Vähähiilihydraattinen ruokavalio Päivitetty 2.9.2014
Syöpä hävisi - video: Starving Cancer: Ketogenic Diet a Key to Recovery
Friday, June 21, 2013
Vähähiilihydraattinen (VHH) ruokavalio tarkoittaa sitä, että karsitaan pois turhat ja terveydelle haitalliset hiilihydraatit eli sokerit (tärkkelys) kuten peruna, valkoinen riisi, valkoinen leipä, pulla ja muut leivonnaiset, kuten kakut, viinerit ja pikkuleivät. Keksitkin ovat vain kuivaa pullaa, josta vesi on puristettu pois. VHH on terveellinen ruokavalio etenkin diabeetikoille, sydänpotilaille ja kaikille ylipainoisille ihmisille.
VHH:ssa syödään tärkkelyksen sijasta enemmän proteiineja ja rasvaa sekä paljon kuitupitoisia kasviksia. Runsas tärkkelys vaatii haimaa erittämään paljon insuliinia, jolloin se voi ajan oloon menettää tehoaan. Silloin ihmisestä voi tullainsuliiniresistentti ja hän voi sairastua tyypin 2 diabetekseen ja metaboliseen oireyhtymään. Sitä luonnehtivat vyötärölihavuus, verenpaineen nousu sekä sokeri- ja rasva-aineenvaihdunnan häiriöt.
Liika tärkkelys muuttuu maksassa rasvaksi, jota alkaa kertyä vyötärölle ja sisäelimiin. Sokeri muuttuu triglyseridi- ja alipoproteiini-nimisiksi rasvoiksi, jotka ovat sydän- ja verisuonitautien riskitekijöitä. Seuraukset voivat olla terveydelle vaaralliset: valtimot kovettuvat ja verenkierto heikkenee, seurauksena voi olla sydän- tai aivoinfarkti. Hiilihydraattien rajoituksella vältytään tässä mainitulta kierteeltä ja elimistö kykenee polttamaan niin syödyt kuin varastossa olevat kalorit energiaksi. VHH alentaa veren triglyseridilukemia ja lisää ”hyvää” HDL-kolesterolia jo muutaman kuukauden kuluessa ravitsemusmuutoksesta. Näitä muutoksia on vaikea saavuttaa edes lääkityksellä. Itse kutsun VHH-ruokavaliota mieluiten ortoglykeemiseksi (orto = oikea; glykemia = sokerin läsnäolo veressä), koska se pitää verensokerin tasapainossa.
Kuvio osoittaa kuinka VHH-ruokavalio (kuvassa LCKD, hiilihydraattien määrä päivässä noin 20 g) ja orlistaatti (Alli) + vähärasvainen ruokavalio (O+LFD) alentavat painoa 48 viikossa. Kumpikin menetelmä on yhtä tehokas. VHH vain on paljon turvallisempi kuin O + LFD. Annals of Internal Medicine 2010.
Valtion ravitsemusneuvottelukunnan, Diabetesliiton, Sydänliiton jaRavitsemushoito-oppaan (Duodecim 2009) ohjeiden noudattaminen – rasvan välttäminen ja 6–9 palaa leipää päivässä – pitää ihmisiä suurimman osan päivästä aterianjälkeisessä hyperglykemiatilassa (verensokeri on koholla). Rasvakammo johtaa useimmiten liian tärkkelyksen syöntiin. Tällainen jatkuva glykemiakuormaalentaa sydäntä ja verisuonia suojaavan hormonin, adiponektiinin, tuotantoa elimistössä.
Erilaisista VHH-dieeteistä on nyt saatu uutta tietoa Harvardin yliopiston suurtutkimuksista. Annals of Internal Medicine raportoi syyskuussa 2010 kaksi amerikkalaista tutkimusta, joissa seurattiin 85 000 naista ja yli 44 500 miestä vuodesta 1986 vuoteen 2006. Niinä aikoina sattui naisten keskuudessa 12 555 kuolemaa (2458 sydän- ja verisuonitauteihin ja 5780 syöpään liittyvää) ja miehillä 8678 kuolemaa (2746 sydän- ja verisuoni- ja 2960 syöpätauteihin liittyvää).
