aiheuttamia munuaisvaurioita. Suosittelen näitä ravintolisiä kemoterapian aikana ja vielä kauan sen jälkeenkin, sillä esimerkiksi sisplatina poistuu elimistöstä hitaasti useiden kuukausien kuluessa.

Jo vähäinenkin krooninen kudostulehdus – joka ilmenee hs-CRP:n lisääntymisenä 1:stä 3:een mg:aan/l – lisää kuolleisuutta 38 %, kertoo suuri väestötutkimus. Suun kautta nautitut ravintolisät vähentävät kemosädehoidon haittavaikutuksia ja voivat siten parantaa potilaan ennustetta (Sunpaweravong ym. 2013). Suoneen annettu C-vitamiini tehostaa kemoterapiaa ja ehkäisee sen sivuvaikutuksia, osoittaa uusi Kansasin yliopiston tutkimus. Kalaöljyn EPA-rasvahappo ehkäisee ja vaimentaa tulehdusta, joka myllertää syöpäpotilaan elimistössä ja aiheuttaa usein sairaalloista laihtumista (lihaskatoa) (Pappalardo ym. 2015). Havainto puoltaa E-EPA käyttöä syövän tukihoitona.
Antioksidantit voivat olla hyödyksi syöpähoitojen yhteydessä, sanoo syöpätautien professori Michael Phillip Lisanti (Jefferson Medical College, Philadelphia). Antioksidantit ehkäisevät vapaiden radikaalien aiheuttamaa hapetusstressiä, joka ruokkii syöpäsolujen kasvua. Kun hapetusstressi estetään antioksidanteilla, syöpäsolut eivät saa ravintoa, eivätkä ne kykene kasvamaan ja leviämään muualle elimistöön, Lisanti selventää. Berberiini ja kurkumiini tehostavat kemoterapian (5-fluorourisiilin) vaikutusta mahasyövän hoidossa (Panday ym. 2015). E-EPA tehostaa kemoterapiaa keuhkosyövän hoidossa.

"Syöpäsolut ovat loisia, jotka käyttävät hyväkseen hapetusstressiä ja imevät itseensä ravintoaineita muista lähellä olevista terveistä soluista. Näin syöpäsolut saavat ravintoa, jonka avulla ne kasvavat ja lisääntyvät. Paras tapa tappaa syöpäsolut on katkaista hapetusstressin kierre. Antioksidantit ehkäisevät hapetusstressiä, joten ne voivat olla hyödyllisiä aseita taistelussa syöpää vastaan.Meidän on suhtauduttava antioksidantteihin kokonaan uudella tavalla ja alkaa käyttää niitä kemoterapian yhteydessä", sanoo Lisanti.
Esimerkiksi karnosiini on hyödyllinen antioksidantti, joka myös vähentää kemoterapian haittavaikutuksia ja tehostaa syövän vakiohoitoa (Xu ym. 2014). Suosittelen syöpäpotilaalle 1 200 mg karnosiinia päivässä. Myös berberiini on erinomainen antioksidantti ja AMPK:n aktivaattori, joka estää syövän kasvua (Chen ym. 2014). Berberiinin tehokas ja turvallinen päiväannos on 1–1,5 g päivässä.
Karnosiinin ja sinkin yhdistelmä vähentää merkitsevästi ruokatorven tulehdusta keuhkosyöpäpotilailla, jotka saavat radiokemopterapiaa, osoittaa kliininen japanilainen tutkimus. Siihen osallistui 38 potilasta (29 miestä ja 9 naista), joista puolet (19 potilasta) sai karnosiinisinkkiä ja puolet lumetta. Karnosiiniryhmässä ilmeni merkitsevästi vähemmän ruokatorven sätyeilyuvaurioita kuin verrokeilla (Yanase ym. 2015). Tutkimus puoltaa karnosiinisinkin antamista ravintolisänä kemosädehoitoa saaville keuhkosyöpäpotilaille. Muutkin ravintolisät vähentävät syövän vakiohoitojen sivuvaikutuksia. Pidån hyvin valitettavana sitä, etteiovät syöpäläkärit tunne näitä tutkimusia, ja kieltävät potilailla usein kaikkien ravintolisien käytön. Lue lisää tästä linkistä.
D-vitamiini tehostaa syövän hoitoa, eritoten pahamaineisen haimasyövän, kirjoittaa maailman johtava tiedelehti Nature lokakuussa 2014 (Evans ja Downes 2014). Tämä kirjoitus vetää lopullisesti maton vitamiinihoitoja vastustaneiden toimittajien, lääkäreiden, ravitsemustieteilijöiden ja -terapeuttien jalkojen alta.
Syöpäpotilas tarvitsee D-vitamiinia 175 mikrogrammaa (µg) päivässä. Suomessa terveelle keskivertoväestölle annettu saantisuositus on vain 10 µg (yli 60-vuotiaille 20 µg/vrk)Suomessa on saatavana 100 µg:n kapseleita. D-vitamiinin suuri pitoisuus plasmassa parantaa paksusuolisyövän ennustetta leikkauksen jälkeen, kertoo skotlantilaisen Edinburghin yliopiston tutkimus.

