tiistai 20. tammikuuta 2015

D-vitamiinista jaksamista talveen

D-vitamiini vaikuttaa merkittävästi elimistön kudoksiin ja soluihin. Se säätelee myös suurta määrää eri geenejä, joista osa on yhteydessä syöpiin, autoimmuunisairauksiin ja infektioihin. Tämän lisäksi D-vitamiini vaikuttaa voimakkaasti ihmisen mielialaan ja henkiseen virkeyteen. Etenkin talvella D-vitamiini on erityisen tärkeä.
Viime vuosina D-vitamiinin terveysvaikutuksia on tutkittu paljon. D-vitamiinin on todettu lieventävän monien tautien oireita. Joka kuukausi julkaistaan uusia tutkimustuloksia, jotka osoittavat, että D-vitamiini on avain perusterveyteen. Se torjuu esimerkiksi rintasyöpää, MS-tautia ja jopa skitsofreniaa.
Molekyyliviestintää tutkimalla on selvinnyt kuinka D-vitamiini torjuu tulehduksia. Miljoonilla ihmisillä on liian matala D-vitamiinitaso, mikä johtaa siihen, ettei keho kykene estämään tulehduksellisia prosesseja. Liian vähäinen D-vitamiinin saanti tarkoittaa sitä, että tulehdukset voivat edetä kehossa. Sen sijaan ihanteellinen D-vitamiinitaso on vahva puolustus tulehduksien kehittymistä vastaan. Aiheesta kirjoitettiin muun muassa The Journal of Immunology –julkaisussa.

Masennus ja mielialat
International Archives of Medicine –arkiston julkaisemien tietojen mukaan liian matala D-vitamiinitaso merkitsee 85 % korkeampaa masennusriskiä. Ne, joiden D-vitamiinitaso on ihanteellinen, elävät huomattavasti pidempään. Tutkijat kertovat:
”Vielä ei ole täysin selvää, johtaako matala D-vitamiinitaso masennukseen vai laskeeko masennus D-vitamiinitasoa kehossa. Kansanterveyden kannalta on kuitenkin erittäin tärkeä tieto, että masennus ja D-vitamiini liittyvät vahvasti toisiinsa.”
”On tärkeää tunnistaa ihmiset, joilla on suuri riski kärsiä matalasta D-vitamiinitasosta ja/tai masennuksesta. Asiaan on puututtava nopeasti, koska sillä on vakavia ja kauaskantoisia vaikutuksia ihmisen terveyteen.”
Esimerkiksi MS-taudin riski riippuu maantieteellisistä olosuhteista. Eri alueilla ihmiset altistuvat erilaisille myrkyille, jotka voivat kasvattaa riskiä. MS-taudin puhkeamiseen voi vaikuttaa myös auringonvalon määrä ja D-vitamiinitaso. Alueilla, joissa ihminen saa tarpeeksi aurinkoa, MS-tauti on paremmin hallittavissa.
D-vitamiini on melko epätavallinen vitamiini, sillä keho valmistaa sitä auringonvalosta sekä ravinnosta, joka ei sisällä vitamiinia. D-vitamiinin synty vaatii ultraviolettia säteilyä. Geenitekijät, ihonväri ja auringolle altistuminen vaikuttavat D-vitamiinitasoon.
Maailman terveysjärjestö WHO ennustaa, että 20 vuodessa masennuksesta tulee maailman merkittävin sairaus. Masennus on suurin syy ihmisten toimintakyvyttömyydelle kansainvälisesti. Siitä kärsii noin 120 miljoonaa ihmistä.
2008 hollantilaistutkijat totesivat Archives of General Psychiatry –julkaisussa, että matala D-vitamiinitaso sekä korkea parathormonitaso kasvattivat masennusriskiä. Tutkimuksessa seurattiin 1 282:n 65–95-vuotiaan elämää.
Children’s Hospital and Research Center Oaklandin tutkijoiden Bruce Amesin ja Joyce McCannin mukaan D-vitamiini on hyväksi aivojen terveydelle. McCann ja Ames totesivat, että D-vitamiini vaikuttaa myönteisesti aivojen proteiineihin, jotka ovat yhteydessä oppimiseen, muistamiseen, motoriikkaan sekä mahdollisesti jopa käytökseen ja vanhemmuuteen. Masennus on erityisen vakava ongelma iäkkäille ja se nostaa myös muiden sairauksien riskiä ja voi lyhentää elinikää.

Mikä on suositeltava määrä D-vitamiinia?
Suositeltava D-vitamiinitaso on noin 125–150 nmol/l. Ikävä kyllä ainut tapa selvittää oma D-vitamiiniarvo on käydä lääkärissä. Luotettavin tapa tehdä tämä on selvittää maksassa muodostuva 25(OH)D:n pitoisuus.
125–150 nmol/l:n suositus perustuu sille, että tutkimusten mukaan mainittu D-vitamiinitaso torjuu tehokkaasti lukuisia kroonisia sairauksia ja pidentää elinikää. Pitoisuus on yleinen terveiden asukkaiden keskuudessa trooppisella ja subtrooppisella vyöhykkeellä, jossa auringonvalosta ei ole pulaa.
talviau
Ulkoilemalla D-vitamiiniarvoistaan huolehtiva ihminen hyötyy myös muista auringonvalon luontaisista terveysvaikutuksista. Toisin sanoen auringossa oleminen on kaiken kaikkeaan terveellisempi tapa saada D-vitamiinia kuin esimerkiksi ravintolisien syöminen. Ruoan ja ravintolisien syöminen auttaa ylläpitämään suositeltavaa vitamiinipitoisuutta, mutta syömisellä ei voi korvata kaikkia auringon hyötyjä.
On kuitenkin tärkeä muistaa, että auringonpalvonnassakin on omat vaaransa: iho voi ikääntyä nopeammin ja ihosyövän riski voi kasvaa. Tällä hetkellä ei voida siis vielä sanoa, kannattaisiko D-vitamiini hankkia mieluummin auringosta vai ravinnosta.
Se on kuitenkin varmaa, että kehon 125–150 nmol/l:n D-vitamiinipitoisuus torjuu lukuisia eri tauteja ja ennakoi pitkää ikää.
Mikäli D-vitamiinin haluaa hankkia ravinnosta, kannattaa hankkia laadukasta D3-vitamiinia (kolekalsiferoli) ja vältellä tuotteita, jotka sisältävät kaliumsorbaatin kaltaisia vaarallisia säilöntäaineita.

Julkaistu 5.1.2015 englanniksi Prevent Disease –verkkosivuilla.
_
http://www.magneettimedia.com/d-vitamiinista-jaksamista-talveen/

_____________________

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

You are welcome to show your opinion here!