Punaista lihaa ja makkaroita sisältävä VHH-ruokavalio lisäsi sydänkohtauksia ja -kuolleisuutta verrattuna VHH-ruokavalioon, jossa proteiini ja rasvat tulevat kasviksista. Liharuoat liittyvät 23 % suurentuneeseen kokonaiskuoleman riskiin, 14 % suurentuneeseen sydänkuoleman riskiin ja 23 % suurentuneeseen riskiin kuolla syöpään. Sitä vastoin kasvipainotteinen VHH vähensi riskejä.Erilaisista VHH-dieeteistä on nyt saatu uutta tietoa Harvardin yliopiston suurtutkimuksista. Annals of Internal Medicine raportoi syyskuussa 2010 kaksi amerikkalaista tutkimusta, joissa seurattiin 85 000 naista ja yli 44 500 miestä vuodesta 1986 vuoteen 2006. Niinä aikoina sattui naisten keskuudessa 12 555 kuolemaa (2458 sydän- ja verisuonitauteihin ja 5780 syöpään liittyvää) ja miehillä 8678 kuolemaa (2746 sydän- ja verisuoni- ja 2960 syöpätauteihin liittyvää).
KUVA - Parsakaali on suosittu vihannes VHH:n noudattajien lautasella.
Kuvassa parsakaalisalaatti juuresten, siementen, pekonin ja kastikkeen kera.
VHH-dieetti laihduttaa, alentaa triglyseridejä ja vaimentaa tulehdusta
Seerumin kohonnut triglyseridipitoisuus on valtimotautien riskitekijä, ja sellaisena todennäköisesti merkittävämpi kuin kokonais- ja LDL-kolesterolit.
Henkilöt, joilla on alkoholista riippumaton rasvamaksa (engl. nonalcoholic fatty liver disease, NAFLD), tuottavat maksassaan ylimäärin triglyseridejä, jotka kulkeutuvat myös vereen. Syynä liialliseen triglyseridien tuotantoon ovat runsaat hiilihydraatit, joita kaikkia ei kyetä polttamaan energiaksi, vaan ne muuntuvat rasvaksi prosessissa nimeltään lipogeneesi (rasvan synty). Vaikka nykyisin rasvamaksan hoitoon suositellaan laihtumista, hiilihydraaattien vähentämiseen on kiinnitetty (liian) vähän huomiota, kirjoittavat Teksasin yliopiston tutkijat maailman johtavassa ravitsemuslääketieteen lehdessä.
He kutsuivat 18 lihavaa rasvamaksapotilasta, 5 miestä ja 13 naista, kahden viikon kokeeseen. Koehenkilöiden keski-ikä oli 45 ± 12 vuotta ja painoindeksi 35 ± 7. Heidät jaettiin kahteen ryhmän, joista toinen rajoitti hiilihydraatteja (<20 g/vrk) ja toinen kaloreita (1200–1500 kcal/vrk). Maksan triglyseridit mitattiin ennen kokeen alkua ja sen jälkeen magneettiresonanssi spektroscopialla.
Paino aleni kummassakin ryhmässä suunnilleen yhtä paljon (−4.0 ± 1.5 kg kalorarajoituksella ja −4.6 ± 1.5 kg hiilarirajoituksella). Maksan triglyseridit vähenivat painon laskun mukaan, mutta kuitenkin merkitsevästi enemmän VHH:lla (−55 ± 14%) kuin kalorirajoituksella (−28 ± 23%). P = 0.363).