D-vitamiini lisää syöpäpotilaan elinpäiviä
Rintasyöpäkirurgi määrää potilailleen D-vitamiinia

Tärkeimpiä syöpäpotilaan ravintolisiä

Norjalainen suurtutkimus osoittaa, että ravintolisien käyttö parantaa syöpäpotilaan ennustetta huomattavasti. 
HYKSin syöpälääkärit ovat tutkineet ja suosittelevat kemoterapiaa saaville potilaille probiootteja (maitohappobakteereita), koska ne vähentävät sytostaattien haittavaikutuksia ja parantavat potilaan yleiskuntoa (lue tutkimus). Uudet pätevät tutkimukset vahvistavat, että myös muut ravintolisät estävät syöpäsolujen kasvua ja leviämistä muualle elimistöön. Esimerkiksi berberiini estää virtsarakkosyövän kasvua ja metastasointia (Yan ym. 2012).
Diabetes on tulehdustauti, joka lisää myös riskiä sairastua syöpään. Tulehdusta ja syöpäsairauden vaaraa aiheuttaa liiallinen omega-6-rasvahappojen saanti suhteessa omega-3:een (Mernitz ym. 2009). Myös syöpätaudeissa vallitsee hiljainen krooninen inflammaatio (Nature Reviews Cancer 2012). Nämä tiedot antavat aihetta suositella kaikille syöpäpotilaille tulehdusta vaimentavia ravintolisiä: berberiiniä, D-vitamiinia, E-EPAa, karnosiinia, ubikinonia jne. 

Kuinka tehokasta kemoterapia todella on?

Vain puolet syöpään sairastuneista ihmisistä paranee, joskin eri maiden välillä on suuria eroja. En usko syöpähoidon ongelmien ratkeavan minun elinaikanani”, sanoi saksalainen syöpätutkija, nobelisti Harald zur Hausen, 72, Helsingin Lääkäripäivillä ja TV:n haastattelussa tammikuussa 2009. ”Solusalpaajilla hoidettujen potilaiden viiden vuoden eloonjäämisluvut ovat pysyneet käytännössä samoina vuosikymmenet. Valitettavasti vain kaksi prosenttia kaikista syövistä antaa vasteen kemoterapiaan”, kirjoittaa kaksinkertaisen nobelistin Linus Paulingin perustama Ortomolecular.org. Syöpälääkäreiden mukaan teho on ”vähän” parempi.
Solusalpaajien (kemoterapian) tarkoitus on tappaa syöpäsolut, mutta ne kykenevät toipumaan ja jatkavat jakaantumistaan, ilmenee British Journal of Cancer -lehdestä. Ihmisen terveitä ja syöpäsoluja käsiteltiin laboratoriossa kolmella eri lääkkeellä, jotka käynnistävät solujen ”itsemurhan” (apoptoosin). Terveet solut tuhoutuivat, mutta syöpäsolut toipuivat, kun lääkkeiden vaikutus lakkasi. ”Syöpäsoluilla on pakotaktiikka, joka auttaa niitä selviämään kemoterapiasta”, sanoo professori Ming-Chiu Fung. ”Tämä löytö avaa silmät etsimään vallan uusia keinoja syövän hoitoon”, kommentoi Britannian syöpäjärjestön tiedottaja Lesley Walker (The Times online).
Kemoterapia (solusalpaajahoito) vaurioittaa aivosoluja, mikä huonontaa potilaiden muistia (lue lisää) ja voi aiheuttaa tasapaino- ja tuntohäiriöitä. Ravintolisät ehkäisevät mm. sisplatinan aiheuttamia munuais- ja hermostovaurioita. Nämä havainnot puoltavat berberiinin, D-vitamiinin, E-EPAn, karnosiinin, magnesiumin, ubikinonin ja fosfoseriinin käyttöä kemoterapian tukena ja sen jälkeen.
Sisplatina aiheuttaa sivuvaikutuksia 28–42 prosentille potilaista. Magnesiumin nauttiminen voi ehkäistä munuaisvaurioita, kirjoittavat japanilaiset syöpälääkärit (Oka ym. 2014).

Omega-3, etyyli-EPA (E-EPA)

Kalaöljyn merkitystä syövän täydentävänä hoitona tutkitaan vilkkaasti eri puolilla. Omega-6/omega-3-rasvahappojen suhteen muutos – lisäämällä reilusti omega-3:n saantia – on eduksi syövässä (Carcinogenesis 2005). Kalaöljy ehkäisee syövän kasvua ja jouduttaa syöpäsolujen ohjelmoitua kuolemaa eli apoptoosia. Norjalaisen tutkimuksen mukaan EPA-rasvahappo ehkäisee leukemiasolujen lisääntymistä (proliferaatiota). Turkkilaisen rottatutkimuksen mukaan kalaöljy vähentää sisplatinan haittavaikutuksia keskus- ja ääreishermostossa (Kamsili ym. 2014). Egyptiläisen rottatutkimuksen mukaan kalaöljy suojaa aivoja sädehoidon aiheuttamalta hapetusstressiltä ja omega-3-rasvahappojen vajeelta (Saada ym. 2014). Englantilaiset syöpäkirurgit suosittelevat kalaöljyn omega-3-rasvahappoja haimasyövän hoitoon (Runer ym. 2015). Englantilainen syöpäbiologian professori Mike Tisdale suosittelee syöpäpotilaille päivittäin 2 grammaa EPAa. Tehokkainta EPAa on E-EPA. Se estää syövän kasvua ja metastasointia (Cancer Science 2005). EPA vaimentaa kudostulehdusta ja ehkäisee syöpäpotilaan lihaskatoa (Pappalardo ym. 2015).

Runsas rasvaisen kalan ja kalaöljy käyttö vähentävät rintasyöpäpotilaiden kuolleisuutta 30–34 % (Khankari ym. 2015). Tutkijat seurasivat 1463 rintasyöpäpotilaan ruokatapoja ja terveydentilaa lähes 15 vuotta, jona aikana 485 potilasta kuoli. Tulokset puoltavat kalaöljyn nauttimista ruoan lisänä.
E-EPA estää keuhkosyöpäsolujen kasvua (Cancer Science 2005). EPA-rasvahapon rinta- ja haimasyöpiä estävät vaikutusmekanismit on selvitetty (lue lisää). Sveitsiläistutkimus kertoo, että kalaöljy tehostaa paksusuolen syövässä sädehoitoa (lue raportti). Saksalaisten ja skotlantilaisten syöpälääkäreiden tutkimusten mukaan kalaöljy nopeuttaa potilaan toipumista leikkauksen jälkeen, kohentaa yleiskuntoa ja ehkäisee syövän leviämistä. Lisäksi omega-3:t, eritoten EPA, ehkäisevät sairaalainfektioita, vähentävät antibioottien tarvetta ja sairaalassaolopäiviä (lue lisää).
Syöpään sairastuneen ihmisen EPAn tarve on moninkertainen terveisiin verrattuna. Tavallinen ruokavalio – kaksi kala-ateriaa viikossa – sisältää EPAa alle 100 mg/vrk, kun syöpäpotilaan tarve on todennäköisesti 2 000–4 000 mg/vrk.
Omega-3-rasvahapot ehkäisevät ja vaimentavat syöpätaudeissa vallitsevaa kroonista tulehdusta, minkä vuoksi ne ovat välttämätön lisä kaikille syöpäpotilaille.
E-EPA on puhtain ja tehokkain kalaöljy, joka on lisäksi tehokas tulehdusta estävä yhdiste. EPAsta syntyy kudoksissa resolviinejä, jotka estävät syöpätaudissa syntyviä tulehdussytokiineja ja tromboksaaneja. Tutkimuksenmukaan syöpäpotilaalla on 7-kertainen riski saada veritulppa. Syynä siihen ovat tromboksaanit. Tämäkin havainto puoltaa E-EPAn käyttöä syövän täydentävänä hoitona. Se vähentää myös väsymystä ja raskaiden hoitojen aiheuttamaa pahoinvointia. E-EPA tuottaa aivoissa tärkeitä välittäjäaineita serotoniinia ja dopamiinia. Edellinen tuottaa mielihyvää ja ehkäisee masennusta, jälkimmäinen antaa "virtaa", toimintatarmoa.
Syöpäklinikat, muun muassa Birminghamin yliopistosairaala, ovat alkaneet antaa potilailleen puhdistettua omega-3-rasvahappoa, koska se tehostaa syövän hoitoa ja kohentaa potilaiden kuntoa. Tutkimusten mukaan omega-3-rasvahapot ehkäisevät syöpäpotilaan kakeksiaa (kudostuhoa ja näivetystä). Vaikutus perustuu lihaksia hajottavien entsyymien vaimentamiseen (Cancer Letters 2005). Tätä käsitystä tukee myös ruotsalaistutkimus (vaikka siinä käytettiinkin peruskalaöljyä, joka on teholtaan heikompaa kuin E-EPA).
Omega-3:a suositellaan joko yksin tai kemoterapiaan yhdistettynä (Journal of Nutrition 2004). Omega-3 vastustaa omega-6-rasvahappojen haittoja. Jälkimmäisiä on muun muassa punaisessa lihassa, jonka runsas syönti lisää syöpäriskiä (Nature).
Stehr SN, Heller AR. Omega-3 fatty acid effects on biochemical indices following cancer surgery. Invited critical review. Clinica Chimica Acta 2006