Johtopäätös: Kahden viikon ruokavalion muutos alensi painoa noin 4,3 % ja triglyseridejä noin 42 % lihavilla rasvamaksapotilailla. Kuitenkin vähennys oli suurempaa VHH:lla kuin kalorien rajoituksella. Lue alkuperäisestä tutkimuksesta alla olevista linkeistä:
American Journal of Clinical Nutrition 2011
Clinical Trials NCT01262326
Henkilöt, joilla on alkoholista riippumaton rasvamaksa (engl. nonalcoholic fatty liver disease, NAFLD), tuottavat maksassaan ylimäärin triglyseridejä, jotka kulkeutuvat myös vereen. Syynä liialliseen triglyseridien tuotantoon ovat runsaat hiilihydraatit, joita kaikkia ei kyetä polttamaan energiaksi, vaan ne muuntuvat rasvaksi prosessissa nimeltään lipogeneesi (rasvan synty). Vaikka nykyisin rasvamaksan hoitoon suositellaan laihtumista, hiilihydraaattien vähentämiseen on kiinnitetty (liian) vähän huomiota, kirjoittavat Teksasin yliopiston tutkijat maailman johtavassa ravitsemuslääketieteen lehdessä.
He kutsuivat 18 lihavaa rasvamaksapotilasta, 5 miestä ja 13 naista, kahden viikon kokeeseen. Koehenkilöiden keski-ikä oli 45 ± 12 vuotta ja painoindeksi 35 ± 7. Heidät jaettiin kahteen ryhmän, joista toinen rajoitti hiilihydraatteja (<20 g/vrk) ja toinen kaloreita (1200–1500 kcal/vrk). Maksan triglyseridit mitattiin ennen kokeen alkua ja sen jälkeen magneettiresonanssi spektroscopialla.
Paino aleni kummassakin ryhmässä suunnilleen yhtä paljon (−4.0 ± 1.5 kg kalorarajoituksella ja −4.6 ± 1.5 kg hiilarirajoituksella). Maksan triglyseridit vähenivat painon laskun mukaan, mutta kuitenkin merkitsevästi enemmän VHH:lla (−55 ± 14%) kuin kalorirajoituksella (−28 ± 23%). P = 0.363).
Johtopäätös: Kahden viikon ruokavalion muutos alensi painoa noin 4,3 % ja triglyseridejä noin 42 % lihavilla rasvamaksapotilailla. Kuitenkin vähennys oli suurempaa VHH:lla kuin kalorien rajoituksella. Lue alkuperäisestä tutkimuksesta alla olevista linkeistä:
American Journal of Clinical Nutrition 2011
Clinical Trials NCT01262326
Uusi ruotsalaistutkimus osoittaa, että vhh-ruokavalio vaimentaa diabeetikon kroonista matala-asteista tulehdusta, johon Diebetesliiton suosittama vähärasvainen ruokavalio ei pysty (Johansson ym. 2014).
Ketogeeninen VHH ehkäisee ja parantaa diabeetikon munuaisvauriota
_
http://www.tritolonen.fi/index.php?page=articles&id=218
_
Vähähiilihydraattinen ruokavalio kovan intensiteetin liikunnassa, erityisesti voimaharjoittelussa
Vähähiilihydraattinen ruokavalio (VHH), tai karppaus tai alakarppaus (johdettu englanninkielisestä nimityksestä "low carb") on erityisruokavalio, joka perustuu hiilihydraattien rajoittamiseen.Vähähiilihydraattista ruokavaliota on tehnyt tunnetuksi erityisesti yhdysvaltalainen lääkäri Robert Atkins. Tunnettuja VHH:n versioita ovat muun muassa Atkinsin dieetti, ortopedi Antti Heikkilän kehittämä Pellinki-dieetti, Kwasniewskin ruokavalio, Montignacin dieetti ja H-limit. Joskus myös Zone-dieetti ja South Beach -dieetti luetaan VHH-ruokavalioiksi.