Interleukiini 8 (IL8)

Syöpä on tulehdustauti, jossa erityisesti sytokiini interleukiini 8:lla (IL8) on suuri merkitys (Nature Medicine 2005). Sitä kutsutaan myös syöpägeeniksi. IL8 on paitsi tulehdusta myös syöpäkasvaimen angiogeneesiä lisäävä yhdiste. IL8-mittausta (plasmasta tai syljestä) käytetään jo Suomessakin syöpätautien diagnostiikassa (lue lisää).
Tutkimuksen mukaan karpalouute estää TNF-alfaa ja sen stimuloimaa IL8:n tuotantoa ja edelleen sen aiheuttamaa angiogeneesiä. Karpalouutetta voidaan siis suositella syöpätautien ehkäisyyn ja täydentävään hoitoon.
EPA-rasvahappo (suurena päiväannoksena, 1 000–4 000 mg) toimii IL8:n vastavaikuttajana, samoin kuin karnosiini. Niinpä näitä kumpaakin ravintolisää voidaan suositella kaikille syöpäpotilaille. E-EPA on tehokkain kalaöljy, ja siksi sen käyttäjät selviävät vähäisellä päiväannoksella (yleensä vain 1–4 kapselia päivässä). E-EPA on täysin turvallista suurinakin päiväannoksina. Eräs leukemiaa sairastava englantilainen potilas otti E-EPAa 12 grammaa päivässä 16 kuukauden ajan ilman mitään sivuvaikutuksia. Suosittelen E-EPAa kaikille syöpäpotilaille ruokavaliosta ja terveydentilasta riippumatta.

Koululääketiede kiinnostunut täydentävistä hoidoista

Täydentävät hoidot ovat alkaneet kiinnostaa syöpätutkijoita ja viranomaisia. Yhdysvaltain Terveysviraston syöväntutkimuslaitos (National Cancer Institute, NCI) rahoittaa useita suuria asiaa selvittäviä tutkimuksia.
Johtavat tiedelehdet ovat julkaisseet monia tutkimusraportteja siitä, millä mekamismeilla C-, E- ja D-vitamiinit ja foolihappo sekä seleeni estävät syöpää. Myös kalaöljyn syöpää ehkäiseviä mekanismeja on tutkittu mm. Tukholman Karoliinisessa instituutissa (lue raportti). Tulosten valossa jokaisen syöpäpotilaan tulisi ottaa lisäravinteena puhdistettua omega-3:a.
Nyt on siis tieteellisesti osoitettu, että syöpää voidaan ehkäistä ja sen kasvua ja leviämistä voidaan hillitä ravintotekijöillä. Syöpäpotilaat kokevat usein olonsa kohenevan täydentävien hoitojen avulla. Täydentäviin hoitoihin kuuluu henkisiä (stressin hoito ja muu psykologinen apu) ja fysikaalisia hoitoja (mm. akupunktio, vyöhyketerapia) sekä ennen muuta ravitsemushoito, mukaan lukien lisäravinteet.

Solujen viestinvälitys ja angiogeneesi

Tavalliset solut saavat ja välittävät viestejä lähellä olevilta muilta soluilta, ne ovat vilkkaassa vuorovaikutuksessa keskenään. Syöpäsolut sitä vastoin eivät välitä naapureistaan. Eräät uudet syöpälääkkeet, kuten Glivec, puuttuvat juuri tähän solujen väliseen viestintään.
Syöpäsoluille on ominaista, että ne erittävät entsyymejä, jotka lähettävät viestejä lähellä oleviin verisuoniin ja saavat niissä aikaan uudiskasvua, mikä alkaa ruokkia syöpäkasvainta. Tätä prosessia kutsutaan nimellä angiogeneesi. Näiden entsyymien salpaaminen on tällä hetkellä vilkkaan tutkimuksen kohteena. Tutkimusten mukaan angiogeneesin esto vaikuttaa lupaavalta keinolta estää kaikkien kiinteiden kasvainten kasvua ja syövän leviämistä etäpesäkkeinä muualle elimistöön. Koe-eläintutkimuksissa on saatu hyviä tuloksia, kasvaimet ovat pienentyneet ja jopa hävinneet. Syöpälääkärit suhtautuvat toiveikkaasti angiogeneesiä estävien yhdisteiden käyttöön syövän hoidossa.

Uinuva eli hiljainen syöpä

Eturauhas-, rinta- ja moni muukin syöpälaji saattaa pysytellä lepotilassa vuosia, jopa vuosikymmeniä. Täydentävä biologinen hoito (vitamiineilla, hivenaineilla, kalaöljyllä, isoflavonoideilla, hainrustolla jne.) näyttää usein lisäävän syöpäpotilaan elinvuosia, usein vastoin kaikkia ennusteita. Kansa sanoo tällöin, että syöpä on "koteloitunut". Miksi joidenkin potilaiden syöpä sitten pysyy hiljaisena, toisten ei?
Kun tasapaino järkkyy, saattaa syöpä levitä, esimerkiksi luustoon. Tutkijat kutsuvat tätä "kauhun tasapainoa" englanniksi nimillä "concomitant immunity" tai "concomitant tumor resistance".

"Leikkaus onnistui, mutta potilas kuoli" 

(Cure the disease and kill the patient) Essay 27, Francis Bacon (1561-1626).
Kirurgeja on sata vuotta askarruttanut otsikon ongelma. Lääkäri toivoo ja syöpäpotilas uskoo, että tauti on voitettu, kun kirurgi on saanut kasvaimen poistetuksi kokonaan.
Tosiasiassa primaarituumorin kirurginen poisto tai sen sädehoito lisää metastasoinnin riskiä, sanoo tohtori Folkman (katso video How Cancer Speads). Syynä on se, että niin kauan kuin kasvain on paikallaan, se erittää pieniä määriä angiogeneesiä estäviä yhdisteitä, jotka pitävät metastaasisolut uinuvina. Mutta kun kasvain poistetaan, angiogeneesin jarru poistuu ja solut heräävät eloon ja alkavat kasvattaa etäpesäkkeitä. Siksi potilaan tulisi saada myös angiogeneesiä estävää hoitoa yhtaikaa, jotta metastasoinnilta vältyttäisiin.

Kuinka syöpä leviää muualle elimistöön (metastasoi)?

Leviäminen tapahtuu sekä imuteitä että uudisverisuonia pitkin. Kasvain tuottaa kasvutekijöitä, joista edellä oli puhe. Beetakateniini on elimistössä syntyvä yhdiste, joka kiihdyttää syöpäsolujen kasvua ja edistää niiden leviämistä muualle elimistöön. Beetakateniinia voidaan estää kalaöljyn omega-3-rasvahapoilla, osoittaa Pittsburghin yliopiston tutkimus, joka esitettiin huhtikuussa 2006 amerikkalaisten syöpätutkijoiden vuosikokouksessa. Tehokkain rasvahappo tässä suhteessa on EPA, koska se estää syöpää kasvattavaa prostaglandiini E2:ta, jota syntyy soluissa omega-6-rasvahappoihin kuuluvasta arakidonihaposta (AA). Uusi tutkimus kertoo, että berberiini voi ehkäistä eturauhassyövän etäpesäkkeitä.