______
_
Vähähiilihydraattinen ruokavalio kovan intensiteetin liikunnassa, erityisesti voimaharjoittelussa
_
Vähähiilihydraattinen ruokavalio (VHH), tai karppaus tai alakarppaus (johdettu englanninkielisestä nimityksestä "low carb") on erityisruokavalio, joka perustuu hiilihydraattien rajoittamiseen.Vähähiilihydraattista ruokavaliota on tehnyt tunnetuksi erityisesti yhdysvaltalainen lääkäri Robert Atkins. Tunnettuja VHH:n versioita ovat muun muassa Atkinsin dieetti, ortopedi Antti Heikkilän kehittämä Pellinki-dieetti, Kwasniewskin ruokavalio, Montignacin dieetti ja H-limit. Joskus myös Zone-dieetti ja South Beach -dieetti luetaan VHH-ruokavalioiksi.
http://fi.wikipedia.org/wiki/V%C3%A4h%C3%A4hiilihydraattinen_ruokavalio
_
Vähähiilihydraattisessa ruokavaliossa sokeri, peruna, riisi, pasta, leipä ja muut viljatuotteet jätetään pois kokonaan tai niiden käyttöä vähennetään voimakkaasti.
Riittävä energiansaanti turvataan lisäämällä rasvan ja proteiinin käyttöä. Tyypillisesti dieettiin kuuluu runsaasti lihaa,kalaa,siipikarjaa, kananmunia ja maitotuotteita. Riittävä kuidunsaanti pyritään turvaamaan syömällä runsaasti kuituja sisältäviä vihanneksia sekä pähkinöitä. Vähähiilihydraattista dieettiä voidaan soveltaa myös kasvissyöjille. Tällöin lihan tilalle otetaan erilaisia palkokasveja, herneitä, papuja ja pähkinöitä. Tärkeä proteiininlähde kasvisruokavaliota noudattavalle on soija eri muodoissaan. Soijan proteiinipitoisuus on suurin kasvikunnasta. Proteiinin osuus ruokavaliossa jää käytännössä kuitenkin helposti kasvisruokavaliossa pienemmäksi kuin sekaruokavaliossa. Proteiinin saantia voi helposti lisätä lisäravinteilla, kuten soijaproteiinijauheella.
_
http://www.xn--vhhiilihydraattinendieetti-ghcb.fi/
______Starving Cancer: Ketogenic Diet a Key to Recovery
Klikkaa "Lisätietoja" : Video
Starving Cancer: Ketogenic Diet a Key to Recovery Friday, June 21, 2013
Many people are frustrated with today's
cancer treatments.
They are expensive, painful and often just don't work. However,
there is a new cancer treatment that is free, has virtually no side effects,
and can be used in conjunction with other cancer treatments. It involves cutting out carbohydrates,
beginning with the worst carb of all - sugar.
Killing Cancer
Dr. Fred Hatfield is an impressive guy: a power-lifting champion, author of dozens
of books, a millionaire businessman with a beautiful wife. But he'll tell you
his greatest accomplishment is killing his cancer just in the nick of time.
"The doctors gave me three months to live because of widespread metastatic cancer in my skeletal structure," he recalled. "Three months, three different doctors told me that same
thing."
His wife Gloria remembers it well. "It's a horrible, horrible feeling to
have someone tell you that the person you love only has three months to live
and you're not going to be with him any more," she said. While Hatfield
was preparing to die, he heard about an anti-cancer diet, also known as
metabolic therapy. With nothing to lose, he gave it a try and was shocked when
it actually worked.
"The cancer was gone!" he exclaimed. "Completely. To this day
there's no trace of it. And it's been over a year."
Starving Bad Cells
Although it wasn't easy, Hatfield stopped
eating carbohydrates, which turn into glucose inside your body. Cancer cells
love glucose and need it so badly, that if you stop giving it to them, they
die.
"It just absolutely amazes me that
medical science is just now finding this out," he said.
Hatfield's cancer recovery, however, was
not a surprise to Dr. Dominic D'Agostino, who researches metabolic therapy.