Kakeksia (kudostuho, näivetys)

Puolet syöpäpotilaista menehtyy kakeksiaan. Se ei – vastoin yleistä luuloa – johdu pelkästään huonosta ruokahalusta ja ravinnon puutteesta, vaan yliaktiivisista entsyymeistä, jotka tuhoavat rasvakudoksen rasvahappoja ja lisäksi aiheuttavat anemiaa, insuliiniresistenssiä ja immuunijärjestelmän häiriön (immunosupression). Kakeksian aiheuttama väsymys – pikemminkin kuin itse tauti – altistaa potilaan säde- ja sytostaattihoitojen haittavaikutuksille, todetaanNew England Journal of Medicinen artikkelissa. E-EPA ja muut tässä yhteydessä mainitsemani ravintolisät ehkäisevät kakeksiaa ja siitä aiheutuvia haittoja (lue lisää).
Näin D-vitamiini estää syöpää (kanadalaisprofessorien läpimurtotutkimus).

Yhteenveto

Syövän riskiä voidaan pienentää monin eri tavoin, jotka liittyvät elintapoihin. Tärkeintä on olla tupakoimatta. Rasvaisia, käristettyjä, voimakkaasti maustettuja ja savustettuja ruokia pitää välttää. Ruokavalion tulisi sisältää runsaasti kasviksia, vihanneksia, juureksia, hedelmiä ja marjoja. E-vitamiini vähentää sairastumisen vaaraa eturauhas-, maha-, suu-, kurkku- ja maksasyöpiin. Karnosiini ja EPA vähentävät kaikkien syöpätautien vaaraa. Seleeni vähentää keuhko-, eturauhas- ja paksusuolisyöpien vaaraa. Runsaasti C-vitamiinia sisältävät ruuat vähentävät erityisesti mahasyövän vaaraa. D-vitamiini vähentää ainakin rinta-, eturauhas- ja paksusuolisyöpien vaaraa ja ainakin alle 50-vuotiaiden naisten keuhkosyöpää. Luonnon beetakaroteeni ja muut karotenoidit (lykopeeni, luteiini, krypto- ja tseaksantiinit) vähentävät vaaraa sairastua rinta-, rakko-, maha- ja ruokatorvisyöpiin. Lykopeenia on tomaatissa, joka vaikuttaa parhaiten kypsennettynä (öljyssä keitettynä). Karotiineilla on ilmeisesti hyvä synerginen yhteisvaikutus. Pelkällä synteettisellä beetakaroteenilla ei ole samanlaista syöpää ehkäisevää ja jarruttavaa vaikutusta.
Foolihappo (ruuan lisänä) ehkäisee useita syöpälajeja, muun muassa paksusuolen syöpää. Foolihappo toimii elimistössä yhteistyössä B6- ja B12-vitamiinien kanssa. Nämä vitamiinit alentavat kohonnutta homokysteiiniä. Vihreä tee, viininlehti ja soija sisältävät monia syövän syntyä ja leviämistä estäviä flavonoideja. Vihreän teen vaikuttavat aineet ovat katekiineja, viininlehden resveratroli ja soijan isoflavonoideja (genisteiini ja daidtseiini). Ne auttavat syöpäsoluja tuhoamaan itsensä ja lisäksi ne salpaavat syöpäsolujen erittämiä entsyymejä, joiden avulla syöpä kasvattaa itselleen uusia verisuonia. Salpaamalla verisuonten synty (angiogeneesi) syöpä voidaan "tappaa nälkään". Laihduttajien suosimat konjugoitu linolihappo (CLA) ja kalsiumpyruvaatti estävät nekin syöpäsolujen kasvua. Kala- ja helokkiöljyt ovat luonnon kemoterapeuttisia aineita, jotka myös tehostavat vakiohoitoja. Ruisleipä sisältää lignaaneja, jotka kuuluvat syöpää estäviin fytoestrogeeneihin. Berberiini on lupaava kemoterapeuttinen luonnonaine rintasyövän täydentävään hoitoon (Xie ym. 2014, Barzegar ym. 2015) ja eturauhassyövän leviämisen ehkäisyyn (Liu ym. 2015). Berberiini estää mulippelimyelomasolujen (Feng ym. 2015) sekä mahasyöpäsolujen (Yi ym. 2015), maksasyöpäsolujen (Sheng ym. 2105) kasvua ja edistää niiden ohjelmoitua kuolemaa (apoptoosia)
Yanase K, Funaguchi N, Iihara H, et al. Prevention of radiation esophagitis by polaprezinc (zinc L-carnosine) in patients with non-small cell lung cancer who received chemoradiotherapy. International Journal of Clinical and Experimental Medicine. 2015 Sep 15;8(9):16215-16222. eCollection 2015. Free Full Text pdf
Sheng Z, Sun Y, Zhu R, et al. Functional Cross-Talking between Differentially Expressed and Alternatively Spliced Genes in Human Liver Cancer Cells Treated with Berberine. PLoS One. 2015 Nov 25;10(11):e0143742. doi: 10.1371/journal.pone.0143742. eCollection 2015. Free Full Text

Bhat ZY, Cadnapaphornchai P, Ginsburg K, et al. Understanding the Risk Factors and Long-Term Consequences of Cisplatin-Associated Acute Kidney Injury: An Observational Cohort Study. PLoS One. 2015 Nov 10;10(11):e0142225. doi: 10.1371/journal.pone.0142225. eCollection 2015.
Yhdysvaltain syöväntutkimuslaitos National Cancer Institute on julkaissut alla olevat dokumentit ubikinonin käytöstä syöpätautien täydentävässä hoidossa.
PDQ Cancer Information Summaries. Potilasversio

Terveydenhuollon ammattilaisversio
Pandey A, Vishnoi K, Mahata S, et al. Berberine and Curcumin Target Survivin and STAT3 in Gastric Cancer Cells and Synergize Actions of Standard Chemotherapeutic 5-Fluorouracil. Nutrition and Cancer. 2015 Oct 22:1-12. PubMed

Mansara P, Ketkar M, Deshpande R, et al. Improved antioxidant status by omega-3 fatty acid supplementation in breast cancer patients undergoing chemotherapy: a case series. Journal of Medical Case Reports. 2015 Jun 24;9(1):148. Free Full Text
Barzegar E, Fouladdel S, Movahhed TK, et al. Effects of berberine on proliferation, cell cycle distribution and apoptosis of human breast cancer T47D and MCF7 cell lines. Iranian Journal of Basic Medical Sciences. 2015 Apr;18(4):334-42. Free Full Text

Fabian CJ, Kimler BF, Hursting SD. Omega-3 fatty acids for breast cancer prevention and survivorship. Breast Cancer Research. 2015 May 4;17(1):62. doi: 10.1186/s13058-015-0571-6. Free Full Text 

Yi T, Zhuang L, Song G, et al. Akt signaling is associated with the berberine-induced apoptosis of human gastric cancer cells. Nutrition and Cancer. 2015 Apr;67(3):523-31. doi: 10.1080/01635581.2015.1004733.

Pappalardo G, Almeida A, Ravasco P. Eicosapentaenoic acid in cancer improves body composition and modulates metabolism. Nutrition. 2015 Apr;31(4):549-55. doi: 10.1016/j.nut.2014.12.002.

Khankari NK, Bradshaw PT, Steck SE, et al. Dietary intake of fish, polyunsaturated fatty acids, and survival after breast cancer: A population-based follow-up study on Long Island, New York. Cancer. 2015 Mar 24.doi: 10.1002/cncr.29329.
Feng M, Luo X, Gu C,et al. Systematic analysis of berberine-induced signaling pathway between miRNA clusters and mRNAs and identification of mir-99a∼125b cluster function by seed-targeting inhibitors in multiple myeloma cells. RNA Biol. 2015 Jan 2;12(1):82-91. doi: 10.1080/15476286.2015.1017219.
Runau F, Arshad A, Isherwood J, et al. Potential for Proteomic Approaches in Determining Efficacy Biomarkers Following Administration of Fish Oils Rich in Omega-3 Fatty Acids Application in Pancreatic Cancers. Nutrition in Clinical Practice 2015, January 23, doi: 10.1177/0884533614567337 2015
Liu CH, Tang WC, Sia P, et al. Berberine Inhibits the Metastatic Ability of Prostate Cancer Cells by Suppressing Epithelial-to-Mesenchymal Transition (EMT)-Associated Genes with Predictive and Prognostic Relevance. International Journal of Medical Sciences. 2015 Jan 1;12(1):63-71. doi: 10.7150/ijms.9982. eCollection 2015.
Oka T, Kimura T, Suzumura T, et al. Magnesium supplementation and high volume hydration reduce the renal toxicity caused by cisplatin-based chemotherapy in patients with lung cancer: a toxicity study. BMC Pharmacology and Toxicology. 2014 Dec 4;15(1):70. Free Full Text
Xie J, Xu Y, Huang X, et al. Berberine-induced apoptosis in human breast cancer cells is mediated by reactive oxygen species generation and mitochondrial-related apoptotic pathway. Tumour Biology. 2014 Oct 29. [Epub ahead of print]