When he and his team of scientists at the University of South Florida removed
carbohydrates from the diets of lab mice, the mice survived highly aggressive
metastatic cancer even better than when they were treated with chemotherapy.
"We have dramatically increased
survival with metabolic therapy," he said. "So we think it's
important to get this information out."
It's not just lab mice. Dr. D'Agostino has
also seen similar success in people - lots of them.
"I've been in correspondence with a
number of people," he said. "At least a dozen over the last
year-and-a-half to two years, and all of them are still alive, despite the
odds. So this is very encouraging."
The Ketogenic Diet
All cells, including cancer cells, are
fueled by glucose. But if you deprive them of glucose, they switch to the
alternate fuel, ketone bodies.
Except cancer cells. A defect prevents
them from making the switch to using ketone bodies as fuel and therefore,
cancer cells can only survive on glucose. All other cells can use either
glucose or ketone bodies.
"Your normal cells have the metabolic
flexibility to adapt from using glucose to using ketone bodies. But cancer
cells lack this metabolic flexibility. So we can exploit that," Dr.
D'Agostino explained.
People like Hatfield, who want to deprive
their cells of glucose and fuel them with ketone bodies instead, eat what's
known as a ketogenic diet. It consists of almost zero carbohydrates, but lots
of natural proteins and fats.
Gloria said the food on the ketogenic diet
is in every grocery store and is pretty easy to prepare.
"You can go online and there's cook
books," she said, "It's clean eating. Just very clean eating, none of
the sugars, the salts, the trash food."
"Natural" proteins are ones that
are in their original form. On the other hand, "processed" meats,
like cold cuts and hot dogs, are off-limits because often carbohydrates have
been added to them.
Similarly, "natural" fats are
whole foods, like olive oil, avocados, and nuts. Stay away from
"trans" fats, such as shortening or margarine, any oil that is
hydrogenated. Trans fats are man-made.
Safe & Healthy
Sometimes people are afraid to try the
ketogenic diet because they think eating fat like this is bad for your heart.
But more doctors say as long as it's natural, fat is good for you, even
saturated fat like coconut oil and butter.
"Is cholesterol the major cause of
heart disease?" cardiologist Dr. Stephen Sinatra asked. "Absolutely
not."
In
his book, The
Great Cholesterol Myth, Dr. Sinatra said
the real cause of heart disease is
inflammation, which comes from eating too many
carbohydrates.
"We need to coach our patients and
empower our patients about the dangers of sugar," he said.
"Unfortunately, they're not hearing that. They're hearing the converse,
the dangers of fat. Fat is healthy for you, as long as you avoid trans
fats."
So by cutting back on carbohydrates and
eating natural fats and proteins, you could improve your heart health and even
wipe out cancer
They are expensive, painful and often just don't work. However, there is a new cancer treatment that is free, has virtually no side effects, and can be used in conjunction with other cancer treatments. It involves cutting out carbohydrates, beginning with the worst carb of all - sugar.
"The doctors gave me three months to live because of widespread metastatic cancer in my skeletal structure," he recalled. "Three months, three different doctors told me that same thing."
His wife Gloria remembers it well. "It's a horrible, horrible feeling to have someone tell you that the person you love only has three months to live and you're not going to be with him any more," she said. While Hatfield was preparing to die, he heard about an anti-cancer diet, also known as metabolic therapy. With nothing to lose, he gave it a try and was shocked when it actually worked.
Lorie Johnson reports on the latest information about health and wellness. Since medicine is constantly changing, she makes sure CBN News viewers are up-to-date on what they need to know in order to live a healthy life. Follow Lorie on Twitter@LorieCBN and "like" her at Facebook.com/LorieJohnsonCBN.
Lorie Johnson reports on the latest information about health and wellness. Since medicine is constantly changing, she makes sure CBN News viewers are up-to-date on what they need to know in order to live a healthy life. Follow Lorie on Twitter@LorieCBN and "like" her at Facebook.com/LorieJohnsonCBN.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
You are welcome to show your opinion here!