Zeichner SB, Koru-Sengul T, Shah N, et al. Improved Clinical Outcomes Associated With Vitamin D Supplementation During Adjuvant Chemotherapy in Patients With HER2+ Nonmetastatic Breast Cancer. Clinical Breast Cancer. 2014
DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.clbc.2014.08.001
Evans R, Downes M. Vitamin D boosts cancer treatment. Nature 2 Oct 2014;514:8 doi:10.1038/514008d
Chen S, Zhu X, Lai X, et al. Combined Cancer Therapy with Non-Conventional Drugs: all Roads Lead to AMPK. Mini Reviews in Medical Chemistry. 2014 Aug 19. Epub ahead of print, Free Full Text
Saada HN, Said UZ, Mahdy EM, et al. Fish oil omega-3 fatty acids reduce the severity of radiation-induced oxidative stress in the rat brain. International Journal of Radiation Biology. 2014 Jun 17:1-25.Abstract


Kamisli S, Ciftci O, Cetin A, et al. Fish oil protects the peripheral and central nervous systems against cisplatin-induced neurotoxicity. Nutritional neurotoxicity 2014;17 (3) 116-126 Abstract
Bhadri N, Sanji T, Madakasira Guggilla H, Razdan R. Amelioration of behavioural, biochemical, and neurophysiological deficits by combination of monosodium glutamate with resveratrol/alpha-lipoic acid/coenzyme q10 in rat model of Cisplatin-induced peripheral neuropathy. ScientificWorldJournal. 2013 Dec 30;2013:565813. doi: 10.1155/2013/565813.

Xu M, He RR, Zhai YJ, et al. Effects of carnosine on cyclophosphamide-induced hematopoietic suppression in mice. The American Journal of Chinese Medicine 2014;42(1):131-42. doi: 10.1142/S0192415X14500098.
Sawicka E, Długosz A, Rembacz KP, Guzik A. The effects of coenzyme Q10 and baicalin in cisplatin-induced lipid peroxidation and nitrosative stress. Acta Poloniae Pharmaceutica. 2013;70(6):977-85Abstract
Sunpaweravong S, Puttawibul P, Ruangsin S, et al. Randomized Study of Antiinflammatory and Immune-Modulatory Effects of Enteral Immunonutrition During Concurrent Chemoradiotherapy for Esophageal Cancer. Nutrition and Cancer. 2013 Nov 25. Preview

Hirai S, Kaida S, Ito T, et al. Magnesium premedication prevents Cisplatin-induced nephrotoxicity in patients with esophageal and hypopharyngeal cancer. Gan To Kagaku Ryoho. 2013 Jun;40(6):743-7. Japanese. PubMed

Simard B, Ratel D, Dupré I, et al. Shark cartilage extract induces cytokines expression and release in endothelial cells and induces E-selectin, plasminogen and t-PA genes expression through an antioxidant-sensitive mechanism. Cytokine. 2013 Jan;61(1):104-11. doi: 10.1016/j.cyto.2012.08.035.
Weeks JC, Catalano PJ, Cronin A, et al. Patients' Expectations about Effects of Chemotherapy for Advanced Cancer. N Engl J Med 2012; 367:1616-1625 DOI: 10.1056/NEJMoa1204410

_
http://www.tritolonen.fi/artikkelit/138-syopatautien-taydentava-ravitsemushoito


_________

______
______

1 kommentti:

  1. E vähentää ja toisessa lisää et.r. Syöpäriskiä. Samoin on soija ja betakaroteeni. Ota nyt selvää. Mistä tiedät, auttoiko nämä vai ei 30v päästä?

    VastaaPoista

You are welcome to show your opinion here!